Voorpagina 7 december 2000

Dossier Crisis Midden-Oosten

Plan gaat uit van het sturen van waarnemers

Brits-Frans initiatief
voor Midden-Oosten

Van onze buitenlandredactie
NEW YORK – Groot-Brittannië en Frankrijk dienen op korte termijn een voorstel in bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin de landen suggesties doen voor het doen luwen van het conflict in het Midden-Oosten. Britse en Franse diplomaten bij de VN zeggen op deze manier de impasse te willen doorbreken waarin de onderhandelingen rond de door Israël bezette gebieden zijn beland. Het voorstel zou vandaag al worden gepresenteerd.

De Palestijnen willen dat de Verenigde Naties een troepenmacht sturen van 2000 waarnemers die tussen de strijdende partijen worden gestationeerd. Israël voelt echter niets voor het idee, en de Verenigde Staten willen het plan niet doordrukken zonder de instemming van Jeruzalem.

Volgens de Britse ambassadeur bij de VN denkt de meerderheid van de Veiligheidsraad dat de Palestijnse eis „nergens toe leidt.” In het Brits-Franse voorstel moet er binnen de Veiligheidsraad overeenstemming worden bereikt over het principe van het sturen van waarnemers. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zal dan vervolgens samen met de Palestijnen en Israël proberen deze maatregel concreet te maken.

Israëlische soldaten hebben gisteren het bezoek van een gezant van de Verenigde Naties aan een school in Hebron op de Westelijke Jordaanoever verhinderd. Verscheidene Palestijnse begeleiders werden mishandeld. De VN-afgevaardigde had Israël eerder opgeroepen de blokkade van de Palestijnse gebieden te beëindigen.

VN-vertegenwoordiger Terje Larsen reist op dit moment door de Palestijnse gebieden om de gevolgen te onderzoeken van de tien weken durende opstand tegen de Israëlische bezetting. De betogingen hebben aan bijna driehonderd mensen het leven gekost, voornamelijk Palestijnen.

De Israëlische autoriteiten meldden dat het ingrijpen nodig was omdat Larsen door meer Palestijnen werd begeleid dan was afgesproken. Volgens getuigen heeft het leger later ook nog een bezoek van Larsen aan de oude binnenstad van Hebron verhinderd. De gezant heeft inmiddels zijn beklag gedaan bij Annan.

Ontsnapt
De leider van de gewapende vleugel van de radicale islamitische beweging Hamas is ontsnapt uit een Palestijnse gevangenis. Muhammad Deif wist vijf dagen geleden uit te breken. Dat heeft een bron binnen Hamas in de Gazastrook gisteren meegedeeld. Deif wordt in Israël gezien als staatsvijand nummer 1. Hij zat al meer dan zeven maanden vast in een politiegevangenis in Gaza.

President Arafat zou bevolen hebben om Deif „dood of levend” weer gevangen te nemen. De Palestijnse leider wil verdere escalatie van het conflict met Israël voorkomen. Bronnen binnen de Palestijnse geheime diensten ontkennen het bericht van de ontsnapping. Volgens hen is de Hamas-leider medio november naar „een veilige plek” gebracht, toen Israëlische gevechtshelikopters Gaza met raketten bestookten.

Israël overweegt de familieleden van Israëlische diplomaten uit Jordanië terug te roepen nadat in nog geen maand tijd op twee diplomaten aanslagen zijn gepleegd. Maar een sluiting van de Israëlische ambassade in Amman wordt niet overwogen. „We geven nog lang niet op”, zei ambassadeur David Dadon voor de Israëlische legerradio.

Zie ook:
„Joodse leer zegt niets over soevereiniteit Tempelberg”