Voorpagina2 februari 2001

Uitbetaling Enschedeërs verloopt traag

Vuurwerkfabrieken
weg uit Leeuwarden

LEEUWARDEN – De twee vuurwerkbedrijven die in Leeuwarden staan, zullen waarschijnlijk binnen enkele jaren verhuizen. Dat heeft het gemeentebestuur van Leeuwarden gisteren bekendgemaakt.


De bedrijven liggen volgens de nieuwe normen, die vandaag in het kabinet besproken zijn, te dicht op andere bebouwing. Volgens die nieuwe normen moeten vuurwerkbedrijven op ten minste 800 meter afstand liggen van andere bebouwing. De twee vuurwerkfabrieken, JNS Pyrotechniek en Schuurmans, worden nu door bebouwing omringd.

De gemeente Leeuwarden heeft van minister Pronk van VROM de toezegging gekregen dat de twee bedrijven hoog op de prioriteitenlijst komen. Directeur G. Oudendag van vuurwerkfabriek Schuurmans heeft begrip voor de verplichting tot verhuizing, maar verwacht wel een financiële tegemoetkoming. Hij schat dat de kosten van de verhuizing in de miljoenen lopen.

In afwachting van de nieuwe regels heeft de gemeente Leeuwarden de verkoop van grond op het industrieterrein dat op 100 meter van de vuurwerkfabrieken ligt, gestaakt. Op dit moment is 3 van de 21 hectare van het nieuwe businesspark verkocht. Die vergunningen zijn toegekend op grond van de oude regelgeving.

„We hebben geen mogelijkheid om de bouw van die bedrijven stil te leggen. Maar we hebben besloten geen nieuwe aanvragen te behandelen tot duidelijk is wat er met de vuurwerkfabrieken gaat gebeuren”, aldus Van Maaren.

JNS Pyrotechniek en Schuurmans zijn al meer dan honderd jaar in Leeuwarden gevestigd. JNS Pyrotechniek heeft specialistisch vuurwerk in opslag. Het bedrijf heeft besloten 750 kilo buskruit af te voeren naar defensie. Verder wordt bekeken of ook ander gevaarlijk vuurwerk elders opgeslagen kan worden. Schuurmans heeft consumentenvuurwerk in opslag.

Geheim bedrag
Wat minister Pronk van VROM betreft is het vuurwerkbedrijf van Haarman in Enschede het eerste dat met staatssteun verhuist. Haarman wil het liefst in Enschede blijven. Als dat niet kan, is hij bereid tot verhuizing. Directeur K. Haarman schat dat dit ongeveer 35 miljoen gulden gaat kosten.

De gemeente Leiden kocht vorig jaar september het bedrijf Kat Vuurwerk uit, omdat ze het niet verantwoord vond dat het bedrijf midden in de wijk Groenoord was gevestigd. Het aanwezige vuurwerk werd verspreid over andere vestigingen.

De gemeente wil nu het geld dat met de aankoop was gemoeid, terugvorderen van het Rijk met het oog op de nieuwe regeling van Pronk. Een gemeentewoordvoerder wil niet zeggen om welk bedrag het gaat, „omdat dat is afgesproken met de eigenaar.”

Gedupeerden van de vuurwerkramp in Enschede moeten lang wachten op een uitkering van de overheid. Dat geldt zowel voor particulieren als voor ondernemers. Tot deze conclusie komt de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede.

De vertraging varieert van 12 tot 24 weken. „Beloofd was dat gedupeerden binnen zes weken hun geld zouden krijgen”, zegt voorzitter A. Vasse. De belangenvereniging heeft inmiddels talrijke klachten ontvangen van mensen die door het uitblijven van het geld in financiële problemen zijn gekomen.

De vertraging is vooral zichtbaar in de uitvoering van de zogeheten OBO-regeling. Daarbij krijgen particuliere huiseigenaren een tegemoetkoming in de kosten die ze hebben gemaakt na de ramp. De regeling geldt voor mensen van wie het huis is verwoest en voor getroffenen die pas na zes weken weer naar hun woning konden terugkeren.

Slechts 150 van de bijna 600 aanvragers van deze regeling zijn tot dusver schadeloos gesteld via de OBO-regeling. Vasse concludeert dat de bestanden van het Informatie- en Adviescentrum en Laser niet goed op elkaar zijn afgestemd. „Gedupeerden melden zich aan bij het IAC, dat de uitbetaling overlaat aan Laser. Het is vaak moeilijk vast te stellen waar de gedupeerde recht op heeft. De gegevens moeten allemaal worden gecontroleerd, maar de aanvrager geeft ze niet altijd goed door.”