Voorpagina 26 april 2000

Bonden en werkgevers verdeeld over uitspraak

Rechter: Werkplek
moet rookvrij zijn

Van onze binnenlandredactie
BREDA – PTT Post moet binnen veertien dagen in haar vestiging aan de Slingerweg in Breda een algeheel rookverbod instellen. Wel moet er een speciale ruimte komen waar gerookt kan worden en waar niet-rokers geen last van de rook hebben.

Dat heeft de rechter gisteren in Breda bepaald. Postmedewerkster Nanny Nooijen (39) uit Breda had met steun van het Astma Fonds een kort geding tegen haar werkgever aangespannen, omdat zij tijdens het sorteren van de post veel last had van rokende collega's. De vrouw had terugkerende gezondheidsklachten, zoals neus- en keelontstekingen.

Volgens het vonnis moeten werkgevers zodanige maatregelen treffen dat ze voorkomen dat werknemers gezondheidsklachten krijgen. Bescherming van de gezondheid is een grondrecht, dat ook in de Grondwet staat. PTT Post en de ondernemingsraad zijn volgens de rechtbank in gebreke gebleven door geen alternatieven aan te dragen voor niet-rokers in het postbestelcentrum in Breda.

Rechter J. Leijten vindt dat PTT Post rekening dient te houden met alle niet-rokende medewerkers, al heeft er slechts één het kort geding aangespannen. Als de PTT niet binnen twee weken een algeheel rookverbod instelt, moet het bedrijf een dwangsom van 1000 gulden per dag betalen met een maximum van 100.000 gulden.

PTT Post spreekt over „een duidelijk vonnis.” Volgens woordvoerster H. Kluck wordt de bestelruimte in Breda nu rookvrij gemaakt en volgt overleg met de centrale ondernemingsraad van alle andere bestelcentra. Het vonnis betekent volgens de PTT echter niet dat alle 650 postbestelcentra nu rookvrij worden gemaakt. „We gaan er nog steeds van uit dat dit in overleg met onze medewerkers kan worden opgelost. Dat is de gewoonte bij PTT Post.”

Algemeen belang
Het Astma Fonds is blij met de uitspraak in het proefproces voor een rookvrije werkplek. „Met de uitspraak is het recht op een gezonde (rookvrije) werkplek erkend. Ook is er een basis gelegd om dit recht af te kunnen dwingen”, aldus T. Rolle, hoofd patiëntenservice.

Het Astma Fonds is van mening dat de nieuwe tabakswet, die nog in de Tweede Kamer moet worden behandeld, op het punt van rookvrije werkplekken meer duidelijkheid moet verschaffen. Daarom startte het Astma Fonds in samenwerking met Stivoro vandaag een tijdelijk telefonisch meldpunt waar iedereen die misstanden over roken op de werkplek wil melden naartoe kan bellen. Het is ook morgen en vrijdag tot 's avonds negen uur te bereiken via 0900 - 9390.

Volgens FNV-woordvoerder H. Lindelauff is met de uitspraak van de rechter de trend gezet. „De werkgever is verantwoordelijk voor een rookvrije werkplek voor de werknemer. We verwachten dat werknemers in de toekomst gezondheidsschade zullen proberen te claimen bij hun werkgever, ook als het om roken gaat, al zal het aantonen van nadelige effecten nog niet zo eenvoudig zijn.”

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is teleurgesteld. „Deze uitspraak kan leiden tot verscherping van onderlinge verhoudingen in bedrijven. Wij zijn ervoor dat werkgevers en werknemers samen moeten proberen te komen tot werkbare oplossingen rond het roken. VNO-NCW heeft dan ook geen behoefte aan wetgeving of rechterlijke uitspraken.”

De werkgeversorganisatie vreest ook voor extra kosten als rokers straks naar een speciale ruimte moeten verkassen om te kunnen roken. „Dat kost bedrijfstijd en dus geld. De overheid kan dat afwentelen op de belastingbetaler, maar bedrijven kunnen dat niet.”

Fabrikant
Vijf vertegenwoordigers van sigarettenfabrikant Koninklijke Theodorus Niemeyer BV moeten voor de rechter-commissaris onder ede komen verklaren wat zij wisten van de schadelijke gevolgen van roken, zo heeft de rechtbank in Assen gisteren bepaald. Twee rokers willen de verklaringen gebruiken in een proces tegen de tabaksindustrie.