Voorpagina 6 oktober 1999

Ook CDA'er Heijkoop ruimt het veld

Leemhuis treedt
af als commissaris

Van onze regioredactie
DEN HAAG – Commissaris mevrouw Leemhuis-Stout van Zuid-Holland heeft haar ontslag ingediend bij de minister van Binnenlandse Zaken. Dat maakte zij vanmorgen bekend aan het begin van de statenvergadering over het bankieren van de provincie. Ook gedeputeerde J. Heijkoop (CDA) heeft zijn aftreden aangekondigd. Maandag trad gedeputeerde J. W. J. Wolf (PvdA) al af.

mevrouw Leemhuis-Stout
Op 4 oktober heeft mevrouw Leemhuis al een ontslagverzoek ingediend bij de minister van Binnenlandse Zaken. „Ik heb dit besluit drie weken geleden al voor mezelf genomen. Ik zie de verdere toekomst van de provincie Zuid-Holland niet als mijn toekomst.”

De beeldvorming in de media heeft volgens haar in de hele Ceteco-affaire een grote rol gespeeld, „waarin het erom ging of ik zou aanblijven of mijn ontslag zou indienen. Ik wil met klem benadrukken dat het hier niet alleen gaat om persoonlijke beleidskeuzen, maar ook om de besluitvorming van de Staten. De toonzetting in de media bood weinig ruimte aan analyse.”

De provincie Zuid-Holland kwam in juli van dit jaar in opspraak toen bleek dat de kasgeldbeheerder (”treasurer”) op grote schaal geld leende en uitleende om rentewinst te boeken. In totaal ging het om een bedrag van 1,7 miljard gulden. De kwestie kwam naar buiten toen duidelijk werd dat de provincie 47,5 miljoen gulden had geleend aan het noodlijdende handelshuis Ceteco.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland namen in 1995 een besluit waardoor het bankieren mogelijk werd gemaakt. Dit besluit werd geheimgehouden voor de Staten. Commissaris Leemhuis stemde als enige tegen deze beslissing.

In de afgelopen weken deed een commissie onder leiding van oud-minister Van Dijk onderzoek naar de kwestie. Vrijdag presenteerde deze commissie haar bevindingen, die vernietigend waren voor het toenmalige college van Gedeputeerde Staten.

Opvallend was dat Van Dijk commissaris Leemhuis in bescherming nam. In het rapport ”Een doorboorde buidel” noemde hij haar verzet tegen het besluit in 1995 „zowel verstandig als moedig.” Vanmorgen ging mevrouw Leemhuis uitvoerig in op dat wat de commissie-Van Dijk over haar functioneren heeft gezegd. Dat was opvallend mild en daar maakte ze dankbaar gebruik van. „De onafhankelijke onderzoekscommissie plaatst mijn optreden in een juist perspectief”, zei ze.

Toch trok ze al drie weken geleden haar conclusies. „Niettemin zal het voor velen, ook in de kring van Provinciale Staten, moeilijk zijn na wat men gezegd en geschreven heeft, niet te zoeken naar onvolkomenheden in mijn optreden, mijn handelwijze, mijn activiteiten. Dat maakt op termijn een vrije beoordeling van de activiteiten die het provinciebestuur ontplooit en nog zal ontplooien om zaken in orde te krijgen en –vooral– vertrouwen te herwinnen, zowel intern als extern, lastig”, aldus mevrouw Leemhuis. Ze zal op aandringen van de minister van Binnenlandse Zaken haar ambt nog voor een beperkte periode blijven uitoefenen.

Tekort gedaan
Gedeputeerde Heijkoop legde voor het begin van de statenvergadering vanmorgen een verklaring af waarin hij kritiek uitte op het feit dat hij niet is gehoord door de commissie-Van Dijk. „Ik voel mij daarin tekortgedaan.” Toch erkende hij dat de affaire het vertrouwen in het openbaar bestuur ernstig heeft geschaad. „Als herstel van vertrouwen gebaat is bij het opstappen van bestuurders, dan moet dat herstel van vertrouwen het primaat hebben, ook al zou je op grond van weging van de feiten tot een andere conclusie kunnen komen. Ik kies niet voor een sorry-democratie”, aldus Heijkoop.

Met het aftreden van mevrouw Leemhuis en gedeputeerde Heijkoop zijn alle toenmalige collegeleden niet meer in functie. Het huidige college is een coalitie van PvdA, CDA, GroenLinks en SGP/RPF/GPV.

Of ook griffier J. Korff het veld moet ruimen, is nog niet duidelijk. Korf kreeg van de commissie-Van Dijk zeer zware kritiek omdat hij onvoldoende toezicht op de financiële huishouding zou hebben gehouden.

Brouwer
De Ceteco-affaire heeft mogelijk ook nog gevolgen voor oud-gedeputeerde van Financiën George Brouwer. Die bekleedt op dit moment een topfunctie bij KPMG. Volgens een woordvoerder van het accountantsbedrijf wordt het debat in Den Haag „door ons scherp in de gaten gehouden. Pas daarna gaan we kijken of dit nog gevolgen moet hebben voor Brouwer. Als daar aanleiding toe is, zal dat ongetwijfeld gebeuren.” De KPMG-zegsman ontkent dat de oud-gedeputeerde inmiddels al op non-actief is gesteld.

Zie ook:
Zuid-Holland overweegt claim tegen accountant