Voorpagina 20 maart 2000

Zie ook: Massale zelfmoord van sekten

Drama in Uganda eist mogelijk 470 levens

Sekteleden plegen
massaal zelfmoord

Van onze kerkredactie
KAMPALA – Mogelijk 470 leden van een Ugandese sekte, de Beweging voor het Herstel van de Tien Geboden van God, hebben vrijdag zelfmoord gepleegd door de kerk waarin ze zich bevonden in brand te steken. De sekteleden zouden geloven dat Maria op de bewuste dag in de kerk zou verschijnen om hen mee te nemen naar de hemel.

Het nieuws over het drama werd zaterdag bekend. Een precies dodental was nog niet vast te stellen. Een woordvoerder van de politie in Kanungu, waar het drama zich afspeelde, zei dat slechts van twee of drie lichamen was te zien of het om een man dan wel een vrouw ging. De rest van de lichamen was volledig onherkenbaar. Het zal zeker een week duren voor het exacte aantal doden is vastgesteld, aldus de woordvoerder.

Leiders
Voor de politie gaat het om een collectieve zelfmoord voorzover het volwassenen betreft. Alle minderjarigen zijn slachtoffer van moord, aldus een politiewoordvoerder. Het is nog niet bekend of de leiders van de sekte Herstel van de Tien Geboden van God onder de doden zijn. De sekte, die meer dan tweehonderd volwassen aanhangers telde, werd aangevoerd door geëxcommuniceerde nonnen en de ex-priester Joseph Kibweteere.

Inwoners van Kanungu vertelden dat de sekteleden woensdag een feest hadden gevierd waarbij ze drie stieren hadden opgegeten. De volgende dag staken ze hun bezittingen in brand en namen ze afscheid van bekenden. Ook trokken ze langs dorpen om afscheid te nemen.

Wereld vergaan
Joseph Kibweteere, die de sekte in 1994 oprichtte nadat hij afscheid had genomen van het rooms-katholieke geloof, had voorspeld dat de wereld op 31 december 1999 zou vergaan. Toen er op die dag niets gebeurde, maakte hij zijn volgelingen wijs dat de wereld op de laatste dag van dit jaar zou vergaan.

De sekte Herstel van de Tien Geboden van God stond officieel geregistreerd als een niet-gouvernementele organisatie, met 235 leden, voornamelijk mensen uit het zuiden van Uganda en enkelen uit Rwanda. De groep stond als vreedzaam bekend. De sekteleden bouwden als ontwikkelingsproject een schooltje en bewerkten het land. Vorige week kregen de bewoners van Kanungu echter signalen dat de groep aan een apocalyptisch einde dacht.

Guerrillaleger
De laatste twintig jaar zijn onder meer in Uganda veel groepjes opgedoken die onder leiding van spirituele leiders duistere activiteiten ontplooien. Een van deze groepen, het Verzetsleger van de Heer, is in het noorden uitgegroeid tot een gevreesd guerrillaleger, dat berucht is wegens wreedheden en het ontvoeren van kinderen.

De opkomst van deze groepen is mede een gevolg van de totale en chronische verwoesting van het sociale leven in delen van Afrika door schrikbewind, oorlog, aanhoudende armoede en de ziekte aids. Voor velen, ook buiten dit soort sektes, heeft het leven weinig goeds te bieden. De recente millenniumwisseling heeft eveneens bijgedragen aan de belangstelling voor 'profeten' of groepen die zich sterk bezighouden met het einde der tijden.