Voorpagina

Ook in België rampenplannen uit de kast

Chaos door noodweer
in West-Nederland

Van onze binnenlandredactie
APELDOORN – Stormachtige wind en regen hebben gisterenmiddag, gisteravond en vanmorgen in het zuidwesten van het land gezorgd voor een chaos. Het noodweer trok een spoor van vernieling. Bomen waaiden om, en wegen en huizen liepen onder water.

Gemeenten richtten crisiscentra in en in verscheidene plaatsen moesten er zandzakken aan te pas komen om erger te voorkomen. Ondergelopen straten en huizen en drijvende auto's beheersten vanmorgen het straatbeeld in tal van steden in Zuidwest-Brabant en Zuid-Holland.

In Oud-Gastel overleed een 52-jarige inwoner van die plaats door een hartaanval. De man schrok zo hevig toen de brandweer zijn ondergelopen boerderij naderde om te kijken of hulp nodig was, dat hij een hartaanval kreeg. Reanimatiepogingen mochten niet baten.

Aan het einde van de morgen werd bekend dat de wateroverlast op Goeree-Overflakkee voorlopig niet zou afnemen. De Haringvlietsluizen konden vanwege de weersverwachting niet open: opnieuw zware wind, mogelijk zelfs windkracht 8 à 9. De grootste problemen op Goeree-Overflakkee doen zich voor in Middelharnis en Nieuwe-Tonge. In het laatste dorp liepen zeker tien straten onder. De brandweer probeerde het water over de dijk te lozen met een pomp die 3000 liter water per minuut kan wegpompen. Maar het waterpeil zakt niet, aldus de politie, „en bovendien regent het weer heel hard”.

Drijvende auto's
Het zwaarst getroffen in Brabant werden de steden Bergen op Zoom en Roosendaal, waar de stadscentra onbereikbaar waren door de wateroverlast. In Bergen op Zoom besloten de autoriteiten een dijk te laten doorsteken zodat het water het ten westen van de stad gelegen Markiezaatsmeer kon instromen. In enkele straten in het laaggelegen Muziekkwartier dreven auto's in het water. Buurtbewoners zijn woedend op de gemeente, omdat ze regelmatig te maken hebben met wateroverlast zonder dat de gemeente iets aan het probleem doet.

In het gebied van het Hoogheemraadschap Delfland probeerden de overheden vanmorgen te voorkomen dat dijken het begaven. In De Lier, Honselersdijk en Naaldwijk zette het waterschap daartoe een dijkleger in, dat met zandzakken ijlings de zwakste plekken versterkte.

Omdat de gemalen het water niet konden verwerken, steeg het peil in rivieren, grachten, kanalen en sloten in het gebied tussen Rotterdam, Delft, Den Haag en Hoek van Holland zeer snel. Om te voorkomen dat de straten in Den Haag, Delft en Maassluis en de glastuinbouwgebieden onder water zouden lopen, werden de poldergemalen uitgezet zodat het water de weilanden inliep. De politie waarschuwde de boeren hun vee binnen te halen.

Brandweer en politie in de getroffen gebieden hadden de handen vol aan het afhandelen van vele honderden telefoontjes. Alleen bij grotere calamiteiten kwamen hulpverleners direct in actie, zoals bij woonboten die dreigden te zinken en ondergelopen kelders van zieken- en verpleeghuizen.

Volgens een woordvoerder van het KNMI was er de afgelopen periode sprake van zeer uitzonderlijke regenval. „Gezien de cijfers die we nu hebben, is het heel reëel om te zeggen dat er de afgelopen dagen op sommige plaatsen 100 millimeter regen is gevallen, dat wil zeggen 100 liter water per vierkante meter. Als je bedenkt dat het gemiddelde voor ons land ongeveer 800 millimeter per jaar is, dan kun je dus echt wel zeggen dat er gigantisch veel water naar beneden is gekomen”, aldus een woordvoerder.

Gemaal onder
Het gemaal bij Goedereede dreigde vanmorgen zelf onder water te lopen. Het waterschap vroeg de brandweer drie extra pompen te brengen om het overtollige water kwijt te raken, aldus een woordvoerder van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond.

De grootste problemen in de regio zaten tegen sluitingstijd van deze krant nog steeds in Middelharnis en Nieuwe-Tonge op Goeree-Overflakkee. Daar werden de afgelopen nacht om kwart over vijf de gemeentelijke rampenstaven bijeen geroepen. Goeree-Overflakkee kreeg sinds gistermiddag enorm veel water over zich heen. Politie, brandweer en gemeentewerken sloten wegen af, pompten water weg naar weilanden en ruimden takken en bomen op. Voorzover bekend deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wel waaide een schaap weg.

Vlaanderen
Ook België kampt met grote overlast als gevolg van de aanhoudende regenval. In de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant werd het rampenplan van stal gehaald. In Brasschaat (Antwerpen) viel 143 liter water per vierkante meter. Volgens Frank Deboosere, weerman van de Vlaamse publieke radio, is het de zwaarste regenval sinds 1930.

Als gevolg van het urenlange noodweer werden in de getroffen provincies gemeenten zo goed als onbereikbaar en raakte het openbaar vervoer in problemen. Honderden mensen kampten met ondergelopen kelders. In plaatsen als Aarschot, Diest en Tienen werd automobilisten afgeraden de weg op te gaan omdat de wegen blank staan. In Diest is de toestand volgens burgemeester Marsoul „meer dan zorgwekkend”.

Bij Scheveningen zwalkte gisteren het schip “Charlotte Sif” enige tijd stuurloos bij de ingang van de haven, passeerde rakelings de pier en ramde vervolgens een boot van Rijkswaterstaat. Een sleepboot bracht het schip binnen.