Voorpagina

Supercoördinator moet terrorisme
in VS gaan bestrijden

RIJSWIJK – De federale overheid in de Verenigde Staten geeft volgend jaar meer dan 14 miljard gulden uit aan de bestrijding van het terrorisme. Om het geld effectief te besteden komt er binnenkort een supercoördinator, bijgenaamd antiterreurtsaar.

Het dagblad USA-Today heeft vanochtend gemeld dat de 47-jarige Richard Clarke straks de eer te beurt valt de Amerikaanse terreurbestrijding aan te voeren. Clarke is een hoge ambtenaar op buitenlandse zaken en speciaal veiligheidsadviseur van president Clinton.

Het land heeft al geruime tijd een coördinator van de strijd tegen de handel in verdovende middelen, de antidrugstsaar, maar de bloedige aanslag in Oklahoma City in 1995 en die op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 hebben geleid tot een verviervoudiging van de uitgaven van allerlei diensten die het terrorisme zeggen te stoppen.

Het Amerikaanse Congres is nu bezorgd over de plotselinge en gigantische stijging van de kosten van deze strijd. Clarke moet met name bekijken of er niet te veel geld wordt uitgegeven door de instituten en organisaties die zich al of niet daadwerkelijk bezighouden met de terreurbestrijding.

De rekenkamer van het Congres vreest dat er organisaties zijn die de nobele strijd tegen terroristen enkel aanvoeren als reden om meer geld toebedeeld te krijgen, terwijl ze niets met de strijd te maken hebben. Een rapport van het Congres somde in december 43 organisaties op die zichzelf een rol in de kostbare strijd tegen de terreur hebben toebedeeld, onder meer de posterijen en het ministerie van handel. De echte terreurbestrijders zouden bij slechts zeventien organisaties werken, zoals defensie, justitie, de CIA en de FBI.