Voorpagina 2 november 2000

Dossier UMTS

Staatssecretaris geeft informatie aan NMa

„Versatel deed Telfort
bod tijdens veiling”

Van onze redactie economie
DEN HAAG – Tijdens de UMTS-veiling heeft Versatel geprobeerd met Telfort een deal te sluiten. In ruil voor toegang tot het mobiele netwerk van Telfort wilde Versatel van de veiling af. Telfort wees het bod van de hand omdat de veiling al begonnen was.

Versatel maakte zich met het voorstel schuldig aan overtreding van de veilingregels. De zaak kwam gisteren in de openbaarheid tijdens een hoorzitting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De advocaat van Telfort, M. Verstoep, onthulde namens het bedrijf het gedrag van Versatel. Hij kwam daarmee tijdens een toelichting op de dreigbrief die Telfort op 21 juli aan Versatel stuurde. Het laatste bedrijf trok zich de maandag daarop terug uit de veiling, waarmee deze tot een einde kwam. Er waren toen nog maar vijf gegadigden voor vijf frequenties. De veiling bracht door het vroegtijdige einde maar 5,9 miljard gulden op in plaats van de van tevoren geraamde 20 miljard.

Staatssecretaris De Vries heeft deze informatie uit de hoorzitting onmiddellijk voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De kartelwaakhond gaat proberen de feiten boven tafel te krijgen. Dat kan uiteindelijk resulteren in een officieel onderzoek naar „onderling afgesproken gedragingen”, aldus een NMa-woordvoerder.

Ontkenning
Versatel ontkent met klem dat het dit aanbod heeft gedaan. Volgens Versatel heeft Telfort juist Versatel benaderd om over de veiling te praten. En het zou juist Versatel zijn dat heeft geweigerd.

„Telfort gedraagt zich smadelijk”, aldus Versatel-bestuurder M. van der Heijden. „Als wij echt een bod hadden gedaan tijdens de veiling, dan hadden ze direct naar de staatssecretaris moeten lopen, want dan hadden ze de vergunning voor veel minder geld gekregen dan nu het geval was.” De Versatel-man noemt het jammer dat zij zo geconfronteerd wordt met uitspraken.

Ook deelde het ministerie van Verkeer en Waterstaat tijdens de hoorzitting mee in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak van de bestuursrechter op 13 oktober. Die oordeelde dat staatssecretaris De Vries alsnog moet ingaan op bezwaren die Versatel in de aanloop naar de veiling bij het ministerie indiende.