Voorpagina 27 april 2000

Jorritsma: Risicovolle sport ook meenemen

Commissie gaat groei
WAO onderzoeken

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Een commissie van onafhankelijke deskundigen gaat zo snel mogelijk aan de slag met het WAO-probleem. De commissie moet onderzoeken hoe het komt dat het aantal arbeidsongeschikten almaar blijft groeien en wat er de oorzaak van is dat zo veel mensen uit de gezondheidszorg en het onderwijs de WAO instromen en zo weinig uit het midden- en kleinbedrijf.

Dat heeft minister Vermeend van Sociale Zaken gisteren bekendgemaakt. Met zijn toezegging komt hij tegemoet aan een wens van de sociale partners. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrale FNV pleitten vorige week voor het instellen van zo'n commissie. Over een halfjaar moeten de deskundigen al met een plan van aanpak komen, stelt Vermeend.

Daarna zou de Sociaal Economische Raad (SER) zich over de aanbevelingen moeten uitspreken. Het SER-advies zou vervolgens als basis gebruikt kunnen worden bij de opstelling van een nieuw regeerakkoord. Daarin moet naast vele andere zaken ook het WAO-beleid van het volgende kabinet worden vastgesteld.

Minister Jorritsma van Economische Zaken wil dat de commissie in elk geval onderzoekt of mensen die risicovolle sporten beoefenen zich niet moeten bijverzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De bewindsvrouw vindt het niet terecht dat deze mensen in geval van ongelukken altijd een beroep kunnen doen op collectieve verzekeringen zoals de WAO. „Mensen doen tegenwoordig allerlei enge dingen. Waarom zou het collectief ervoor moeten opdraaien als iemand bij het sporten bovenmatig risico loopt? Ik denk dat de commissie dat probleem eens goed moet analyseren.”

Ziektekosten
„Als je skiet”, stelt Jorritsma, „vind je het nu al normaal dat je een extra verzekering afsluit voor de gewone ziektekosten. Maar is het dan niet logisch dat je daar ook nog iets bijdoet voor als je langduriger uit het arbeidsproces zou gaan?”

De bewindsvrouw vindt dat de commissie bij haar onderzoek geen enkel taboe over de WAO mag laten voortbestaan en dat de deskundigen de hele Wet op de arbeidsongeschiktheid moeten doorlichten.

Jorritsma wilde gisteren nog niet zo ver gaan als voorzitter Schraven van VNO-NCW. Die pleitte voor een scheiding in het verzekeringssysteem tussen letsels opgelopen binnen en buiten het werk. Op dit moment krijgen werknemers een WAO-uitkering voor letsels die ze op de werkvloer hebben opgelopen, maar ook voor letsels die ze in hun vrije tijd hebben opgelopen. Schraven pleitte ervoor naar andere mogelijke verzekeringsvormen te kijken.

Buitenland
Jorritsma sloot niet uit dat in de toekomst misschien een scheiding moet worden overwogen, zoals Schraven die voorstelt. Maar ze vond het nog te vroeg om nu al conclusies te trekken. „In het buitenland werkt zo'n gescheiden systeem ook niet altijd goed. Bovendien moet de discussie over een nieuwe structuur bij het regeerakkoord worden gevoerd”, aldus de minister.

Vastsstaat volgens Jorritsma wel dat steeds meer mensen in de WAO belanden die niet op de werkvloer ziek zijn geraakt. „De arbeidsomstandigheden zijn ontzettend verbeterd. We hebben kinderopvang en flexibele werktijden. Het kan dus bijna niet anders dan dat veel mensen buiten het werk arbeidsongeschikt raken. Waarbij gebeurt dat precies? Dat wil ik wel eens weten.”