Voorpagina 28 oktober 2000

Nederlandse organisaties overleggen in ontspannen sfeer

Moslim en Jood roept op tot kalmte

UTRECHT – Vertegenwoordigers van Joodse en islamitische organisaties in Nederland zullen hun achterban oproepen hun kalmte te bewaren en de goede verhouding tussen de beide geloofsgemeenschappen niet te schaden.

Dat was gisteren de uitkomst van een overleg tussen zeven moslimorganisaties en het Centraal Joods Overleg (CJO) in Utrecht.

Aanleiding voor het gesprek was de vrees dat de geweldsuitbarsting in Israël en de Palestijnse gebieden in Nederland tot spanningen tussen Joden en moslims zou kunnen leiden. De organisaties vinden dat er ruimte moet zijn om uiting te geven aan gevoelens die voortvloeien uit nauwe betrokkenheid bij de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Grievende en beledigende teksten zijn voor hen echter taboe.

De gesprekspartners zullen elkaar voortaan op de hoogte houden van mogelijke incidenten. Ze zullen vaker bij elkaar komen om nieuwe ontwikkelingen te bespreken en te bezien hoe zij de jeugd en hun opvoeders kunnen aansporen tot een tolerante houding ten opzichte van de multiculturele samenleving.

Ontspannen
Bij het „ontspannen” overleg in het kantoor van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum waren ook de orthodoxe rabbijn R. Evers en zijn liberale collega M. ten Brink aanwezig. „Dit overleg zal vaker dan eens in het halfjaar worden herhaald”, aldus CJO-voorzitter R. Wurms. Ook zijn er gesprekken gaande tussen Joodse en Marokkaanse jongerenorganisaties om in de toekomst samen projecten op te zetten. Donderdag distantieerden de zeven islamitische organisaties zich in een verklaring al van elke vorm van agressie en geweld tegen Joden.

De Marokkaanse arbeidersorganisatie KMAN, die twee weken geleden een pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam organiseerde, was niet voor het overleg uitgenodigd. De KMAN distantieerde zich donderdag van elke vorm van agressie tegen de Joodse gemeenschap. De organisatie voelt zich beledigd door een artikel in het Amsterdams Stadsblad, waarin de leiding op basis van anonieme bronnen beschuldigd wordt van het aanzetten tot antisemitisme. De KMAN wil het huis-aan-huisblad daarom voor de rechter dagen.