Voorpagina10 februari 2001

Dossier Euthanasie

Borst weigert gesprek
in EP over euthanasie

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Na overleg met het kabinet heeft minister Borst van Volksgezondheid gisteren besloten niet in te gaan op een verzoek vanuit het Europees Parlement om zich tijdens een hoorzitting te laten bevragen over de nieuwe Nederlandse euthanasiewetgeving. Reden van de afwijzing is dat de uitnodiging niet een officiële hoorzitting van het EP betreft, maar een „symposium”, zo verklaarde premier Kok na afloop van het kabinetsberaad.

Betrokken EP-leden ontkennen echter dat er sprake is van een symposium. Het gaat om een „hearing”, aldus CDA-parlementariër mevrouw Martens. Volgens RPF/SGP/GPV-delegatieleider Blokland houdt het EP als zodanig geen hoorzittingen, maar doen groepen EP-leden dat heel regelmatig. „Die zittingen worden gewoon in een ruimte van het EP en met behulp van officiële tolken van het EP gehouden.”

De Duitse christen-democraat dr. P. Liese is het parlementslid dat de uitnodiging aan minister Borst verzorgde. Volgens zijn naaste medewerker wordt het woord ”symposium” in de brief niet gebruikt. Wel staat er dat er sprake is van een „paneldiscussie.” Mogelijk heeft dat minister Borst op het verkeerde been gezet.

Tijdens de hoorzitting, gepland voor woensdagavond, zullen europarlementariërs vragen stellen aan vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, artsenorganisaties, organisaties voor palliatieve zorg en juristenorganisaties. Ook mevrouw Gatterer, de rapporteur van de Raad van Europa die zich eerder uiterst kritisch uitliet over de Nederlandse wetgeving, zal aanwezig zijn. Kern van de vragen zal zijn of de euthanasiewet, die al door de Tweede Kamer is aanvaard, strijdig is met artikel 2 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In dat artikel ligt het recht op leven vervat.

Campagne
Premier Kok hekelde gisteren de „politieke campagne” die „diverse fracties in het Europees Parlement” zouden voeren om de „zorgvuldige wetgeving in een kwaad daglicht te stellen.” Volgens hem wordt er zowel binnen als buiten de Europese Unie „enorm veel onzin” over de nieuwe euthanasiewet verkocht. De Nederlandse regering is volgens hem graag bereid tekst en uitleg te geven om het negatieve beeld bij te stellen.

RPF/SGP/GPV-parlementariër Blokland zegt zich volstrekt niet te herkennen in het door Kok geschetste beeld. Volgens hem is er sprake van oprechte zorg bij europarlementariërs van alle politieke richtingen. Een eerste actie, die niet eens alle zittende parlementsleden heeft bereikt, leverde meteen meer dan zestig handtekeningen tegen de euthanasiewet op.

Beleefdheid
Volgens Blokland was het een teken van beleefdheid aan het adres van minister Borst en het Nederlandse kabinet dat de bezorgde europarlementariërs ook haar voor de zitting hebben uitgenodigd. Hij begrijpt niet goed dat het kabinet die kans laat liggen. „Als ze het beeld wil bijstellen en de wet wil uitleggen, dan was dit het moment geweest”, luidt zijn stelling.

Zie ook:
Breed protest tegen euthanasiewetgeving