Voorpagina 2 juni 1999

Docenten Rome
in moordzaak
veroordeeld

Van onze correspondent
ROME – Twee universitaire docenten zijn gisteren veroordeeld in een mysterieuze moordzaak, die Italië twee jaar lang in zijn greep heeft gehouden.

De twee rechtsfilosofen werden gisteren schuldig bevonden aan de dood van een studente die op het terrein van Romes belangrijkste universiteit was neergeschoten.

Zij kregen gevangenisstraffen van zeven en vier jaar na een spraakmakend proces, waarin ook het Italiaanse rechtsstelsel en het universitaire systeem terecht stonden. Alle partijen zijn ontevreden over de uitspraak, die een compromis werd genoemd, en zijn onmiddelijk in beroep gegaan.

Het proces, dat een jaar duurde, is in Italië op de voet gevolgd. Er waren live uitzendingen op de radio en kamervragen over de getuigenverklaringen. Vanaf het begin was de zaak-Marta Russo omgeven door controverse.

Russo was een rechtenstudente, die op 9 mei 1997 door een kogel in het hoofd werd getroffen. Ze werd vanaf grote afstand geraakt toen zij samen met een vriendin naar een collegegebouw liep. Russo raakte in coma en stierf vijf dagen later.

De schietpartij hadd op klaarlichte dag plaats, maar niemand had iets gezien of gehoord. De politie kreeg nauwelijks medewerking. Op de Universita La Sapienza leek dezelfde zwijgplicht te heersen als onder maffiosi.

De pers sprak over corruptie en vriendjespolitiek onder professoren en studenten. Felbegeerde banen zouden gekocht kunnen worden. Voor goede examenresultaten hoefde men niet altijd hard te leren. Voor de media kwam vast te staan dat het universitaire leven grondig was verziekt.

Dat gevoel werd versterkt toen de twee verdachten werden gearresteerd. De 29-jarige Giovanni Scattone en 30-jarige Salvatore Ferraro waren veelbelovende docenten rechtsfilosofie, maar leken er lugubere voorkeuren op na te houden.

Ze zouden geobsedeerd zijn door vuurwapens. Tijdens colleges zouden ze les hebben gegeven over de 'perfecte' moord: hoe dood je iemand zonder te worden gepakt. De officier van justitie stelde dat de wetenschappers uiteindelijk theorie in praktijk wilden brengen. De rechtbank heeft dit echter verworpen en gesteld dat Russo per ongeluk is getroffen toen de twee met een pistool 'speelden'.

Het moordwapen is nooit gevonden en Scattone en Ferraro hebben altijd ontkend. De twee docenten leken echter al schuldig bevonden voordat het proces moest beginnen.

Maar in september keerde het tij. Toen werd de kroongetuige, een secretaresse aan de rechtenfaculteit, aan de tand gevoeld. Gabriella Aletto had tijdens het politieverhoor verklaard dat zij Scattone met een pistool in een docentenkamer had gezien. Ferraro zou naast hem hebben gestaan.

Maar tijdens de rechtszaak werd een video getoond, waaruit bleek dat Aletto pas onder grote druk de beschuldigende vinger had uitgestoken. De politie drong continu aan en dreigde met gevangenisstraf als ze geen verdachten aanwees. Aletto brak herhaaldelijk in huilen uit en gaf na een nachtenlang verhoor toe de twee te hebben gezien.

De publieke opinie sloeg volledig om. Het politieonderzoek werd gekraakt. 's Lands premier en hoge rechters verklaarden geschokt te zijn. In bladen verschenen steunbetuigingen aan Scattone en Ferraro. In een van de tijdschriften mochten de twee in een column over hun onschuld verhalen. Uiteindelijk heeft het hun niet mogen baten, ook al zijn de straffen veel lager dan de achttien jaar die was geëist.

„Het is belangrijk dat zij eindelijk schuldig zijn bevonden”, zei Marta Russo's vader gisteren. „Maar zelfs een levenslange gevangenisstraf zou voor ons niets goed hebben kunnen maken. Onze dochter kunnen wij nu alleen op het kerkhof bezoeken.”