Voorpagina21 februari 2001

Toenadering Sharon tot uiterst rechts breekpunt

Barak bedankt alsnog
voor ministerspost

Van onze buitenlandredactie
JERUZALEM – In tegenstelling tot eerdere uitlatingen, heeft de scheidende Israëlische premier Ehud Barak gisteravond laat gezegd geen minister van Defensie in een kabinet van nationale eenheid te worden en ook het voorzitterschap van zijn Arbeiderspartij op te geven. Dat heeft een adviseur van Barak gemeld.

Barak heeft Likud-voorman Sharon, die de Arbeiderspartij in de verkiezingen van 6 februari overtuigend versloeg, een brief gestuurd waarin hij hem verwijt het vertrouwen te hebben gebroken door te overwegen leden van uiterst rechtse partijen in zijn kabinet op te nemen, aldus de adviseur.

De eerdere toezegging van Barak om te dienen in een nieuw kabinet van Sharon leidde tot felle kritiek binnen de Arbeiderspartij. Veel vooraanstaande en gewone leden vonden dat Barak zich aan zijn belofte moet houden en na zijn nederlaag niet opnieuw in een regering zitting moet nemen.

De grote overwinning van Sharon werd algemeen uitgelegd als een afwijzing van de politiek van Barak, die grote concessies deed aan de Palestijnen om tot een vredesverdrag te komen. Toen op de verkiezingsavond duidelijk werd dat Sharon met meer dan 25 procent verschil zou gaan winnen, beloofde Barak het partijleiderschap op te geven en het parlement te verlaten. Een paar dagen later zei hij vanwege de nationale veiligheid toch bereid te zijn de post van minister van Defensie te aanvaarden.

De onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet verliepen echter moeizaam omdat Barak wel als eis stelde dat de extreme partijen, die geen compromis met de Palestijnen wensen, buiten de regeringsploeg moeten blijven. Maar Sharon zei gisteren na vragen van journalisten „natuurlijk” te overwegen die partijen in zijn kabinet op te nemen, waarmee hij aangaf de eisen van de Arbeiderspartij aan zijn laars te lappen.

Doorgaan
Barak stelde ondanks zijn kritiek dat zijn partij toch met de Likud-partij van Sharon in zee moet gaan als ze het eens kunnen worden. Volgende week maandag zou de Arbeiderspartij daarover stemmen. Dat duurt Sharon te lang en hij eist daarom een snelle beslissing, anders gaat hij een coalitie aan met rechtse en orthodoxe partijen. Die coalitie heeft een kleine, maar stabiele meerderheid in de Knesset, maar zal waarschijnlijk geen concessies doen aan de Palestijnen.

Sharon moet eind maart een kabinet rond hebben. Lukt dit niet, dan kan de begroting niet worden gepresenteerd en moeten er nieuwe parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.