Voorpagina

Zie ook: Voorhoeve: Troepen Kosovo beschikbaar
Kosovo is een „interne kwestie” voor Milosevic

Duizenden Albanezen demonstreren tegen Servisch geweld

Internationale contactgroep
voor ex-Joegoslavië weer bijeen

PRISTINA – De zes leden van de internationale contactgroep voor het vroegere Joegoslavië zijn vanochtend in Londen bijeengekomen voor overleg over de situatie in Kosovo. De Servische politie heeft de afgelopen week daar tientallen leden van de Albanese meerderheid gedood.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, zei vanochtend dat zij er bij de andere leden (Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië) op aan zal dringen de Joegoslavische president Milosevic met economische en diplomatieke maatregelen onder druk te zetten. Milosevic zou de onderdrukking van de Albanezen in Kosovo moeten staken en een dialoog moeten beginnen over autonomie voor de provincie.

De leden van de contactgroep zijn met hun minister van buitenlandse zaken vertegenwoordigd, behalve Rusland dat vice-minister Nikolaj Afanasievski naar Londen heeft gestuurd. Rusland is, in tegenstelling tot de andere landen, tegenstander van internationale bemoeienis met het conflict in Kosovo, omdat het de problemen daar als een interne aangelegenheid van Servië beschouwt.

Albright, die tijdens het weekeinde Rome, Bonn en Parijs aandeed om over de situatie in Kosovo te praten, hamerde erop dat Washington niet zal tolereren dat er opnieuw een bloedbad ontstaat in het voormalige Joegoslavië. Gisteravond kwam zij in Londen aan.

Snelle actie
Ook Duitsland meent dat snel ingrijpen nodig is om een explosie van geweld in Kosovo te voorkomen. En de Britse minister van buitenlandse zaken Robin Cook, wiens land voorzitter is van de Europese Unie, dreigde met niet nader genoemde maatregelen tegen de Serviërs. „Er kan geen plaats zijn in onze landengemeenschap voor een land dat een vreedzaam protest beantwoordt met de stok”, zei hij zaterdag.

Duitsland wil de Europese troepenmacht in Albanië uitbreiden en het mandaat van enkele honderden VN-vredessoldaten in Macedonië, dat deze zomer afloopt, met spoed verlengen. Tegelijkertijd moet Belgrado internationale economische hulp in het vooruitzicht worden gesteld als het zich coöperatief opstelt ten aanzien van Kosovo, zei Kinkel. Een verlenging van het mandaat van de VN-troepen in Macedonië zal waarschijnlijk op verzet stuiten van Rusland, dat al sinds het eind van de oorlog in Bosnië wil dat de VN zich uit Macedonië terugtrekken.

Frankrijk zei dat snel handelen vooropstaat om verder bloedvergieten in Kosovo te voorkomen, zonder echter aan te geven hoe dat moet gebeuren. „Wij kunnen een nieuwe uitbarsting van etnische haat op ons continent niet toestaan”, aldus president Jacques Chirac. Hij wees erop dat een burgeroorlog de stabiliteit in het zuidoosten van Europa zou bedreigen.

Voorstanders van snelle actie stuiten op de terughoudendheid van de Russen. Moskou vindt dat de eenheid van Servië in stand moet worden gehouden bij de oplossing van de Kosovo-crisis. Internationalisering van het conflict is volgens het Kremlin uit den boze. Rusland stuurt ook slechts een vice-minister van buitenlandse zaken naar Londen.

Demonstraties
Duizenden Albanezen in de Servische provincie Kosovo hebben vanochtend in de plaatselijke hoofdstad Pristina tegen het Servische geweld gedemonstreerd. De menigte scandeerde „Drenica”, de naam van de streek waar de Servische politie en Albanese dorpelingen vorige week met elkaar vochten. De Servische politie liet de betogers ongemoeid.

Albanese leiders deden vanochtend een oproep soortgelijke demonstraties te houden in andere steden in Kosovo. Die moeten samenvallen met de bijeenkomst van de contactgroep.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa OVSE komt woensdag in een extra zitting bijeen.