Voorpagina 26 oktober 2000

Zie ook: CvI verspreidt in Israël schuldbelijdenissen

Twee stuurgroepen bepalen tijd en plaats

Hamas: Protestacties
centraal georganiseerd

Van onze buitenlandredactie
JERUZALEM – Een lid van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas heeft gisteren bekendgemaakt dat de protestacties in de Palestijnse gebieden worden georganiseerd door twee stuurgroepen, waarin zeker tien Palestijnse organisaties zijn vertegenwoordigd. Ook Hamas en de Fatah-factie van de Palestijnse leider Yasser Arafat zijn erbij betrokken.

De stuurgroepen, een op de Westelijke Jordaanoever en een in de Gazastrook, bepalen onder meer de tijd en de plaats van protestmarsen, zei Hamas-leider Mahmoud Zahar, die zitting heeft in een van de groepen. Ze komen dagelijks bijeen, onder meer in het gebouw van het Palestijnse parlement in Gaza-stad. Besluiten worden genomen op basis van consensus, aldus Zahar. De relatie tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas is volgens hem de laatste weken aanzienlijk verbeterd.

Of de samenwerking van Fatah en Hamas betekent dat Arafat het vredesproces heeft opgegeven of dat het gaat om een gelegenheidsalliantie, is niet duidelijk. Arafat heeft de afgelopen weken volgehouden dat de Palestijnse acties spontane woede-uitbarstingen zijn van het volk. De voorzitter van het Palestijnse parlement, Ahmed Qureia, gaf gisteren als enig commentaar: „We zijn allemaal Palestijnen.”

Zelfmoordaanslagen
Zahar wees verder op de zelfmoordaanslagen waarmee Hamas het bloedbad bij een moskee in Hebron in 1994 heeft gewroken en de moord in 1996 op de belangrijkste bomexpert van de organisatie. „Iedereen hier roept om wraak”, zei hij. „Gezien de eerdere activiteiten van Hamas kan die worden verwacht.”

Israëlische militaire commandanten hebben gisteren overlegd met hun Palestijnse collega's. Hun gesprekken, die plaatshadden in aanwezigheid van Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen, waren bedoeld om te proberen het vorige week overeengekomen staakt-het-vuren, waar voorlopig niets van terecht is gekomen, alsnog te laten ingaan.

Palstijnen openden gisteravond opnieuw het vuur op de Joodse nederzetting Gilo ten zuiden van Jeruzalem. Volgens een woordvoerder van de Israëlische politie werd er geschoten vanuit Beit Jala op de Westelijke Jordaanoever. Niemand raakte gewond. Aanwezige Israëlische soldaten hebben hebben het vuur beantwoord. Tanks hebben ten minste drie granaten afgeschoten op Beit Jala.

Verder was het gisteren relatief rustig op de Westoever en in de Gazastrook. Er waren wel enkele vuurgevechten, maar het was voor het eerst sinds een week dat er geen doden vielen. Israël verklaarde dat als de rust aanhoudt, de Israëlische militairen uit een aantal plaatsen zouden kunnen worden teruggetrokken. Daarna zou overwogen kunnen worden het vredesproces een nieuwe start te geven. Israëlische legerfunctionarissen lieten echter weten dat ze niet verwachtten dat het staakt-het-vuren lang zou duren.

De Palestijnen hebben gisteren een verzoek ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een „beschermingsmacht van de Verenigde Naties” naar Jeruzalem en de Palestijnse gebieden te sturen teneinde de veiligheid van de Palestijnse burgers te waarborgen.

Onder druk
In een interview met het Duitse tijdschrift Stern heeft Barak er bij Duitsland op aangedrongen Arafat onder druk te zetten om een einde te maken aan het geweld. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zal vanaf zaterdag een rondreis maken door het Midden-Oosten. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zei echter dat Schröder niet als bemiddelaar naar het Midden-Oosten gaat en dat hij geen partij zal trekken.

Barak zei verder dat zijn regering de Palestijnen niet in de hoek zal drukken. „Daarom zullen wij hun geen medische hulp onthouden of de telefoonverbindingen afsnijden of iets dergelijks, ook al zijn ze van ons afhankelijk.” Volgens Barak moet Israel zichzelf als „voorpost van de democratische wereld in deze regio” beschermen.

Intussen heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteren een motie aangenomen waarin de Palestijnen worden veroordeeld voor het geweld in de Palestijnse gebieden. Tegenstanders hadden gewaarschuwd dat de motie het geweld juist kan doen oplaaien en dat de Amerikaanse positie als bemiddelaar in het conflict zou worden ondermijnd.

Met 365 tegen 50 stemmen riep het Huis het Palestijnse leiderschap op het geweld te stoppen, de bevolking niet meer aan te zetten tot geweld en het conflict met Israël door middel van onderhandelingen op te lossen. De motie was ook deels een reactie op de veroordeling van Israël door de Algemene Vergadering van de VN, afgelopen vrijdag.