Voorpagina

Bejaarden klagen over stemcomputers

Verkiezingen kalm van start

Van onze binnenlandredactie
APELDOORN – De gemeenteraadsverkiezingen zijn vanmorgen in alle rust gestart. Het stormachtige weer hield in enkele plaatsen de kiezers binnen. In Amsterdam was de eerste uren sprake van een „redelijke” opkomst. In andere grote steden als Den Haag en Rotterdam was het kalm.

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond van bureau Inter/View kan het barre weer de twijfelaars doen besluiten niet te gaan stemmen. Daardoor kan de opkomst met enkele procenten teruglopen. Ook ouderen blijven mogelijk eerder thuis, wat weer nadelig kan zijn voor de ouderenpartijen en het CDA.

In Amsterdam was de opkomst in een aantal stembureaus de eerste uren redelijk. In bejaardenhuis De Drie Hoven in Slotervaart, waar premier Kok zijn stem uitbracht, liep het „niet bepaald storm”, aldus de voorzitter van het stembureau. In een stemlokaal in het stadsdeel Watergraafsmeer, waar Bolkestein tegen 10.00 uur zijn stem uitbracht, liep het „al lekker aan”. In Rotterdam vormden de bureaus in het centrum een uitzondering. Daar kwam tot dusver al 15 tot 20 procent van de kiezers opdraven. Elders was het rustig in de Maasstad.

Bejaardentehuizen
De opkomst in Zeeland werd vanmorgen over het algemeen redelijk genoemd. In oostelijk Brabant druppelde het electoraat ook binnen. Een uur na de opening van de stemlokalen in Maastricht leek de opkomst dramatisch laag te worden.

Het bureau Bevolking van de gemeente Nijmegen omschreef de opkomst vanmorgen als „absoluut triest”. Ook uit de provincie Groningen en de regio's Twente en de Achterhoek kwamen geluiden over een matige opkomst van zo'n 3 tot 5 procent.

In Friesland zijn de verkiezingen rustig op gang gekomen. De opkomst in Noord-Holland is tot dusverre vergelijkbaar met vier jaar geleden.

Met name in bejaardentehuizen zijn negatieve geluiden te horen over de stemcomputers. In het Erasmushuis in Zaandam weten veel ouderen niet hoe de computer werkt. „Daardoor verloopt het stemmen chaotischer dan voorgaande jaren. Er had meer voorlichting over de stemcomputers gegeven moeten worden”, aldus de voorzitter van het stembureau.

Op het metrostation van Spijkenisse is dit jaar voor het eerst een stembureau ingericht, speciaal voor mensen die geen gelegenheid hebben naar hun eigen stembureau te gaan. Twintig mensen brachten hun stem uit op het nieuwe bureau. Zeven mensen kwamen tevergeefs, omdat zij ondanks alle publiciteit in Spijkenisse geen kiezerspas hadden aangevraagd. Die is nodig om op een ander dan het eigen stembureau te gaan stemmen. Een mobiel stembureau voor forenzen op het NS-station van Hengelo bleek geen succes. Slechts zes reizigers maakten er gebruik van. Het bureau is intussen weer gesloten.

Inwoners van Gorinchem kiezen vandaag op zeventien stembureaus met een nieuwe kiesmethode, het zogeheten touch screen. Op een computerscherm kunnen de stemgerechtigden met een speciale pen hun voorkeur aangeven. Nieuw is dat de uitslagen direct beschikbaar zijn.

Overleden
In de gemeente Sas van Gent staat een overleden kandidaat nog op de verkiezingslijst voor het CDA. Het raadslid L. G. M. van Waes overleed enkele weken geleden. Volgens een woordvoerder van de gemeente waren toen de stemvellen en de kandidatenlijsten al gedrukt en de stemmachines stonden al ingesteld. De Kieswet biedt in dergelijke gevallen geen mogelijkheid meer de lijst te wijzigen, zo benadrukt de zegsman. In Amsterdam staat het vorige week overleden PvdA-raadslid Annemarie Grewel eveneens nog op de stembiljetten.