Voorpagina 18 november 2000

Confrontaties eisen vier mensenlevens

Arafat wil einde
aan Palestijnse
beschietingen

Van onze buitenlandredactie
JERUZALEM – De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren gezegd dat er een eind moet komen aan beschietingen vanuit Palestijns gebied. Het was voor het eerst dat Arafat dit in het openbaar zei. Eerder had de Palestijnse politie al wel gerefereerd aan een bevel van Arafat om een eind te maken aan de beschietingen.


Na afloop van de vrijdagse gebedsdienst zei Arafat in het Arabisch tegen journalisten in Gaza-stad dat hij zijn uiterste best doet om ervoor te zorgen dat de Palestijnse beschietingen ophouden. De Israëlische premier Ehud Barak zei in een reactie dat Israël afwacht of de Palestijnen hun woorden laten volgen door daden.

Gisteren kwamen opnieuw Palestijnen om bij geweld. In de buurt van Qalqilya op de Westoever kostte een confrontatie tussen Palestijnen en Israëlische soldaten het leven aan een Palestijn die op bezoek was uit Jordanië. Volgens artsen in het ziekenhuis was het slachtoffer getroffen door een stalen kogel. Het Israëlische leger ontkende dat er met scherp was geschoten. Verder stierven een 14-jarige jongen in Hebron op de Westoever, een 16-jarige jongen in het iets zuidelijker gelegen dorp Halul, en een 17-jarige jongen in Karni op de Gazastrook.

En voor zonsopgang kwamen op de Westoever nog twee Palestijnse politiemannen om het leven, toen Israëlische soldaten Palestijnen onder vuur namen, die vanuit Jericho een Joodse nederzetting beschoten. Volgens de Palestijnse politie probeerden de agenten juist een eind te maken aan de beschieting van de nederzetting, in overeenstemming met het recente bevel van Arafat. Het Israëlische leger liet weten in de nacht van donderdag op vrijdag in actie te zijn gekomen om een eind te maken aan de beschietingen die elke nacht vanuit Jericho worden uitgevoerd. Daarbij kwam het tot een schotenwisseling met gewapende Palestijnen, van wie er twee werden gedood, aldus het leger.

Rond de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem bleef het gisteren na afloop van de gebedsdienst rustig. De politie had de Al Aqsa-moskee en omgeving tot verboden gebied verklaard voor moslimmannen onder de 45. Rond de moskee zijn de afgelopen tijd op vrijdag, de islamitische gebedsdag, veelvuldig onlusten uitgebroken. Een bezoek aan de Tempelberg, waarop de Al Aqsa staat, van de rechtse Israëlische politicus Ariel Sharon, vormde de aanleiding tot het Israëlisch-Palestijnse geweld dat de afgelopen zeven weken aan 228 mensen het leven heeft gekost. De meeste slachtoffers waren jonge Palestijnen.

Voedselhulp
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties wil hulp bieden aan de tienduizenden Palestijnen die lijden onder de voortdurende onlusten. De organisatie heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tien miljoen gulden beschikbaar te stellen voor zo'n 12.000 ton hulpgoederen waar de Palestijnse Autoriteit om heeft gevraagd.

Ongeveer 125.000 Palestijnen zijn door de Israëlische blokkades werkloos geworden. Zij pendelden dagelijks op en neer tussen Israël en de steden die onder Palestijns bestuur staan, maar hebben sinds de blokkades in september werden ingesteld, hun inkomsten verloren.

Het is nog maar de vraag of eventuele hulpgoederen hun doel bereiken. De Israëlische media berichtten gisteren dat de regering heeft besloten de levering van goederen aan de Palestijnse Autoriteit niet toe te laten. Hulpgoederen en voedingsmiddelen zijn van deze blokkade uitgezonderd, maar volgens Duitse artsen houdt de Israëlische douane al weken een container vast met medische hulpgoederen.

De Palestijnen hebben daarnaast verklaard dat er in Israëlische havens schepen liggen met gas voor het Palestijnse gebied. De schepen, waarvan een naar verluidt van Nederland herkomst, zouden van Israël geen toestemming krijgen te lossen.