Voorpagina20 december 2000

Dossier Euthanasie

Europarlement
verontrust over
euthanasiewet

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL – Binnen het Europees Parlement leeft bezorgdheid over de ontwikkelingen in Nederland op het terrein van de euthanasie. De fractie van de christen-democraten onderzoekt of het haalbaar is deze EU-instelling een afkeurende mening te laten uitspreken over de op stapel staande wetswijzigingen. In de Raad van Europa worden eveneens pogingen in die richting ondernomen.

De zaak komt wellicht over vier weken aan de orde tijdens de maandelijkse vergaderweek van het EP in Straatsburg. De grootste politieke groepering vormt in het Parlement, de Europese Volkspartij (EVP), waarin de christen-democraten zijn verenigd, overweegt een resolutie in te dienen met een veroordeling van de inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurde aanpassingen in de regelgeving. De delegatie van RPF/SGP/GPV bereidt eveneens een concepttekst in die zin voor.

Meerderheid
De EVP houdt echter een slag om de arm. CDA-afgevaardigde Oostlander: „We willen eerst nagaan of er een meerderheid zal zijn voor een dergelijke opvatting. Een voorstel dat het bij de stemming niet haalt, werkt namelijk averechts. Dan melden de kranten de volgende dag dat het EP de Nederlandse praktijk steunt.”

Volgens Blokland (RPF/SGP/GPV) zijn er in ieder geval ook bij europarlementariërs buiten de kring van de partijen die wortelen in het christelijke traditie vragen gerezen over wat door regering en volksvertegenwoordiging in Den Haag is besloten. Blokland constateert een „brede verontrusting” en benadrukt dat er met name in Duitsland en Oostenrijk, tegen de achtergrond van het verleden, grote terughoudendheid bestaat om de mogelijkheden in deze sfeer te verruimen.

De Tweede Kamer ging onlangs akkoord met een wetsontwerp dat artsen die voldoen aan de meldingsplicht en de zorgvuldigheidseisen niet langer strafbaar stelt voor het toepassen van euthanasie. Als de regionale toetsingscommissie meent dat conform de voorschriften is gehandeld, blijft de officier van justitie voortaan buiten beeld. Alle overige EU-lidstaten kennen tot nu toe een wettelijk verbod op levensbeëindigend handelen van medici. Bezorgde politici uit die landen vrezen dat van de gang van zaken in Nederland een olievlekwerking zal uitgaan naar de rest van de Unie.

De Eerste Kamer buigt zich de komende maanden over het voorstel van de paarse coalitie. De EP-leden van CDA en RPF/SGP/GPV hopen met behulp van internationale druk de senatoren te bewegen tot het verwerpen van de plannen. „We streven naar een internationale afkeuring van de libertijnse koers van het kabinet-Kok op dit punt”, zegt Oostlander.

De eurofractie van de drie protestantse partijen zal zich in een eventuele resolutie onder andere beroepen op het ook door Nederland ondertekende Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Artikel 2 daarvan luidt: „Het recht van eenieder op leven wordt beschermd door de wet.” Als de bekritiseerde wetgeving toch doorgaat, kan er met deze tekst in de hand bij het in Straatsburg zetelende Europees Hof voor de Rechten van de Mens een zaak aanhangig worden gemaakt.

Raad van Europa
Ook binnen de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, samengesteld uit nationale volksvertegenwoordigers van 41 lidstaten, willen de christen-democraten actie ondernemen. Betrokkenen menen dat de versoepeling die Nederland aanbrengt in de euthanasiebepalingen in strijd is met een in 1999 door dit raadgevend orgaan aanvaarde resolutie en met het daarin aangehaalde artikel 2. Zij zullen zich tijdens de volgende zitting, eind januari, beraden op de vraag welke stappen mogelijk zijn, vertelt Eerste-Kamerlid Van der Linden, leider van de EVP-fractie in de Raad van Europa en oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

In de Raad van Europa is het gemakkelijker een meerderheid te mobiliseren dan in het Europees Parlement, doordat in eerstgenoemde instantie ook afgevaardigden uit Oost-Europa aanwezig zijn. Die wijzen een ruime euthanasiepraktijk resoluut af.

Zie ook:
Van Rij wil via petitie verzet tegen euthanasie