Toerisme 13 november 1999

Frankrijk zet ”Ongelofelijke Picnic” op de agenda

Eiffeltoren flonkert
om 00.00 uur

Door W. H. Smith
Groot-Brittannië mag zichzelf als dé millenniumbestemming van Europa aanprijzen, Frankrijk laat zich door de eigenwijze eilanders niet helemaal de kaas van het brood eten. Met ”Mission 2000” wil de republiek tonen dat ze de start van het nieuwe tijdperk met evenveel verve viert. Het hele jaar door.

In Parijs spelen de Champs-Elysées en de Eiffeltoren tijdens de millenniumwisseling een hoofdrol. Op de bijna 2 kilometer lange avenue staat de ”Porte de l'an 2000”, een poort van licht, die op vrijdag 31 december rond middernacht 'open' gaat. Tussen de Arc de Triomphe en de Place de la Concorde komen dan ook in totaal 24 kleurrijke reuzenraden in beweging. De hoepels van licht, ontworpen door zowel Franse als buitenlandse kunstenaars, architecten en designers, zullen zich te midden van het toegestroomde miljoenenpubliek verheffen. Niemand mag er echter een stap in zetten. De 'eendagsvliegen' zijn tientallen meters hoog en beelden symbolisch het passeren van de tijd uit. Zoals de makers dat interpreteren. Uit de creatie van Claude Acquart zullen bijvoorbeeld vlokken van kunstsneeuw dwarrelen.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de ruim een eeuw oude Eiffeltoren rond de klok van middernacht een gigantisch ei zou baren. In het brekende ei bevonden zich televisieschermen die het publiek de millenniumvieringen over de hele wereld konden tonen. Dat project is van de baan. In plaats daarvan zullen, terwijl de laatste seconden van 1999 wegtikken, duizenden knipperlichtjes de 320 meter hoge toren in een fonkelende diamant doen veranderen.

Overigens zullen alle bruggen van Parijs op 31 december verlicht zijn en worden alle straatlantaarns in het centrum gedempt. De Seine, die dwars door de stad loopt, zou aanvankelijk geparfumeerd worden. Dat wordt nu in alle toonaarden ontkend. Waarschijnlijk omdat milieugroepen daarover nogal gebelgd waren.

Luchtballon
Bij de Place de la Concorde komt een enorm reuzenrad te staan waar toeristen wél een rondje in mogen maken. Vanuit de 42 cabines, die bij ongunstig weer overdekt kunnen worden, hebben ze een mooi uitzicht over de stad. De inzittenden krijgen in vijf talen uitleg over het panorama.

Er bestaat ook een andere manier om Parijs vanuit de lucht te bewonderen, namelijk aan boord van een enorme luchtballon in het Parc André Citroën, vlak bij de Eiffeltoren. Vanaf 9.00 uur 's morgens tot het weer donker wordt stijgt het 32 meter hoge gevaarte iedere dag vanaf het grasveld tot maximaal 300 meter op. Uiteraard alleen als de weersomstandigheden gunstig zijn. Een tochtje naar de wolken duurt 10 minuten. Dertig volwassenen of zestig kinderen kunnen tegelijk met de ballon mee.

Facelift
Veel bekende gebouwen kregen met het millennium in het vooruitzicht een facelift. Zo opent het Centre Pompidou, het nationaal museum voor moderne kunst, op zaterdag 1 januari om 00.00 uur precies opnieuw zijn deuren na een grondige renovatie die twee jaar in beslag nam. Twee exposities zullen ongetwijfeld de aandacht trekken: ”Le Temps Vite”, die belicht op welke verschillende manieren de kunst haar stempel kan drukken op de tijd (duurt van 12 januari tot en met 10 april), en een die (van 31 mei tot 12 september) Picasso's beeldhouwkunst in het zonnetje zet.

La Grande Halle de la Villette –een voormalig abattoir dat tot een immens wetenschaps- en technologiemuseum is omgetoverd– wil bij het begin van de 21e eeuw met een tentoonstelling een duidelijk signaal afgeven: maak ernstig werk van de bescherming van de planeet aarde. ”Jardin Planétaire”, tot 23 januari 2000 ondergebracht in de 32 meter hoge kassen, is gesitueerd te midden van de mooiste en de meest bedreigde plantensoorten ter wereld.

