Voorpagina

Schiphol mag groeien
tot 700.000
vluchten in 2020

DEN HAAG – Schiphol kan zonder overschrijding van de milieugrenzen groeien tot maximaal 700.000 vluchten in 2020. Voorwaarde is wel dat het huidige banenstelsel ingrijpend verandert.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Als alles uit de kast wordt gehaald, is 700.000 vluchten mogelijk”, concludeert het RIVM.

Het instituut gaat er dan van uit dat de vliegtuigen aan de hoogste technische eisen voldoen, zodat ze minder herrie produceren. Ook is het volgens het RIVM noodzakelijk dat er heffingen op kerosine en vliegtickets worden ingevoerd, zodat het vliegverkeer enigszins wordt ontmoedigd.

De resultaten van het onderzoek worden gevoegd bij de andere onderzoeken van het projectbureau Toekomstige Nederlandse Luchtvaart Infrastructuur (TNLI). TNLI zet in opdracht van het kabinet alle varianten om de groei van de luchtvaart op te vangen op een rijtje. Op basis van het eindrapport bepaalt het kabinet nog dit jaar of Schiphol kan groeien en of er een tweede luchthaven moet komen.

Ook de PvdA is voorstander van aanpassing van het huidige banenstelsel. Door de aanleg van twee nieuwe banen en het schrappen van een andere kan Schiphol volgens de sociaal-democraten fors groeien met inachtneming van de normen voor geluidsoverlast. Schiphol-directeur G. Cerfontaine heeft gezegd dat het plafond van de luchthaven ligt bij ongeveer 600.000 vluchten. Voor volgend jaar gaat Schiphol uit van 400.000 vliegbewegingen.