Kamerverkiezingen ’98 20 april 1998

Boze ondernemers streven naar centrumrechts kabinet

NMP mobiliseert de middenstand

Door P. Chr. van Olst
LAREN – Onder de ongeveer 650.000 ondernemers en zelfstandigen in Nederland heerst boosheid. Het paarse kabinet liet ze in de kou staan. Als lijsttrekker M. Dessing de boosheid goed taxeert, zal zijn Nederlandse Middenstandspartij (NMP) er op 6 mei goed garen bij spinnen. Want gezamenlijk zijn de middenstanders en hun partners goed voor 23 kamerzetels.

Het NMP-scenario ligt al klaar: met, naar een bescheiden schatting, vijftien zetels verwerft de partij op 6 mei een sleutelpositie voor de coalitieonderhandelingen. Want CDA en PvdA halen samen geen meerderheid en PvdA en D66 ook niet. CDA en VVD kunnen evenmin op een meerderheid rekenen, maar met de steun van de NMP is die er wel. En hiervan zijn de middenstanders overtuigd: Nederland heeft een centrumrechts kabinet nodig.

Partijleider en lijsttrekker M. Dessing besprak het scenario al met VVD-coryfee Wiegel, die het bij de middenstanders heel wat beter doet dan de paarse liberaal Bolkestein. Het komende kabinet mag van Dessing het kabinet-Wiegel zijn. En wat Wiegel betreft: die voelt er wel voor. Hij stelde zijn NMP-vrienden toetreding tot een CDA-VVD-NMP-samenwerking in het vooruitzicht, mocht de Koningin hem tot formateur benoemen.

Maar eerst moeten de stemmen van de zelfstandige middenstanders worden gemobiliseerd. „Voelt u zich ook bestolen?”, zo vraagt een NMP-folder aan de kiezer met een eigen onderneming. „Het paarse kaalplukteam” plukte de ondernemers door wetten in te voeren die zwaar drukken op de middenstanders, aldus de NMP. De verhoging van de benzineaccijns, de nieuwe wao (Pembawet), de nieuwe Ziektewet, de Winkelsluitingswet, de Nabestaandenwet, de ecotaks... Het zijn allemaal maatregels die zich richten op de portemonnee van de ondernemers.

Niets te vertellen
„Samen zorgen de middenstanders voor 52 procent van de inkomsten van de paarse regering”, rekent lijsttrekker Dessing voor. „Maar over nog geen cent van de uitgaven hebben wij iets te vertellen”. De kiezer moet daaraan op 6 mei iets doen.

Het paarse kabinet pleegde verraad aan het midden- en kleinbedrijf door te kiezen voor een economisch beleid dat slechts gunstig is voor de grote ondernemingen, multinationals zoals Akzo, Philips en Unilever. Dessing: „De winsten en de werkgelegenheid van die bedrijven verdwijnen zo naar het buitenland. Het midden- en kleinbedrijf is de enige sector die echt voor werkgelegenheid kan zorgen, maar daar worden de hoge lasten opgelegd”.

Een van die lasten is de euro. „De bakker, de slager en de kruidenier hebben daar echt geen baat bij. Maar ze moeten wel opdraaien voor de invoeringskosten. En straks zitten ze met 120 verschillende biljetten in hun zaak. Een goudmijn voor valsemunters”.

Over het financiële beleid van paars is de NMP toch al niet al te positief. „Onder Kok is onze staatsschuld met een recordbedrag toegenomen”, vertelt de NMP-leider. Hij weet het exacte bedrag: 61,8 miljard gulden netto. Met wat bijbelkennis kan Dessing wel aantonen dat zoiets een slechte zaak is. „Dat is geen goed rentmeesterschap. Je kunt het vergelijken met de zeven vette en de zeven magere jaren. Wat deed destijds Jozef? Toen de vette jaren er waren, ging hij graan opslaan in de schuren om te zorgen voor de magere jaren. Maar wat doet het paarse kabinet? Dat verhoogt de schuld in de vette jaren. Terwijl we binnenkort de magere jaren weer kunnen verwachten”.

Geschikte kandidaten
Wat Nederland nodig heeft, zijn bekwamere kamerleden en ministers. En die heeft de NMP. „Wij komen met ministers en kamerleden die weten dat je iedere gulden die je uitgeeft, eerst moet verdienen. En dat weet elke ondernemer”. Onder de „geschikte kandidaten” van de NMP bevindt zich de bekende boerenleider Wien van den Brink. Partijleider Dessing wil hem graag als nieuwe minister van landbouw. „De boeren zijn inmiddels ook wel weg bij de VVD met al die plannen van VVD-minister Van Aartsen. Zij zijn ook hardwerkende ondernemers en die weten dat je een kleine zelfstandige niet rücksichtslos van het ene op het andere een deel van zijn rechten kunt afpakken”.

Paars bracht een rechteloze samenleving. Dat geldt wat Dessing betreft ook voor de zondagsrust, die „van gelovige mensen is afgepakt”. De NMP wil dat veranderen. Voor de gelovigen, de hele samenleving, maar natuurlijk niet in de laatste plaats ook voor de ondernemers. Dat gaat bij de NMP hand in hand. Wie nu lid wordt, ontvangt een gratis hotelbon om eens lekker bij een ondernemer te gaan logeren.