Voorpagina16 februari 2001

Dossier Midden-Oosten

Ministerspost voor Barak en Peres

Kabinetsformatie
in Israël nadert
haar voltooiing

Van onze buitenlandredactie
JERUZALEM – De Israëlische premier Ariel Sharon en zijn demissionaire voorganger Ehud Barak hebben een principeakkoord bereikt voor de vorming van een regering van nationale eenheid. Barak is gisteren ingegaan op het aanbod van aankomend premier Ariel Sharon om minister van Defensie te worden. Dat heeft de secretaris van Baraks Arbeiderspartij bevestigd. Baraks partijgenoot Shimon Peres wordt minister van Buitenlandse Zaken.


Likud-leider Sharon onderhandelde gisteren over de laatste details van een eenheidsregering van de Likud-partij en de Arbeiderspartij. Hij hoopt het uiteindelijke akkoord begin volgende week aan zijn Arbeiderspartij te kunnen voorleggen, zo verklaarde een hoge functionaris die anoniem wenste te blijven.

Barak heeft na zijn verkiezingsnederlaag gezegd dat hij geen minister zou worden, maar is daar kennelijk van teruggekomen. Verschillende mensen, onder wie president Moshe Katsav, hadden hem gevraagd aan te blijven als minister. Binnen de Arbeiderspartij wordt echter nog wel tegenstand verwacht tegen Baraks besluit, omdat velen hem verantwoordelijk houden voor de verkiezingsnederlaag. Gedurende de twintig maanden dat Barak premier was, had hij ook al de portefeuille van Defensie onder zijn beheer.

Het kantoor van Barak gaf nog geen uitsluitsel over de vraag of Barak zelf minister van Defensie zal worden.

Sharon en Barak hebben al een akkoord bereikt over het vredesproces met de Palestijnen. Als de eenheidsregering er komt, zal deze niet langer streven naar een definitief vredesakkoord, maar naar een interim-akkoord. Volgens de onderhandelaar Haim Ramon van de Arbeiderspartij zijn er geen meningsverschillen meer die de formatie van een eenheidsregering in de weg staan. De Arbeiderspartij zal zich na het weekeinde uitspreken over het regeerakkoord.

Sharon toonde zich gisteren optimistisch over zijn inspanningen. „Ik zal een eenheidsregering opzetten”, zei hij zelfverzekerd voor een ontmoeting met de vredesgezant Miguel Moratinos van de Europese Unie. Zo'n kabinet „zou ons in staat stellen veiligheid en vrede te bereiken.”

Afsluiting
De Israëlische regering lijkt echter niet meer te weten hoe zij moet reageren op het geweld dat deze week weer is opgelaaid. Na een aanslag met een bus op Israëliërs bij Tel Aviv, waarbij acht doden vielen, werden de Palestijnse gebieden woensdag weer hermetisch afgesloten. Zo'n 150.000 Palestijnen kunnen daardoor niet naar hun werk in Israël.

Onderminister van Defensie Ephraim Sneh waarschuwde dat de afsluiting op den duur contraproductief zal zijn, omdat de Palestijnen alleen maar haatdragender worden.

De Palestijnse leider Yasser Arafat beschuldigde Israël er gisteren opnieuw van gifgas en munitie met verarmd uranium in te zetten tegen de Palestijnen, maar het Israëlische leger sprak dat tegen. Ondertussen ging het geweld in de Palestijnse gebieden door.

Een Palestijn die probeerde de Joodse nederzetting Kfar Darom op de Westoever binnen te dringen kwam om bij een vuurgevecht met Israëlische soldaten. Volgens de Palestijnen ging het om een 23-jarige inwoner van het vluchtelingenkamp Deir El Balah, lid van een van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Op de Joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook werden mortiergranaten afgeschoten, maar daarbij vielen geen slachtoffers.