Kamerverkiezingen ’98 23 april 1998

Nederland Mobiel neemt heilige koe in bescherming

„Autootje pesten moet over zijn”

Door P. Chr. van Olst
BERGEN OP ZOOM – Het moet nu eens over zijn met het autootje pesten door de regering in Den Haag. Iedere Nederlander heeft recht op mobiliteit, vindt lijsttrekker A. J. F. M. Linssen van de nieuwe politieke partij Nederland Mobiel. „Iedereen wil nu eenmaal die heilige koe. Dat moeten we leren accepteren. Daaraan kunnen wij niets veranderen”.

De overheid moet zorgen voor voldoende wegdek en een goede infrastructuur. Den Haag moet zich niet inspannen om burgers uit de auto te jagen, vindt Linssen, die in Bergen op Zoom wethouder is namens de lijst-Linssen. „Voor ons is het een grote ergernis dat 90 procent van de inkomsten van de overheid uit motorrijtuigenbelasting en speciale accijnzen voor het autorijden naar de algemene middelen gaat. Die ontwikkeling is tegen de geest van de wet. Die inkomsten zijn bedoeld voor verbetering van het wegennet”. Volgens de lijsttrekker van Nederland Mobiel komt daarvan helemaal niets terecht.

De Bergense wethouder vindt dat „de burger er recht op heeft dat de knelpunten op de Nederlandse wegen versneld worden opgelost. Dat moeten volledige oplossingen zijn. Niet van die vreemde gedachten om het verkeer in een file de spitsstrook te laten gebruiken. Want een stuk verderop komt er een tunnel of een viaduct en blijkt het probleem zich alleen maar te hebben verplaatst”.

Nederland Mobiel wil het carpoolen verder promoten en het openbaar vervoer fijnmaziger maken. „Maak van een paar relatief onbelangrijke spoorlijntjes in de Randstad sneltrams met allerlei vertakkingen die diep doordringen in de kantoorgebieden. Dan maak je het openbaar vervoer echt aantrekkelijk”.

Meer asfalt, gecombineerd met een beter openbaar vervoer, zo luidt de remedie van Nederland Mobiel voor een dichtslibbend Nederland. „Als we daaraan niet snel gaan werken zijn we met ons mooie poldermodel straks inderdaad een polder, een achtergesteld gebied”. Volgens Linssen zouden rekeningrijden en spitsheffingen aan die ontwikkeling bijdragen. „Dat zijn gewoon Oost-Europese toestanden”.

Luis in de pels
Mobiliteit is het belangrijkste thema van Nederland Mobiel. Meer algemeen richt de partij zich op drie kernthema's: veiligheid, gezondheidszorg en mobiliteit. Of, zoals de partij het zelf zegt: „Meer blauw op straat, meer wit aan het bed en een groene golf op alle wegen”. „De traditionele politiek laat die punten links liggen en daarom pakken wij ze op”, aldus lijsttrekker Linssen.

Vanuit de stichting Pro Auto werd daarom Nederland Mobiel opgericht, de „onafhankelijke partij voor vrijheid en mobiliteit”. Linssen benadrukt die onafhankelijkheid graag. „We behoren niet tot het liberalisme of het socialisme of andere bestaande ismen. We komen uit alle bestaande bloedgroepen. We vinden het zelfs goed als onze leden ook lid zijn van een andere partij”.

In principe is de partij van Linssen een tijdelijk fenomeen, zegt hij zelf. „We zijn een partij die uit protest is geboren. We fungeren als een luis in de pels. We willen onze onvrede verenigen. Onze partij kan zo weer weg zijn als de boodschap overgenomen wordt. Zolang dat niet het geval is, doen we mee aan de verkiezingen”.

De doelgroep die Linssen wil aanspreken, is wat hem betreft illustratief voor de breedte van zijn partij, breder dan alleen zij die de heilige koe aanbidden. „Onze doelgroep vormen al die burgers die niet willen gaan stemmen. Die op verjaardagsfeestjes of aan de toog de mond vol hebben van het asielzoekersbeleid, criminaliteit, over de files en het onbetaalbaar maken van de auto. De mensen die altijd een grote mond hebben en denken het beter te weten, maar niet de moeite nemen om naar de stembus te gaan, die groep roepen wij op om hun proteststem via ons te laten horen. Doen ze dat niet, dan moeten ze nooit meer op dat soort gelegenheden gaan zitten zeuren”. Het zijn in ieder geval meer dan genoeg kiezers om een kamerzetel te halen, denkt Linssen.

File in Friesland
Tot nog toe is de geschiedenis van Nederland Mobiel niet erg gunstig. De partij kan op 6 mei geen stemmen in Friesland winnen. Op het moment dat de inschrijving voor politieke partijen in het kiesdistrict Leeuwarden sloot, stond een vertegenwoordiger van Nederland Mobiel in de file. Daardoor was Nederland Mobiel te laat met de inschrijving. Het is een wat cynisch geval: kernpunt 1 van het verkiezingsprogramma is „het oplossen van de knelpunten in ons wegennet”.

Die ene file had echter nog meer consequenties dan alleen het ontbreken van Nederland Mobiel op de Friese kieslijsten. De partij verliest daardoor ook veel zendtijd, die zeker voor een nog onbekende partij cruciaal is. Het Commissariaat van de Media stelt de meeste tijd beschikbaar voor partijen die landelijk meedoen.