Toerisme

Kreijkes: Onze identiteit zit niet in de jaskleur

Meer plezier dan
de vakantie lang is

Door P. J. Vergunst
Ooit was hij conciërge van een Nijverdalse school. Johan Kreijkes beseft dat als hij geen dubbele hernia gekregen had en afgekeurd werd, hij nu geen directeur van Kreijkes Vakantie Idee was. „We zijn niet begonnen, maar hebben het gekregen.” Twaalf en een half jaar later is de 54-jarige Rijssenaar met zijn bus- en bootreizen, zijn hotels/pensions en vakantiewoningen in de gereformeerde gezindte geen onbekende meer.

In het Ederbergland hadden Johan en Alie Kreijkes een woning gehuurd, die niet met overmatige belangstelling bedeeld was. „Ik bood die mevrouw aan een advertentie voor haar te zetten”, vertelt Kreijkes in zijn woning annex kantoor aan de rand van Rijssen. Het volgende jaar liep de verhuur goed. „Anderen stelden ons toen dezelfde vraag. We kregen contact met de VVV van Frankenberg, met een hotelhouder in Attendorn, met mensen in het Sauerland. Dillenburg, het Oderwald, de Moezel en het Zwarte Woud volgden.” Toen de vraag klonk of hij geen reizen kon gaan organiseren, regelde Kreijkes een Moezel-tocht. Het jaar erop volgde Oostenrijk, „maar als je de mensen wilt vasthouden, dan moet je meer aanbieden, dus Zwitserland kwam erbij. En de jongeren dan?” Kreijkes Vakantie Idee was geboren.

Fietsen langs de Moezel
Een bescheiden zwartwitgidsje krijgt later eerst een steunkleur, dan een página met wat kleur, waarna geleidelijk alle reizen en hotel/pensions in kleur komen. Sinds 4 jaar zoek je tevergeefs naar zwart-wit. Moest Kreijkes mee? „Ach, een Duitser zegt: „Als ik met mijn hotel in een zwart-witte vakantiegids sta, denken de mensen dat het niet wat kan zijn.” Een Nederlander zegt juist: „Wat een dure kleurenfolder, wat zal dat hotel duur zijn.””

Kreijkes Vakantie Idee kent geen bepaalde specialisatie. „Het gaat te ver om te zeggen dat we alles doen wat de mensen willen, maar je wordt wel gedwongen naar bepaalde wensen te luisteren. Waarom doen jullie geen fietstocht langs de Moezel? Wanneer beginnen jullie met bootreizen? Vorig jaar hadden we de eerste bootreis, van zaterdag tot zaterdag. Sommigen hadden als commentaar dat er na de vertrekdag een zondag viel, waardoor men 2 dagen niets doet en wel betaalt. Dus hebben we nu zesdaagse reizen, waarbij de mensen voor de zondag thuis kunnen zijn.”

Kijkt Kreijkes bij de samenstelling van zijn programma naar collega's? „Amicitia heeft een Luther-reis, moet ik die dan ook doen? Nee!” Dan, met de nuchterheid van een oosterling: „Zij pakten de Bunyan-reis die wij hadden wel. Ik zeg niet dat ik nooit een Luther-reis doe, maar van bedrijfsspionage houd ik niet.”

Reisleiders
Toenemende concurrentie kan de portemonnee van de klant als winnaar hebben. „De mensen kijken vaak alleen naar de prijs, maar ze moeten eerst de inhoud bezien: Wat krijg ik voor mijn geld? In wat voor hotels zitten we? Hoe is de entourage van een huisje? Ik denk dat we met onze prijzen gemiddeld zijn, al zei pas iemand tegen me: „Kreijkes houdt van reformatorische prijzen.” Ik antwoordde: „U weet welk hotel u vorig jaar had, u weet dat gebruik van de bus en de excursies erbij horen, en ben ik dan duur?” Mensen vergeten de prijs als de kwaliteit tóp is. Ze mogen van me zeggen dat ik duur ben, niet dat ik niet goed ben.”

De Rijssense vakantiemakelaar richt zich vooral op Europa, terwijl hij ook Israël in het programma heeft. Onder leiding van ds. J. C. den Toom (Sommelsdijk) kunnen er in Jeruzalem psalmen gezongen worden, terwijl diens Flakkeese collega ds. W. L. Smelt de 15-daagse rondreis door het land van de Bijbel leidt. „De reisleiders zijn voor de gasten eerder vriend dan reisleider. Helaas is aan predikanten van de Gereformeerde Gemeenten geadviseerd geen reis te leiden, want ook zij nemen een bepaald publiek mee. Ds. J. Karels heeft een Rabobank-reis gedaan, waardoor veel Rijssenaren meegingen.” Behalve bij de bootreizen zijn er geen predikant-reisleiders. Uitzondering: ds. J. G. Blom uit Melissant (Flakkee! Waarschijnlijk een goede vakantieregeling..., red.) verruilt in juni zijn pastorie 5 dagen voor de Belgische Ardennen.

