Voorpagina 24 juli 2000

Zie ook: Hamas betoogt tegen Camp David

Kwestie Jeruzalem blijft partijen verdelen

Clinton neemt roer in
Camp David weer over

Van onze correspondent
NEW YORK – Van een gemoedelijke G-8-bijeenkomst in Japan waar geen concrete beslissingen werden genomen, keerde de Amerikaanse president Clinton gisteravond terug naar zijn buitenverblijf Camp David waar hij nog dezelfde avond ontmoetingen had met de Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De top over een eventueel vredesakkoord in het Midden-Oosten eist wél concrete beslissingen of het wordt een mislukking. „De Israëliërs zijn aan zet”, meent Hassan Abdel Rahman, de Palestijnse vertegenwoordiger in Washington. Hij doelt onder meer op de kwestie Jeruzalem die de gemoederen sterk bezighoudt. Israël wil de soevereiniteit over heel Jeruzalem behouden, maar gaat akkoord met een zekere mate van autonoom Palestijns bestuur in het oostelijk stadsdeel. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat en eisen niets minder dan de volledige soevereiniteit over dit stadsdeel.

Palestijnse concessies
„Als er beweging in de onderhandelingen moet komen, dan wordt het tijd voor Palestijnse concessies”, aldus de Israëlische woordvoerder Gadi Baltiansky in een interview met de Israëlische televisie. Gisteren mengde paus Johannes Paulus II zich in de discussie met het voorstel voor een internationaal bestuur voor Jeruzalem. Dat zou volgens hem de geloofsvrijheid garanderen in deze stad, die monumenten bevat die zowel voor christenen, Joden als moslims grote betekenis hebben.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft de Israëlische verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 overigens altijd gekritiseerd en beschuldigt de Israëlische autoriteiten er bovendien van „veiligheidsoverwegingen” te misbruiken om christelijke pelgrims de toegang tot heilige plaatsen in Jeruzalem te ontzeggen of te bemoeilijken.

In de afgelopen dagen heeft minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright in Camp David de honneurs waargenomen. Volgens president Clinton is er „hard gewerkt”, maar in werkelijkheid heeft men gewacht op zijn terugkeer. Gisteren ontving Albright Arafat voor een werklunch op haar boerderij in het nabijgelegen Virginia. Met Barak bezocht zij het slagveld van Gettysburg, een van de historische monumenten uit de Amerikaanse burgeroorlog.

Het was voor beide gasten de eerste keer dat zij buiten Camp David kwamen sinds het begin van de onderhandelingen nu veertien dagen geleden. Het vorige Camp David-akkoord, tussen Israël en Egypte, kwam in 1978 tot stand na dertien dagen. Van Amerikaanse kant wordt echter elke vergelijking met de vorige Camp David-onderhandelingen weggewuifd.

„Dit zijn andere onderhandelingen en de problemen die nu opgelost moeten worden zijn ingewikkelder en liggen veel gevoeliger”, aldus minister Albrights woordvoerder Richard Boucher. Die gevoeligheid bleek de afgelopen weekwisseling in het Midden-Oosten, waar verschillende demonstraties waren georganiseerd en een confrontatie plaatsvond tussen anti-Barak-demonstranten en een groep Amerikaanse bezoekers.

Hongerstaking
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken David Levy sprak met enkele Joodse kolonisten die bij het kantoor van premier Barak uit protest tegens diens onderhandelingen een hongerstaking begonnen. Levy verzekerde hen „dat wij over 24 uur meer weten.” Tegenover de Israëlische televisie verklaarde hij dat de onderhandelingen in Camp David „zeer moeizaam” verlopen. Levy is tegen het huidige vredesoverleg en sloeg daarom een uitnodiging van premier Barak af om hem naar Camp David te vergezellen.