Toerisme 11 september 1999

Hongaarse wijn

Hongarije staat dit jaar in het teken van wijn en gastronomie. Dit is niet verwonderlijk, want het land kent een rijke geschiedenis op het gebied van de wijnbouw.

Stierenbloed en Tokaj Aszú zijn voorbeelden van wijnen die op een grote nationale en internationale erkenning kunnen rekenen. Hongarije is opgedeeld in twintig wijnregio's. Door de grote variëteit in bodemsoorten en zonne-uren staat elke regio garant voor een typische eigen smaak. In de wijnregio van Villány-Siklós, in het zuiden van Hongarije, ligt de een van de meest bezochte Hongaarse wijnroutes. De oogst is daar nu in volle gang. De wijnroute, die loopt van Palkonya tot Máriagyúd, is de oudste wijnroute van Hongarije.

Langs de route zijn tal van oude wijnkelders geopend voor publiek, kunnen diverse traditionele werktuigen en hulpmiddelen worden bekeken en bestaat de mogelijkheid de vele verschillende wijnsoorten te proeven. Ieder jaar worden er meer wijnkelders opengesteld voor het publiek.

Daarnaast worden er ook verschillende evenementen georganiseerd om het de bezoekers naar de zin te maken. De wijnstreek van Villány-Siklós is het enige gebied in heel Hongarije waar meer rode wijn dan witte wijn wordt geproduceerd.

Aangenaam klimaat
Het aangename klimaat met een voelbare warme luchtstroom afkomstig van de Middellandse Zee is bijna submediterraan te noemen.

Het gebied rond Villány leent zich dan ook met name voor het telen van rode druivensoorten, terwijl het gebied rond Siklós gekenmerkt wordt door de productie van witte wijnen.

Meer informatie over het wijngebied van Villándry-Siklós en over andere wijnregio's in Hongarije is te vinden in de folder ”Wijn Atlas, de wijngebieden van Hongarije”, een speciale uitgave van het Hongaars Bureau voor Toerisme.

Aanvragen folder: 070-320 90 92.