Voorpagina

Geweld keert zich tegen politie zelf

Amsterdam verliest greep
op Marokkaanse jongeren

Van onze regioredactie
AMSTERDAM – Politie, Justitie en gemeentebestuur van Amsterdam hebben geen greep meer op zo'n honderd jonge Marokkanen die de stad al maandenlang onveilig maken. Steeds vaker raken politiemensen bij rellen gewond. Grote groepen jongeren keren zich steeds vaker tegen de Amsterdamse dienders.

„Er is een groep Marokkanen die de politie uitdaagt, conflicten op straat uitlokt, politiemensen slaat, schopt en zelfs verwondt. Dat kan absoluut niet. De openbare orde moet worden gehandhaafd”, zei burgemeester S. Patijn gisteren na overleg met hoofdcommissaris J. Kuiper en hoofdofficier van justitie H. Vrakking. Dit jaar raakten al tachtig agenten gewond.

Tijdens een persconferentie liet de zogeheten driehoek weten op korte termijn weinig aan het straatgeweld te kunnen doen. „Deze jongeren vertonen gedrag waar we niet direct antwoord op hebben”, aldus Kuiper. „Ze hebben geen respect, ook niet voor de politieman, en treden hard op”.

Harder optreden
Meer overleg en harder optreden leken gisteren de enige antwoorden tegen het geweld dat Amsterdam de afgelopen tijd overspoelt. De politie kampt steeds vaker met grote groepen mensen die zich tegen de agenten keren. Elke weekwisseling raakt wel een agent gewond.

Het driehoeksoverleg vond plaats nadat burgemeester Patijn zondagavond tevergeefs een bezoek bracht aan een moskee in Amsterdam-Oost. Zo'n vijftig tot honderd jongeren veroorzaakten ernstige rellen, waardoor de burgemeester werd belet een toespraak tot de ouders van de jeugdigen te houden.

De problemen met Marokkaanse jongeren in de stad spelen al tijden. Afgelopen voorjaar escaleerde de zaak voor het eerst. Toen liep de arrestatie van een paar jongens in Amsterdam-West uit op een rel waarbij de politie tegenover een massa van honderden mensen kwam te staan.

Inmiddels zijn onderzoeken verricht en is een plan van aanpak gepresenteerd met oplossingen zoals meer activiteiten, begeleiding, aandacht voor opleiding en hulpverlening. Voor de aansturing van dit pakket maatregelen is in december nog geen ambtenaar aangesteld. Maar burgemeester Patijn benadrukte dat de betrokken stadsdelen hard aan de uitvoering van de maatregelen werken.

De Marokkanen die het geweld zondag ontketenden, lopen ook in de kerstvakantie nog het risico om aan de hand van foto's of televisiebeelden opgepakt te worden. Hoofdofficier Vrakking kondigde aan dat er bij hun berechting snelrecht zal worden toegepast. Ook zal hij de kinderrechters vragen of een lik-op-stukbeleid mogelijk is bij minderjarigen.

Sinds het incident in Amsterdam-West lijken de problemen alleen maar toe te nemen. Een week geleden stond de politie in de Indische buurt in Oost opeens tegenover zo'n tweehonderd mensen toen zij twee autodieven wilde arresteren. Twee agenten raakten gewond.

Volgens korpschef Kuiper hebben jongeren die zich schuldig maken aan crimineel gedrag sinds Amsterdam-West iets nieuws geleerd. „Zij weten nu dat ze crimineel gedrag kunnen maskeren door een volksopstand te creëren. Dat ze mensen kunnen mobiliseren en sympathie kunnen opwekken als ze maar zielig doen”.

Achterstand
Als zich incidenten voordoen blijft de politie met de ouderen praten om ze uit te leggen waarom ze optreedt en wat er aan de hand is. Maar de incidenten blijven zich voordoen. De korpschef verwacht niet dat de problemen op korte termijn oplosbaar zijn vanwege de sociaal-economische achterstand in de buurten waar het gebeurt.