Weerbericht

Onbestendig

Door Reinout van den Born

Na een paar dagen met rustig en op de meeste plaatsen droog weer, keert vanaf maandag de wisselvalligheid terug. Een lagedrukgebied bij IJsland stuurt morgenavond al een regengebied naar Nederland dat maandag in de loop van de ochtend het land verlaat. Daarna vallen opnieuw buien. Bovendien neemt de wind flink toe, maar het is eerst zacht.

Voor morgen ziet het weer er vrij gunstig uit. Dan profiteert Nederland nog van de nabijheid van een hogedrukgebied dat met z'n centrum boven Frankrijk ligt. Komende nacht is het op de meeste plaatsen vrij helder, al kunnen in het noorden van het land nog wolkenvelden overdrijven. De temperatuur daalt in het binnenland tot ongeveer 3 graden en aan de grond kan het plaatselijk een beetje vriezen. Er is daarbij weinig wind.

Morgen begint de dag in het hele land met flinke zonnige perioden. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe en in de avond kan het, het eerst in het westen van het land, gaan regenen. Bovendien trekt de zuidelijke wind flink aan, aan zee later in de middag tot krachtig en in de avond mogelijk tot hard. De middagtemperaturen schommelen bij dit alles rond de 12 graden.

In de nacht van zondag op maandag regent het enige tijd. Maandagmorgen wordt het weer droog, maar in de middag volgen een paar buien. Tussendoor laat de zon zich af en toe zien. Het blijft hard waaien, al is het met temperaturen van 13 of 14 graden wel zacht. Dinsdag gaan de buien door. Omdat een rug van hogeluchtdruk nadert, neemt de wind iets in kracht af en de temperatuur levert een graadje in.

Woensdag trekt een nieuw lagedrukgebied het Noordzeegebied binnen. Voor Nederland betekent dit opnieuw een dag met regen en wind. En ook voor de periode na woensdag lijkt het erop dat het wisselvallige weer nog een tijdje aanhoudt. De weersverbetering van de afgelopen dagen was daarmee voorlopig dus niet meer dan een incident. Voor een langere periode met stabiel weer moeten we nog geduld hebben.