De Bibliothèque Nationale, ondergebracht in een complex dat kardinaal Mazarin in de zeventiende eeuw aan de Rue de Richelieu liet bouwen, bevat een schat aan boeken. Onder de miljoenen uitgaven bevinden zich bijvoorbeeld twee Gutenberg-bijbels. De nationale bibliotheek zal rond het thema ”Utopia” de zeldzaamste en schitterendste boeken tentoonstellen.

Bomen planten
Elders in Frankrijk loopt men zich ook al warm voor de overgang naar de nieuwe eeuw. Tegelijkertijd met de festiviteiten op de Champs-Elysées tijdens de jaarwisseling onthullen 8000 andere steden en dorpen in Frankrijk hun eigen ”Portes de l'an 2000”. Deze bestaande versierde poorten of speciaal voor de gelegenheid ontworpen bouwsels geven om 24.00 uur 'toegang' tot de nieuwe eeuw. Daarmee is tevens het startsein gegeven voor legio evenementen die het derde millennium inluiden.

Op vrijdag 14 juli, de verjaardag van de bestorming van de Bastille in 1789, staat een ”Ongelofelijke Picnic” op de agenda. Daarbij zijn 337 steden en dorpen betrokken. Om deze festiviteit luister bij te zetten planten honderden schoolkinderen over anderhalve week, op donderdag 25 november, ruim 10.000 boompjes op de zogenaamde Meridiaan van Parijs. Het feit illustreert dat de Fransen zich er nooit helemaal bij hebben neergelegd dat de nulmeridiaan sinds 1884 niet meer over Parijs loopt maar over het Engelse Greenwich. Het duurde tot 1911 voordat Franse navigators en tijdwaarnemers schoorvoetend akkoord gingen met de Greenwich Mean Time. Het oud zeer wordt dus dit jaar opnieuw opgerakeld als langs de oude Franse nulmeridiaan, die nu op 2,20 graden ten oosten van de echte nulmeridiaan ligt, eiken, haagbeuken en ceders worden geplant. Ze moeten wortel schieten op de ”groene meridiaan”, die begint in het Noord-Franse Duinkerken en eindigt in Prats-de-Mollo, een bergdorpje in de Pyreneeën. Op de Franse nationale feestdag mogen de drie miljoen mensen die langs de lijn wonen aanschuiven aan een gezamenlijk feestbanket. Ook toeristen kunnen meedoen aan 's werelds grootste picknick. Ze zullen kennismaken met allerlei regionale producten. Bekende steden langs de Méridienne Verte zijn onder andere Amiens, Parijs, Sully-sur-Loire, Bourges, Mauriac, Ussel, Mazamet en Carcassonne.

Schoonheid
Verschillende steden hebben hun eigen millenniumproject. Avignon, in 2000 een van de acht cultuursteden in Europa, draagt van eind april tot half september eveneens de eretitel ”Hoofdstad van de Schoonheid”. Op twintig locaties, waaronder het 14e-eeuwse pausenpaleis, wordt aandacht besteed aan diverse aspecten van het begrip ”schoonheid”.

Tussen 13 en 19 juli is Brest het trefpunt van een zeevaarthappening van formaat. Ruim 2000 historische vaartuigen uit alle wereldzeeën zullen voor anker liggen in de Bretonse haven: van eersterangs klipperjachten tot prauwen uit de Stille Oceaan.

Nantes haalt tussen 27 april 2000 en 7 januari 2001 een wereldberoemde stadgenoot voor het voetlicht, de visionaire schrijver Jules Verne. Diverse musea belichten aan de hand van het thema ”Fantasiewerelden” de relatie tussen wetenschap en sciencefiction.

Cité de l'Espace, een ruimtevaartpark in Toulouse, opent op 27 juni een nieuw paviljoen over de aarde. Bezoekers kunnen vanuit de 'ruimte' een blik op deze planeet werpen.

Meer informatie over millenniumactiviteiten in Frankrijk: Maison de la France, 0900-1122332 (ƒ 1 per minuut, maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.30 uur).