Voorpagina 11 november 1999

NAM: Absoluut geen natuurschade

PvdA-fractie tegen
winning waddengas

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – „De PvdA-fractie is en blijft wijs met de Waddenzee; er moeten geen nieuwe gasboringen komen in het waddengebied.” Dat standpunt betrok het PvdA-kamerlid Witteveen vanmorgen namens haar fractie tijdens het debat over het kabinetsbesluit om gaswinning in de Waddenzee onder strikte voorwaarden toe te staan.

Witteveen wees erop dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) voor de Noordzeekust nog tal van kleine gasvelden kan aanboren. „Wij kiezen ter bescherming van de Waddenzee voor boren in de Noordzee”, liet zij weten.

Witteveen wilde niet ingaan op de vraag wat er met de meerkosten van boren in de Noordzee boven boren in de Waddenzee moet gebeuren. De Volkskrant berichtte vanochtend dat de PvdA het idee zou hebben om de NAM, die recht heeft op het gas onder de Waddenzee, daarvoor te compenseren.

Witteveen liet vanmorgen nog in het midden of de PvdA een harde motie om volledig af te zien van gasboringen in de Waddenzee zou steunen. De PvdA-fractie zei het kabinet de ruimte te willen geven om gesprekken te voeren met de NAM en met onafhankelijke deskundigen over de consequenties van boringen voor de natuur. De sociaal-democratische kamerleden geloven echter niet dat zo'n gesprek kan leiden tot de conclusie dat boren mogelijk is zonder bodemdaling en schade aan de natuur.


Witteveen: „Dat gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Ikzelf en andere leden van de PvdA-fractie hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van gasboringen voor het waddengebied. De uitkomsten zijn eenduidig: Er zal schade ontstaan aan de natuur. Het kabinet zal in gesprek met onafhankelijke deskundigen niet tot een andere conclusie komen.” De sociaal-democrate riep ook de NAM op te erkennen dat boren wel schadelijk is.

De PvdA schaarde zich op deze manier vandaag aan de zijde van CDA, D66, GroenLinks, SP, RPF, SGP en GPV, die alle van mening zijn dat de gasboringen zeer waarschijnlijk negatieve consequenties zullen hebben en dat de maatschappelijke noodzaak van de gaswinning onvoldoende groot is om dat risico te nemen.

Ongegrond
De VVD denkt daar anders over en dat geldt ook voor minister Jorritsma (Economische Zaken, vice-premier namens de VVD). Volgens haar is de vrees voor natuurschade ongegrond. Jorritsma voerde gisteren een gesprek met H. Dijkgraaf, president-directeur van Shell Nederland en bestuurder van de NAM, die er voor 100 procent van overtuigd is dat er van bodemdaling geen sprake zal zijn.

Dijkgraaf vindt dat de NAM nu al twaalf jaar in de praktijk bewijst dat die gas kan winnen onder de Waddenzee zonder blijvende schade aan te richten aan het milieu. Het kabinet stelt dat als harde voorwaarde.

Minister Jorritsma vroeg de Kamer vandaag om het kabinet volop de ruimte te geven om de gesprekken met de NAM en met onafhankelijke deskundigen te voeren. De bewindsvrouw is optimistisch over de uitkomst. De NAM overweegt voorlopig nog geen schadeclaims in te dienen, al is ze ontevreden over de keus van het kabinet dat zij geen nieuwe proefboringen mag verrichten.

Actie
Greenpeace is gisteravond gestopt met de protestactie in het proefboringsgebied van de NAM bij Lauwersoog. De milieuorganisatie was vandaag in Den Haag, waar de Kamer debatteerde over het kabinetsvoorstel om gaswinning in het waddengebied onder voorwaarden toe te staan.

Het Wereld Natuurfonds (WNF) roept mensen op per e-mail te protesteren tegen mogelijke gasboringen in de Waddenzee. Het WNF heeft gisteren een speciaal adres geopend op internet. De boodschappen worden doorgestuurd naar het e-mailadres van premier Kok.