Voorpagina

Abdullah nieuwe koning

Jordanië draagt
Hussein ten grave

Van onze buitenlandredactie
AMMAN – Jordanië draagt vandaag zijn koning, Hussein, ten grave. Uit de hele wereld zijn tientallen politieke leiders naar Amman gekomen om hun laatste eer te bewijzen aan de Hashemitische vorst, die gisteren in Amman aan kanker overleed.

Terwijl naar schatting een half miljoen rouwende Jordaniërs zich voorbereiden op de begrafenis, heeft de nieuwe koning Abdullah, Husseins oudste zoon, beloofd het beleid van zijn vader te zullen voortzetten.

De dood van de koning heeft het openbare leven in het land geheel tot stilstand gebracht. In de straten van Amman zijn vooral militairen en politie te zien. Zij bewaken de route die tientallen koningen, prinsen, presidenten en premiers moeten afleggen tussen het vliegveld en het centrum van de hoofdstad.

Aan de ramen hangen zwarte vlaggen en portretten van de overleden monarch. In het gehele land, waarover Hussein 46 jaar lang regeerde, heerst verdriet. Vanaf alle openbare instellingen hangt de nationale vlag halfstok.

De 63 jaar oude koning, de langst heersende leider in het Midden-Oosten, was vrijdag uit de Verenigde Staten naar zijn vaderland teruggekeerd. Medici konden hem geen hoop meer geven. Vrijdag was Hussein al klinisch dood verklaard in het naar hem genoemde ziekenhuis in Amman. Gistermorgen omstreeks 11.00 uur gaf zijn hart het op. Husseins vrouw, koningin Noor, en andere familieleden waren bij zijn sterven aanwezig. 's Middags werd prins Abdullah, die door Hussein nog geen twee weken geleden verrassend als zijn opvolger was aanwezen, beëdigd. Abdullah beloofde meteen de door zijn vader ingezette koers te zullen blijven volgen.

Diepe rouw
Jordanië begon gisteren met de 6 dagen van diepe rouw, die de traditionele moslimperiode van 40 dagen van rouw inluiden. Tienduizenden Jordaniërs waren de afgelopen dagen naar Amman gekomen om te bidden voor een wonder terwijl zij wachtten op het onvermijdelijke. Velen van hen, die nooit een andere vorst dan Hussein hebben gekend, gingen gisteren huilend de straat op en droegen in zwart gedrapeerde foto's van hun overleden leider.

De rouwstoet trekt vandaag van het Al Nadwa-paleis naar het Raghadan-paleis, waar de kist staat opgesteld in de troonzaal. Daar neemt de nieuwe koning, Abdullah II, afscheid van zijn vader, gevolgd door familieleden, hoge functionarissen en buitenlandse gasten. Na gebed in de moskee wordt de koning begraven.

De hoge gasten arriveren in het Al Nadwa-paleis. De zieke Russische president, Jeltsin, tart zijn artsen door tegen hun advies in naar Amman te vliegen. Behalve president Clinton zijn maar liefst drie oud-presidenten uit de VS bij de begrafenis.

Israël, Egypte, Koeweit en de Palestijnen hebben officiële rouwperiodes afgekondigd in verband met het overlijden van de Jordaanse koning Hussein. Ook het Nederlandse Koninklijk Huis rouwt officieel: koningin Beatrix kondigde een periode van hofrouw af tot en met de dag van de begrafenis. Premier Kok noemde Hussein een „onvermoeibaar strijder ”voor vrede en verzoening in het Midden-Oosten. Irak, dat in de Golfoorlog door Hussein werd gesteund, maar dat niets moest hebben van het pro-westerse beleid van de koning, kwam zondag niet met een reactie.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, zei dat Hussein „nog een keer naar ons ”zal glimlachen, als er eindelijk vrede is in het Midden-Oosten. „Woorden kunnen niet duidelijk maken wat koning Hussein heeft betekend voor het volk dat hij bijna een halve eeuw heeft geleid ”, zei Clinton. „Woorden kunnen niet duidelijk maken wat hij voor mij heeft betekend als vriend en inspiratiebron.”

Zie ook:
Israël rouwt om Hussein

Hussein en Beatrix waren dik bevriend

Koning Hussein, bewaker van zijn huis

Abdullah, onbekende
op de troon

Hamza, oogappel
nu kroonprins

Noor, trouw maatje
van Hussein

Wereldleiders bedroefd

Vlaggen halfstok

Gaddafi bidt voor Hussein

Israëlische ouders vernoemen Hussein