Voorpagina

Zie ook: Ik ben blij dat we nog bij elkaar zijn”

Al 492 slachtoffers geborgen

Zware aardbeving
treft Colombia

BOGOTA – Een zware aardbeving in Colombia heeft aan mogelijk duizenden mensen het leven gekost. In de provincie Quindio heeft het Rode Kruis de lichamen van 492 slachtoffers geborgen. Het dodental loopt snel op nu reddingswerkers met hun zoek- en reddingsacties zijn begonnen.

Veel slachtoffers liggen bedolven onder het puin van ingestorte gebouwen. De zware schokken deden halve steden instorten en veroorzaakten landverschuivingen. De reddingsteams werden de afgelopen nacht bijgestaan door talloze burgers, die vaak met hun blote handen de tonnen puin hielpen wegruimen in de hoop op overlevenden.

Armenia, de hoofdstad van Quindio, werd van de twintig getroffen steden en dorpen het meest verwoest. De stad in de Andes borg tot nog toe 325 slachtoffers; het aantal gewonden overstijgt de duizend. De provinciale autoriteiten vrezen veel meer slachtoffers, aangezien grote delen van de stad nog onbereikbaar zijn voor de reddingsteams.

Ooggetuigen
De helft van de gebouwen in de stad is verwoest. Volgens ooggetuigen begaf ook het ziekenhuis het onder de aardschokken. Door de beving zitten de 350.000 inwoners van de stad zonder water en elektriciteit. Scholen en sportcentra zijn omgebouwd tot opvangplaatsen voor de duizenden vluchtelingen en daklozen.

De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld. Zwaar bewapende soldaten patrouilleren in de straten om plunderaars te ontmoedigen.

In de plaatsen Calarca, Montenegro, Pijao en Circasio in de provincie Quindio zijn 147 doden en 1200 gewonden geteld. In Pereira en omgeving, het op een na grootste stedelijke centrum dat werd getroffen, stierven voor zover bekend zestig mensen. Het centrum van Pereira (450.000 inwoners) is grotendeels verwoest. Zeker 250 gebouwen stortten in of raakten beschadigd. Ooggetuigen meldden dat de straten bezaaid liggen met lijken. Ook hier is een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld.

Uitstel
De aardbeving deed zich voor tegen halftwee gistermiddag en was in grote delen van Colombia te voelen. Volgens het Colombiaans seismologisch centrum had de beving, die tussen de 15 en 50 seconden duurde, een kracht van 6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op een diepte van ongeveer 100 kilometer onder het dorp Obindo in het Caucadal, iets ten westen van Pereira en Armenia, ruim 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Bogotá. De schok was in de hoofdstad en de metropolen Medellin en Cali voelbaar.

Er volgden veertien naschokken, in kracht variërend van 1,8 tot 5,8 op de schaal van Richter. Door de natuurramp zijn veel telefoonverbindingen verbroken, waardoor het moeilijk is een overzicht te krijgen van de verwoestingen.

President Pastrana, die op het punt stond te vertrekken voor een reis naar Duitsland, Zwitserland en het Vaticaan, heeft zijn reis voor onbepaalde tijd uitgesteld. Hij stelde ook zijn aangekondigde toespraak over de vredesonderhandelingen met de guerrillabeweging uit.

Pastrana zei vandaag dat verschillende landen zich bereid hebben verklaard hulp te sturen naar het getroffen land. Zo sturen de Verenigde Staten zestig gespecialiseerde reddingswerkers. De Colombiaanse minister van binnenlandse zaken riep op geld te doneren in plaats van hulpmiddelen.

De regering heeft vandaag een luchtbrug opgezet tussen Bogotá, Armenia en Pereira om medicijnen, noodvoorzieningen en medisch personeel naar de getroffen gebieden te kunnen brengen. Ook zijn vier militaire vliegtuigen ingezet om slachtoffers naar andere steden over te vliegen, voornamelijk Bogotá, Cali en Medellin.

Het is de zwaarste beving die Colombia sinds 1983 heeft getroffen. Toen werd Popayan, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Cauca, met de grond gelijk gemaakt door een aardbeving.