Toerisme

Globe Tripper,
reisvriendelijk valies

Door W. H. Smith
Op het eerste gezicht zou je de Globe Tripper zo op je rug hijsen. Hedgren bespaart je die moeite. Punt één: de draagriemen ontbreken. Punt twee: deze “nieuwegeneratiekoffer” loopt op wieltjes. De noviteit is vanaf volgende maand te koop in de betere lederwaren- en sportwinkel.

Dat de Globe Tripper voor een rugzak wordt aangezien, komt doordat hij aan de buitenzijde voorzien is van veel opbergvakken. Dat beeld wijkt behoorlijk af van wat de consument zich bij een valies gewoonlijk voorstelt. Tot voor kort had hij op dit gebied sowieso weinig te kiezen. De koffer was of hard(schalig) of zacht. Hedgren wil in dat beperkte aanbod meer variatie brengen. „Wij komen aan de wensen van de klant tegemoet”, zegt Xavier Kegels. „Daaruit is de Globe Tripper ontstaan”. Kegels, beroemd door de ontwerpen van de wereldwijd bekende boodschappentas Big Shopper, de tassenlijn van Laurant David en het tassen- en rugzakkenmerk Kipling, was vier jaar geleden toe aan een nieuwe uitdaging. De Belg zette onder de naam Hedgren Outdoor Bags een geheel nieuwe tassenlijn op de markt. Inmiddels wordt het merk in veertig landen verkocht, van Andorra tot Venezuela. Ook Nederland heeft een groeiend dealernet.

Sommige mensen beseffen niet dat ze een Hedgren-product in huis hebben. Kegels is daar niet rouwig om. „Onze Zweedse familienaam is juist niet om marketingredenen gekozen. Was dat het geval, dan had ik een naam gekozen die gemakkelijk in het gehoor lag. We verkopen echter geen merk, maar een goed product. De consument wil overigens minder logo's zien. Vandaar dat we onze naam subtiel gebruiken”.

Tijdens de presentatie van de nieuwe zomercollectie noemt hij zich geen ontwerper, maar een conceptontwikkelaar. „Ontwerpers maken alleen iets wat zíj mooi vinden. Ik daarentegen kijk en luister naar klanten. Met hun wensen houd ik rekening”. Zo voorziet Hedgren schouder- en rugriemen van een soepele foam. De afgeronde vorm draagt eveneens bij aan het draagcomfort. Sommige rugzakken hebben op de schouderriem –ter hoogte van de borst– een extra tasje, waarin geld of sleutels (op een vaste plek) kunnen worden opgeborgen. Kegels dacht zelfs aan de koptelefoon van een walkman; voor het snoer spaarde hij een gaatje in de tas uit, zodat ook dat apparaat op een veilige plek zit. Het zich toeleggen op gebruiksvriendelijkheid vormt voor Kegels' creativiteit geen obstakel. „Ook daarin wil ik geen concessies doen. Natuurlijk hebben we oog voor het esthetische. Het product moet er mooi uitzien. De vormgeving moet echter vooral ook beantwoorden aan functionaliteit en kwaliteit. Vroeger was ik vulgair in het gebruik van opvallende details. Die verkopen het gemakkelijkst. In de Hedgren-lijn zijn ze echter meestal onopvallend aanwezig. We moeten de consument er soms attent op maken. Ik zoek nu mijn kracht in bescheidenheid. Daaraan herkent men een volwassen product”.

De Globe Tripper is niettemin een opvallende verschijning. Allereerst vanwege zijn riante afmetingen: bijna tachtig centimeter hoog, veertig centimeter breed en bijna een kwart meter diep. Let wel, de zeven aparte bergvakken aan de voor- en zijkanten niet meegerekend. De inhoud komt neer op 67½ liter! Met zoveel ruimte had Hugo de Groot wellicht ook genoegen genomen.

Zoals alle tassen in de Hedgren-collectie is ook deze koffer vervaardigd van een oersterke nylon. Op plekken die gevoelig zijn voor slijtage of stevigheid behoeven, is stof van een nog zwaardere kwaliteit gebruikt. De achterzijde heeft een waxachtige, waterafstotende coating. Daarmee is niet gezegd dat de Globe Tripper waterdicht is. Door naden of ritsen kan altijd water binnenkomen. Het toepassen van slimme, ergonomische details komt fraai tot uitdrukking bij de ritsen. De trekkers zijn zodanig uitgevoerd dat ze zelfs met dikke handschoenen aan gemakkelijk open- en dichtgeritst kunnen worden. De twee hoofdritsen kunnen worden afgesloten door in de oogjes die bij elkaar komen een slotje te bevestigen. Bij de overige ritsen zijn ringetjes aangebracht, zodat ook deze gesloten kunnen worden. Hedgren voorziet trouwens al zijn producten van een metalen plaatje met een eigen identificatienummer.

Zacht maar stevig
De rechthoekige koffer kan worden gedragen en worden voortgetrokken. De twee handgrepen zitten met metalen nagels vastgeklonken. Stevig, maar Kegels wist ook uit de praktijk dat de stof –bij een zwaar vrachtje– juist daar kan inscheuren. Om dat te voorkomen, bevestigde hij rond de nagels kunststof ringen.

De greep aan de zijkant is wat mij betreft het enige minpunt. Die is overdwars geplaatst en ligt daardoor niet fijn in de hand. In de praktijk zal hij echter nauwelijks gebruikt worden, want er zijn twee wieltjes om de last te dragen. Samen met een ingebouwd en uitschuifbaar handvat (met rem) maken ze de Globe Tripper tot een handige kruier. De wielen –afgeschermd met kunststof stootranden– zijn zo geplaatst dat de koffer niet zwabbert, maar comfortabel achter je aan rolt.

De Hedgren-koffer is weliswaar zacht, maar zakt dankzij een frame in lege toestand niet als een plumpudding in elkaar. Ik kon er met gemak (en met beleid) de inhoud van een halve klerenkast in kwijt: een kostuum en colbert, drie vrijetijdsbroeken, vijf, zes shirts, een handvol stropdassen, sokken, genoeg stellen ondergoed, drie handdoeken, een trui, een gevulde toilettas en nachtkleding. En nog ruimte over!

In de vier zijvakken gaan in ieder geval twee paar schoenen, terwijl aan de voorzijde ook genoeg afsluitbare vakken zitten voor zaken die je graag bij de hand wilt houden. Zonder dat je de koffer helemaal hoeft te openen, kun je bij creditcards, tickets, paspoort, schrijfgerei, boek, fototoestel en zelfs laptop. Van verdwalen in je eigen koffer kan nu geen sprake meer zijn. De prijs? De Globe Tripper, die in diverse trendy kleuren verkrijgbaar is, is zeker niet goedkoper dan een Samsonite-koffer. Voor 495 gulden kun je hem inpakken en wegwezen. Hedgren geeft twee jaar garantie op productiegebreken.

Voor dealeradressen: Hedgren Nederland, 030-6012612.