Voorpagina7 augustus 2001

„Gleinalm is met één buis niet veilig”

Nederlanders komen
om bij tunnelongeval

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Bij een ongeval in een verkeerstunnel in Oostenrijk is gistermiddag bijna een heel Nederlands gezin om het leven gekomen. Ze waren op de terugreis naar huis. Het gaat om twee volwassenen en drie kinderen uit Heteren. Eén meisje werd brandend uit de auto geslingerd en is zwaargewond per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Graz.

Uit restanten van de nummerplaten concludeerde de politie dat het om een Nederlands voertuig ging. De lichamen van de inzittenden waren onherkenbaar verminkt. Vanmorgen deelde de politie van Graz mee dat het ging om H. Jager (geboren in 1956), zijn echtgenote (1955) en drie kinderen (1986, 1989 en 1993).

Een automobilist, een 49-jarige ex-brandweerman uit Weiz, doofde bij het meisje (geboren in 1990) dat het ongeval overleefde de vlammen met zijn blote handen. Hij droeg haar een paar honderd meter bij de plaats van het ongeval vandaan, maar moest haar toen achterlaten. Uitgeput alarmeerde hij de arriverende reddingswerkers, die het meisje vervolgens in veiligheid brachten. Ze heeft derdegraadsbrandwonden. Volgens een Oostenrijkse krant is 70 procent van haar huidoppervlak verbrand. Haar toestand is kritiek.

Omdat het meisje als enige van het gezin nog in leven is, moet ze volgens de behandelende artsen zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht. Het medisch team en de Oostenrijkse arts van alarmcentrale Elvia Assistance zijn daarover in overleg, aldus een woordvoerster van Elvia.

Anderhalve week geleden kwam in Frankrijk ook bijna een geheel gezin uit Nederland om bij een auto-ongeval. Ook daarbij was een meisje de enige overlevende.

Het ongeluk in Oostenrijk gebeurde rond 15.20 uur op de autosnelweg A9 in de 8,3 kilometer lange Gleinalmtunnel, 25 kilometer ten noordwesten van Graz en ongeveer 120 kilometer ten zuidwesten van Wenen. Een Oostenrijkse auto uit de tegengestelde richting kwam op de verkeerde weghelft terecht en botste op de Nederlandse auto. Dit gebeurde ruim 2 kilometer bij de noordelijke ingang van de tunnel vandaan. Beide auto's vlogen onmiddellijk in brand. De in 1978 gebouwde tunnel, waar dagelijks 16.000 auto's doorheen rijden, werd gisteren na het ongeval automatisch in beide richtingen afgesloten, terwijl de afzuigapparaten op volle toeren gingen draaien. Volgens de autoriteiten was na het ongeval snel hulp ter plekke. Rond 16.00 uur was de brandweer de brand meester.

Schedelfracturen
De drie inzittenden van de Oostenrijkse auto, een 40-jarige Duitser met zijn dochters Lea (3) en Laura (5), raakten zwaargewond. De beide meisjes hadden schedelfracturen, hun vader diverse breuken. Ze slaagden erin naar de noordelijke uitgang van de tunnel te lopen, waar ze reddingswerkers tegenkwamen, die hen naar een ziekenhuis in Leoben vervoerden. Ze verkeren buiten levensgevaar. Reddingswerkers gingen met gasmaskers de tunnel in en waren uren na het ongeluk nog aan het zoeken naar mogelijke slachtoffers. Vanmorgen is de tunnel weer opengesteld.

Onveilig
Vier weken geleden raakte een auto in brand na een frontale botsing in de Oostenrijkse Tauerntunnel, 120 kilometer ten westen van de Gleinalmtunnel, maar het vuur werd snel geblust. Op 29 mei 1999 vielen in dezelfde tunnel echter twaalf doden en 42 gewonden bij een ongeval met brand. Daarna zijn tal van Europese tunnels onder de loep genomen. De Gleinalm (op twee na de langste tunnel van Oostenrijk) gold daarbij volgens de ANWB als bedenkelijk omdat de banen van beide rijrichtingen in één tunnelbuis zijn ondergebracht. „Als er in deze tunnel een ongeluk gebeurt, zitten de personen in de auto's als ratten in de val.” Dat geldt overigens voor meer tunnels in Oostenrijk.

De brandweercommandant van Stiermarken waarschuwde onlangs dat het brandweermaterieel voor de Gleinalmtunnel niet meer aan de eisen van de tijd voldeed. Voor april volgend jaar waren extra veiligheidsmaatregelen gepland, zoals een betere afzuiging van rook en het aanbrengen van een nieuw brandmeldsysteem.