Voorpagina

Omstreden generaal „te beschadigd”

Roos geen baas van
de marechaussee

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Brigadegeneraal K. Roos (53) wordt geen bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee. Hij ziet er „om persoonlijke reden” van af generaal-majoor D. Fabius op te volgen. Officieus is hij echter „te beschadigd” om leiding te geven aan de marechaussee. De generaal zou betrokken zijn bij het wegmoffelen van wangedrag van militairen in Angola. Ook in het Srebrenica-debacle speelde Roos een dubieuze rol.

Minister De Grave van defensie heeft gisteren brigadegeneraal C. Neisingh (54) naar voren geschoven voor de topfunctie bij de politie van het leger. Fabius gaat op 1 februari met pensioen. Generaal Roos zal de tijd tot zijn pensioen vullen met een baan bij de Verenigde Naties in New York.

Volgens De Grave is het afzien van de tweesterrenfunctie Roos' eigen keuze geweest. Vanwege de moeilijke situatie waarin de marechaussee (bijna 5000 personeelsleden) en de rest van Defensie zich momenteel bevindt, vindt Roos dat alleen iemand die volledig onomstreden is zo'n belangrijke leidinggevende functie kan vervullen, zo had brigadegeneraal De Grave laten weten. Omdat Roos dat niet is, ziet hij af van de functie. De minister twijfelt overigens absoluut niet aan de kwaliteiten of de integriteit van de brigadegeneraal, zo benadrukte hij.

De afgelopen weken kreeg de blunderende generaal heel wat kritiek over zich heen. Zo zou Roos het wangedrag door Nederlandse VN-militairen in Angola hebben willen wegmoffelen, onder andere door een strafrechtelijk onderzoek te verhinderen. Ook zijn rol bij de debriefing van de Srebrenica-soldaten is niet onomstreden. Alle dossiers over deze zaken zijn onlangs naar de militaire kamer van Justitie in Arnhem gegaan.

Ontploffing
Verder zou Roos in april vorig jaar in zijn functie als directeur operatiën verantwoordelijk zijn geweest voor een ernstige ontploffing op de vliegbasis Soesterberg. Tegen de geldende militaire regels in had Roos toestemming gegeven voor de opslag van een antitankwapen in de wapenkamer van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), een elite-eenheid van de marechaussee.

Drie leden van de BSB ontdekten het wapen, waarvan kort daarna het ontstekingsmechanisme ontplofte. Twee BSB'ers raakten gewond. Een wachtmeester raakte zijn rechteronderarm kwijt, een tweede marechaussee mist zijn duim. Defensie ontkende Roos' verantwoordelijkheid voor de ontploffing. Onverantwoord handelen van de BSB-leden zou tot de explosie hebben geleid.

Voorzitter T. Heerts van de Marechauseevereniging hoopt dat met de aanwijzing van Neisingh de rust weerkeert. „Wij steunen de nieuwe bevelhebber, die onomstreden is binnen de marechaussee”, aldus Heerts.