24 september 2001

„Subversieve activiteiten niet uitsluiten”

BVD krijgt veel tips
van verontruste burgers

AMSTERDAM – De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft na de aanslagen in de Verenigde Staten een groot aantal meldingen binnengekregen van burgers die anderen verdenken van terroristische activiteiten. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken De Vries gisteren in het televisieprogramma Buitenhof.

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat ook in Nederland terroristische aanslagen worden beraamd, wil De Vries niet uitsluiten dat er subversieve activiteiten plaatsvinden. „Er zijn altijd heel intelligente mensen die anderen schade willen berokkenen”, aldus de bewindsman.

Volgens een woordvoerder van de BVD gaat het om „vele tientallen” meldingen. „We nemen alle meldingen serieus.” Een onbekend aantal tips geeft de BVD aanleiding tot het instellen van nader onderzoek. De woordvoerder kan over die onderzoeken geen verdere mededelingen doen.

Na de terreurdaden in de VS zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen om gebouwen en personen te beschermen. Ook hebben de politie, BVD en het openbaar bestuur voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat bevolkingsgroepen slaags raken, bijvoorbeeld na de te verwachten vergeldingsacties van de Verenigde Staten in Afghanistan.

Volgens De Vries is het vooralsnog niet nodig het leger in te schakelen om mogelijke onlusten en rellen in de grote steden de kop in te drukken, zoals de Amsterdamse hoofdofficier van justitie De Wit afgelopen week bepleitte. „Met de normale middelen, de politie en gezond verstand moet het lukken de vrede tussen burgers in stand te houden.”

Allochtonen
Zaterdag heeft De Vries in Utrecht overleg gepleegd met het Korpsbeheerdersberaad. Behalve concrete veiligheidsafspraken zijn de burgemeesters in dat beraad overeengekomen de komende tijd „meer zichtbaar” te zijn voor minderheidsgroeperingen. Na 11 september zijn diverse allochtonen het slachtoffer geworden van fysiek en verbaal geweld. „Er is afgesproken geen oorlogstaal te uiten, maar we willen wel op alles voorbereid zijn”, aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.