Toerisme 31 juli 1999

Leren vissen centraal op De Blikken Pleats

Stijn wordt een
beroemde hengelaar

Door G. Th. A. Janssen
JIRNSUM – Stijn is vijftien jaar, draagt een beugel en komt uit de buurt van Gent in België. Op zich niets bijzonders. Maar Constantijn, zoals hij voluit heet, wordt later een beroemde sportvisser. Dat zeggen zijn vrienden, dat zien zijn visinstructeurs en dat weet hij zelf ook. Maar zelfs Stijn vangt niet altijd meer dan zijn medecursisten op De Blikken Pleats in het Friese Jirnsum. De 29 jongens uit „heel Nederland” komen vrijwel allemaal met hetzelfde doel: een weekje lekker vissen en leren vissen.

De Blikken Pleats is een schitterend landhuis midden in het Friese merengebied. Het sportviscentrum telt zo'n dertig (stapel)bedden, verdeeld over twee- en vierpersoonskamers. Tijdens de schoolvakanties zijn dat de onderkomens voor de jonge sportvissers tussen de pakweg tien en zeventien jaar. De rest van het jaar verblijven er andere hengelaars.

Kik en Jatta Gaasbeek runnen dit unieke centrum. Nergens anders in Europa is het mogelijk op deze wijze vakantie te vieren. Hoewel het vissen en leren vissen centraal staat, wordt niemand verplicht dat ook daadwerkelijk te doen. Voetballen, tafeltennissen of gewoon lekker lezen: het mag allemaal. Stelen, ruziemaken en dingen vernielen zijn verboden. „De kinderen moeten wel plezier hebben. Het blijft tenslotte een vakantie waar ze voor betalen”, vertelt Jatta.

Om die reden is er geen corvee. Afwassen en schoonmaken is er niet bij. Zelf probeert Jatta een „soort tante” voor de jongens te zijn. Meisjes zijn er niet zo vaak. En als ze er zijn, worden ze door de jongens in de watten gelegd. „Ze zorgen voor wat afleiding en de jongens zijn dan vaak een stuk netter”, spreekt Kik uit ervaring.

Sponsors
Tijdens de visvakantie krijgen de jongelui begeleiding van topvissers. Hoewel de vakantiegangers zelf hun hengelspullen moeten meenemen, wordt een deel van het materiaal door hengelsportfabrikanten gesponsord. Wat dobbers, lood, haakjes en een T-shirt krijgen de deelnemers als aandenken mee.

Volgens Kik wordt de jonge hengelaars niet alleen geleerd hoe ze beter kunnen vissen en meer gaan vangen. Belangrijk is ook het omgaan met de natuur. Geen troep achterlaten, maar zelfs de blikjes en plastic zakjes van anderen opruimen. De instructeurs staan er met hun neus bovenop. Langs het drukke Prinses Margrietkanaal worden ze goed in de gaten gehouden. En ook tijdens het nachtvissen gaan ze niet alleen op pad.

„Belangrijk is de wens van de jongens zelf”, benadrukt Kik. „Ze moeten niets, maar mogen veel. Opmerkelijk is dat ze hier geen behoefte hebben aan het draaien van muziek of het kijken naar de tv. De videorecorder hier wordt voornamelijk gebruikt voor het afdraaien van visvideo's.”

Dieper
De vijftienjarige Stijn voelt zich tussen zijn Nederlandse leeftijdgenoten als een vis in het water. Hij komt vooral om nieuwe technieken te leren. „In Nederland vis je toch anders dan bij ons. Het water is hier meestal veel dieper. Het hengelen hier is dus een stuk zwaarder.”

Stijn zien we over enkele jaren in alle sportvisbladen, verzekert instructeur André. „Hij kan zich nu al met veel goede vissers meten. Zo lopen er nog een paar rond. Anderen vinden het gewoon leuk om regelmatig eens te vissen. Ook die zijn hier welkom.” Ondertussen vertelt de vrijwilliger aan een clubje luisteraars hoe ze meer vis kunnen vangen door het lood beter te verdelen. Dus niet alles op een kluit onder bij de haak.

De jongen krijgen drie maaltijden per dag op vaste tijden, want regels zijn regels. Ook in De Blikken Pleats. Een visweek kost 475 gulden, inclusief eten en drinken. De meeste gasten arriveren op zondag, maar ook een dag eerder of later is toegestaan. En wie zondags naar een van de vier kerken in het nabijgelegen Jirnsum wil, wordt gebracht en opgehaald.