Voorpagina

Dertien Europese landen tekenen verbod; Clinton krijgt bijval

Britten gaan experimenteren
met klonen van mensen

Van onze correspondent
BRUSSEL – Volgend jaar al zullen in Groot-Brittannië mogelijk de eerste experimenten met het klonen van mensen worden gedaan. Dat schreef de Britse krant The Independent on Sunday gisteren. Vandaag tekenden dertien Europese landen in Parijs een verbod op het klonen van mensen. Het klonen van cellen voor onderzoek blijft toegestaan.

Volgens de krant komt het vooruitzicht van het klonen van mensen een stuk dichterbij met de publicatie van een officieel onderzoeksdocument dat de voordelen van het klonen van mensen uit de doeken doet. Dit document is in voorbereiding bij een adviescommissie over de menselijke genetica, die vorig jaar is opgezet om de Britse regering te adviseren. De commissie moet voor de zomer aan het kabinet rapporteren.

De Amerikaanse president Clinton riep zaterdag juist op tot een verbod van zeker vijf jaar op wetenschappelijk onderzoek naar het klonen van mensen. Vandaag tekenden dertien Europese landen in Parijs een verdrag dat het klonen van mensen verbiedt. Maar Groot-Brittannië en ook Nederland zijn daar niet bij. Het klonen van cellen voor onderzoek blijft toegestaan. Wel ondertekenden alle Scandinavische landen, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Portugal, Roemenië, San Marino, Spanje en Turkije het verbod. Het verbod wordt een bijvoegsel bij de Europese Conventie voor biogeneeskunde en de rechten van de mens. Het werd ondertekend op een conferentie van nationale ethische comités. De Franse president Chirac opende de bijeenkomst.

In Amerika is nu ook beweging te bespeuren. President Clinton heeft alle subsidies voor het klonen van mensen ingetrokken en riep zaterdag op tot een verbod. De Verenigde Staten zijn fel tegen. President Clinton maande het Congres zaterdag eindelijk de wet aan te nemen die het klonen van mensen voor ten minste vijf jaar verbiedt. Hij zei dat wetenschappelijk onderzoek op dit gebied niet moet worden gepleegd in een „moreel vacuüm”. De wet ligt al meer dan een halfjaar bij het Congres.

Na de aankondiging vorige week van de Amerikaanse geleerde Richard Seed uit Chicago dat hij een kloonkliniek wil beginnen, ontstond er weer onrust bij het publiek. President Clinton had vorig jaar juni al een wet naar het Congres gestuurd om het klonen van mensen te verbieden. In zijn reactie op de plannen van de wetenschapper Richard Seed om een babykloonkliniek op te zetten, zei Clinton dat „het nu duidelijker is dan ooit dat we daartegen een wet nodig hebben”. Seed heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat het mogelijk is dat „sommigen zich niets aantrekken van de consensus van hun collega's en doorgaan zonder eerbied voor onze waarden”.

„Amateurs”
Clinton kreeg eerst geen gehoor, totdat gisteren de leider van de Republikeinse meerderheid, Richard Armey, zich vierkant achter Clintons voorstel schaarde.

Armey noemde het klonen van mensen een smerige bezigheid. „God heeft de mens al geschapen”, aldus Armey. „We hebben geen stelletje amateurs nodig die denken dat zij dat hier ook kunnen”. Richard Seed heeft inmiddels aangekondigd dat hij zal uitwijken naar een ander land om zijn activiteiten voort te zetten, mogelijk naar Mexico.

De Britse overheid laat zich momenteel adviseren over de voor- en nadelen van het klonen van mensen. Londen verklaarde eerder al „niet gekant te zijn tegen het principe van klonen bij onderzoek naar zware erfelijke ziektes”. Labour-ministers hebben eerder gezegd dat ze tegen het klonen van individuen zijn, maar onderzoek naar de mogelijkheden van klonen niet uitsluiten. Volgens de voorzitter van de adviescommissie kan onderzoek leiden tot nieuwe diagnoses en behandeltechnieken voor allerlei ziektes.

Groot-Brittannië loopt voorop bij het onderzoek naar de mogelijkheden van klonen. Wetenschappers in Schotland slaagden er met het schaap Dolly vorig jaar als eerste in een dier te klonen.