Voorpagina 18 september 1999

Zie ook: Verootmoediging én krachtig signaal

Tegenstanders bundelen krachten

Reactie op omstreden
wetten komt op gang

Van onze redacteuren
DEN HAAG – Tegenstanders van drie omstreden wetsvoorstellen op het gebied van onder meer abortus en euthanasie bundelen de krachten, zo blijkt uit een inventarisatie van deze krant. Vooral in christelijk Nederland leeft veel ongenoegen over drie voorstellen van paars II: de euthanasiewetgeving, het homohuwelijk en het recht op adoptie door homoparen.

De vaste kamercommissie van justitie stelt organisaties en personen in de gelegenheid te reageren op de wetsvoorstellen. Dat moet voor 14 oktober gebeuren. Daarna komt er een hoorzitting, waarvoor de commissie de uitnodigingen verstuurt.

Bij de euthanasiewetgeving gaat het om een omkering van de bewijslast. Op dit moment is euthanasie in principe strafbaar, maar als artsen aan zorgvuldigheidscriteria voldoen, kunnen ze een beroep doen op overmacht. In de nieuwe situatie is dat precies omgekeerd. Hulp bij zelfdoding is niet meer strafbaar als het volgens de criteria gebeurt.

Het kabinet stelt voor dat ernstig zieke kinderen van 12 tot 15 jaar een euthanasieverzoek mogen indienen, ook al zijn de ouders van het kind het daar niet mee eens. Kinderen van 16 en 17 jaar hebben geen toestemming van hun ouders nodig. Een derde element inzake euthanasie betreft de schriftelijke wilsverklaring. Die krijgt rechtskracht ook als de betrokkene zijn wil niet meer kan uiten, bijvoorbeeld omdat hij in coma ligt.

Het tweede wetsvoorstel waarop reacties mogelijk zijn, betreft het homohuwelijk. Het kabinet wil het burgerlijk huwelijk openstellen voor homoparen. Het vorige kabinet wilde daartoe niet overgaan vanwege mogelijke kritiek vanuit het buitenland.

Het derde onderwerp waarop gereageerd kan worden, betreft het adoptierecht. Het adopteren van kinderen is op dit moment voorbehouden aan een man en vrouw. Het kabinet wil dat ook mogelijk maken voor homoparen. Het gaat daarbij dan uitsluitend om kinderen uit Nederland omdat organisaties in het buitenland de kinderen die zij toewijzen niet toevertrouwen aan paren van hetzelfde geslacht.

Naast deze drie wetten zijn er nog drie medisch-ethische onderwerpen waarvoor het kabinet beleidswijzigingen voorstelt. Het eerste voorstel gaat over het experimenteren met en onderzoeken van foetaal weefsel van een miskraam of abortus. Schriftelijke reacties hierop zijn tot 1 oktober welkom bij de vaste kamercommissie voor volksgezondheid.

Het kabinet heeft enkele weken geleden ook een brief aan de Kamer gestuurd over wijzigingen in de Abortuswet. Zwangerschapsafbreking moet ook na 24 weken, als het kind levensvatbaar is, mogelijk zijn. Dat geldt voor kinderen die voor of tijdens de geboorte vrijwel zeker zullen overlijden, bijvoorbeeld omdat ze geen hersenen hebben. Ook een abortus na 24 weken moet mogelijk zijn als het kind zeer ernstige en levensbedreigende handicaps met zich draagt.

Hierop zijn vooralsnog geen reacties vanuit de samenleving mogelijk. Het gaat hier om een brief van het kabinet. Als het aan minister Borst van Volksgezondheid ligt, wil ze dit regelen via een Algemene maatregel van bestuur.

Het laatste onderwerp betreft de toelating van de abortuspil. Daar heeft de regering formeel niets mee te maken. Dat is een verantwoordelijkheid van het college ter beoordeling van geneesmiddelen. Daartegen is geen beroep mogelijk. Minister Borst heeft de Gezondheidsraad advies gevraagd over de werking en doelmatigheid van deze pil.

Krachtig protest
In christelijk Nederland worden inmiddels tal van initiatieven ondernomen om een krachtig protest richting de kamerleden en het kabinet te laten horen. De kleine christelijke partijen zullen samen met een grote groep belangenorganisaties, zoals de NPV, de VBOK en de RMU, de krachten bundelen. Zij zullen tijdens een overleg in Amersfoort op 29 september standpunten uitwisselen en een verdere strategie uitzetten.

De komende weken zullen op veel plaatsen in het land bezinnings- en gebedsbijeenkomsten worden gehouden rond de omstreden wetsvoorstellen. In het laatste nummer van het SGP-partijorgaan ”De Banier” staat ook een oproep aan de kiesverenigingen om bijeenkomsten te organiseren.

De meeste kerken bezinnen zich nog op de stappen die ze zullen ondernemen. De SoW-kerken willen eerst het geluid vanuit de politiek horen. De Gereformeerde Bond is van plan een manifest te schrijven. De Confessionele Vereniging beperkt zich tot het doen van voorbede. Het deputaatschap bij de hoge overheid van de Gereformeerde Gemeenten heeft inmiddels al wel schriftelijk gereageerd op de nieuwe wetsvoorstellen.