Meer plezier
U adverteert met het principiële karakter van uw reizen, met de zondag, de tafelleiding. Is het niet logischer te adverteren met een mooie reis, een prachtig gebied?
„Het gaat om de reis, maar ook om het principe. Onze doelgroep benaderen we via het RD, Terdege en de Gezinsgids, waardoor je een eigen publiek selecteert. Als ik in de EO-gids adverteer, krijg ik andere mensen met andere kleding en komen er twee groepen in één reis. Oké, ik erken dat er tussen die groepen ook overlap is, maar gelukkig zijn mijn gasten daarmee niet. We hebben voor onze reizen beslist geen kledingvoorschriften. Van een dame in broek wordt niets gezegd, maar overwegend zitten ze er niet bij.”

Uw gids toont wel foto's van meisjes, in bijna zondagse kleren in de bergen lopend!
„Jazeker, we kiezen daar bewust voor. Ik wil geen uitbundige foto's, mensen half bloot op een scooter. Onze doelgroep is Nederlands hervormd, uiteraard mag ik wel zeggen, maar ook oud en christelijk gereformeerd, en de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), zeg maar de rechterflank van de gereformeerde gezindte.”

Dan nog kunt u toch adverteren met de stad van Calvijn of een mooi natuurgebied?
„De omgang in de groep is voor mijn gasten van groot belang. Dat prefereren ze. Onze slagzin is ”Meer plezier dan uw vakantie lang is”. De gasten mogen plezier hebben, maar het is niet alleen maar jolijt. Ik zoek in onze reizen ook naar bezinning. Mijn identiteit zit beslist niet in de kleur van het jasje. Iemand belde me met het oog op een reis naar Israël: „Mag ik een korte broek aan hebben?” „Natuurlijk, als u zich daar prettig in voelt.” „Maar ze hebben me gezegd dat ik bij Kreijkes in 't zwart moet.” Dan ben ik blij met zo'n vraag, dan kan ik daarop ingaan.”

Spontaan gaat hij in op een ander gerucht: „Bij Kreijkes zijn het meer koppelreizen dan bij anderen.” De hand heb ik daarin natuurlijk niet, maar je hoort wel veel. Ik krijg ook wel trouwkaarten. Een meisje kwam ooit terug van een vakantie en zei: „Ma, alweer niet.” Dan ga je arm op reis.”

Bach-reis
Kerkhistorische themareizen staan bij Kreijkes Vakantie Idee hoog in het vaandel. „Vanaf 1993 hebben we de Bunyan-reis. Met onder andere ds. M. Goudriaan heb ik die zelf meegemaakt, een prima reisleider.” De Rijssenaar verbaast zich erover dat voor een vergelijkbare Spurgeon-reis nauwelijks animo was. „Voor een Bach-reis zal ik waarschijnlijk geen publiek hebben, al doe ik zoiets misschien ooit voor organisten.” Naast de cultuur wil Kreijkes ook natuur inbrengen. Als we uitbreiden, wil ik nog graag iets overzee, een reisje op Amerika. Kerkhistorisch krijg ik wel eens een vraag naar Griekenland, maar of dat noodzakelijk is? Ik werk liever aan verdieping, zeker gezien mijn leeftijd, want een opvolger heb ik niet.”

Welke reis uit de gids van collega's Beter-Uit en Amicitia zou u graag in het pakket hebben?
„Zo heb ik ze niet bekeken. Nee, echt niet, ik heb zelfs de Amicitia-gids niet in huis. We gaan uit van onze eigen kracht, met het woord kracht tussen aanhalingstekens.”

Als u onze staatssecretaris die toerisme in het pakket heeft, Ybema, mocht uitnodigen naar een van uw reisbestemmingen, welke zou dat zijn?
„Voor de Bunyan-reis zou ik hem uitnodigen. Dan zou ik hem de achtergrond van Bunyan willen laten zien, zonder dat we van Bunyan vanwege alle opgerichte standbeelden een Sinterklaas maken. Het gaat om de achtergronden van zijn leven, want ook meneer Ybema moet bekeerd worden.”

Informatie: Kreijkes Vakantie Idee, Postbus 332, 7460 AH Rijssen; tel. 0548-514188.