Voorpagina

VVD en D66 vinden pleidooi „voorbarig”

PvdA wil onderzoek
naar Bijlmerramp

Van onze politieke redactie
DEN HAAG – De PvdA wil een parlementair onderzoek naar de Bijlmerramp. Ruim vijf jaar na de crash van een El Al-vrachtvliegtuig op de Bijlmer komen nog steeds nieuwe gegevens boven water en blijft onduidelijk hoeveel uranium bij het ongeluk is vrijgekomen. Aan die onzekerheid moet een einde komen.

Woordvoerder R. van Gijzel zal daarom morgenochtend in een vergadering van de vaste kamercommissie voor verkeer voorstellen een werkgroep in het leven te roepen die een onderzoek naar het ongeluk voorbereidt.

Van Gijzel heeft dit gisteravond in een uitzending van het tv-programma NOVA aangekondigd. Hij reageerde daarmee op het nieuwe feit dat er daags na de ramp op 4 oktober 1992 extra vluchten vanaf Schiphol naar Tel Aviv zijn geweest. Wat die vliegtuigen vervoerden, is nog niet duidelijk.

Van Gijzel zal morgen al zijn overtuigingskracht in de strijd moeten werpen, want zijn coalitiepartners noemen zijn pleidooi „voorbarig”. VVD en D66 vinden dat de Kamer eerst de resultaten moet afwachten van een onderzoek naar de vrachtbrieven van het El Al-toestel. De commissie-Hoekstra zal hierover in juli rapporteren.

D66-kamerlid Van 't Riet zei vanmorgen dat het kabinet eerst aan zet is. Ze wees daarbij niet alleen op het onderzoek van de commissie-Hoekstra, maar ook naar het volksgezondheidsonderzoek dat minister Borst heeft aangekondigd. Verder loopt er nog een justitieel onderzoek. De Kamer moet al deze rapporten eerst afwachten voordat ze zelf in actie komt, vindt Van 't Riet.

Te vroeg
Ook de VVD'er Keur vindt dat de oproep van de PvdA te vroeg komt. De vragen die Van Gijzel heeft, kunnen volgens hem bij de onderzoeksvragen van de commissie-Hoekstra worden gevoegd. Als de onderzoekers niet met het gewenste resultaat komen, kan altijd nog om een parlementair onderzoek worden gevraagd, aldus Keur.

Onlangs kwam de Bijlmerramp wederom in het nieuws nadat steeds meer gegevens erop wezen dat er bij het ongeval uranium is vrijgekomen, wat gezondheidsklachten bij omwonenden en hulpverleners zou veroorzaken. Minister Borst van volksgezondheid heeft daarom een onderzoeksteam geformeerd dat die vermoedens moet gaan onderzoeken.