15 september 2001

Duitse stad mogelijk knooppunt voor terroristen

FBI richt vizier op Hamburg

Van onze buitenlandredactie
HAMBURG – Hamburg is geschokt, en vooral de inwoners van de kleine, ingeslapen wijk Harburg. Ze konden hun oren niet geloven toen ze hoorden dat ze terroristen als buren hadden. De ogenschijnlijk brave Marwan Al-Shehhi (23 jaar oud) en de tien jaar oudere Mohammed Atta woonden op Marienstrasse 54. Daar bereidden de TU-studenten zich voor op de aanslag op het WTC, die niet alleen hun maar ook duizenden onschuldigen het leven kostte.

Al-Shehhi en Atta waren volgens aantekeningen in het bevolkingsregister afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. De Duitse veiligheidsdienst kreeg woensdag het verzoek van de Amerikaanse FBI om huiszoeking te doen in onder andere de woning van de twee. Bij een eerste onderzoek hadden de Amerikaanse onderzoekers sporen gevonden die in de richting van de Duitse havenstad wezen. In totaal werden negen woningen doorzocht. Het FBI-lijstje bevatte achttien namen.

Atta stond op de passagierslijst van vlucht 11, plaats 8D, van American Airlines. Marwan al-Shehhi, was aan boord van United Airlines-vlucht 175, plaats 6C. Beiden hebben bij het kopen van hun tickets zich duidelijk en openlijk sterk gemaakt voor een plaatsje dicht bij de cockpit. Atta geldt als de latere vlieger van vlucht 11. Beide toestellen eindigden hun reis in de torens van het WTC.

De FBI was niet alleen in de twee geïnteresseerd, ook een Marokkaanse vriend van het duo stond op het lijstje. Hij zou met de terroristen hebben samengewoond. Hem betrof ook het verzoek om huiszoeking. Ooggetuigen zagen woensdag hoe de Duitse mobiele eenheid omzichtig het huizenblok naderde waar de twee woonden. Explosievenexperts met speurhonden gingen als eersten de woning binnen waarin de twee verdachten tussen vorig jaar juli en februari dit jaar hebben gewoond. Na februari heeft niemand de verdachten meer gezien. Buren vertelden dat de Arabieren regelmatig bezoek kregen van „mannen met imposante baarden, lange gewaden en een tulband op het hoofd.”

De Marokkaan werd bij de huiszoeking niet aangetroffen, wel een vierde man. Deze zou op een niet nader genoemde luchthaven werken. De precieze identiteit van deze man en zijn functie zijn niet bekendgemaakt. De politie benadrukte dat de man op legale wijze aan zijn baan was gekomen. Hij is overigens gisteren weer vrijgelaten en zal niet worden vervolgd.

Fundamentalisten
De huiszoekingen in Duitsland staan niet op zichzelf. De Duitse justitie is al langer bezig met onderzoek naar een terroristische organisatie die met name opereert vanuit Hamburg. Daar is sinds het begin van dit jaar een groep personen „met fundamentalistische islamitische opvattingen” actief, aldus een justitiewoordvoerder. Die groep heeft volgens procureur-generaal Kay Nehm tot doel „op een spectaculaire manier gebouwen met een grote symbolische waarde te verwoesten, bij voorkeur Amerikaanse.” Van banden van deze groep met de Saudische terrorist Osama bin Laden is volgens hem niets gebleken.