Strijd tegen torrorisme12 oktober 2001

Duitse militairen
bewaken basis VS

GRAFENWÖHR – Duitse militairen gaan de Amerikaanse basis Grafenwöhr in Beieren bewaken, zodat hun collega's uit de VS elders kunnen worden ingezet. Het is voor het eerst dat Duitse soldaten in hun land de bewaking op zich nemen van een Amerikaanse militaire basis.

Tweeëntwintig Duitse militairen zijn gisteren toegevoegd aan de bewakingsdienst in Grafenwöhr, de grootste Amerikaanse basis in Europa. De Duitsers nemen de komende dagen de volledige verantwoordelijkheid voor de basis op zich. In Grafenwöhr werken ongeveer 25.000 Amerikanen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Bonn acht het waarschijnlijk dat Duitsers ook andere Amerikaanse bases in het land gaan bewaken.

De Duitse steun op de basis in Grafenwöhr is een gevolg van een afspraak binnen de NAVO om taken over te nemen van de VS, zodat die meer militairen vrij kunnen maken voor de strijd tegen het terrorisme.

De NAVO besloot eerder deze week vijf Awacs-radarvliegtuigen vanuit Geilenkirchen naar de VS te sturen. De toestellen moeten daar vooral de vliegbewegingen van vliegtuigen controleren. In totaal gaan er zo'n 200 bemanningsleden en technici met de vijf NAVO-toestellen mee. Onder hen zijn negentien Nederlanders.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder heeft gisteren in een verklaring voor de Bondsdag gezegd dat Duitsland een vooraanstaande rol moet spelen bij het garanderen van de wereldvrede.

In een regeringsverklaring stelde de sociaal-democraat dat de tijden dat Duitsland bij conflicten alle risico's vermeed, voorgoed voorbij zijn. De oppositie eiste dat de regering het nieuwe beleid laat volgen door een verhoging van de begrotingen van de desbetreffende departementen.

De kanselier verzekerde de VS opnieuw van militaire steun bij de acties tegen Afghanistan, die door de Veiligheidsraad zijn gelegitimeerd. „Wij bevinden ons midden in een beslissende en waarschijnlijk langdurige strijd met het terrorisme”, zei Schröder. „Wij zullen de strijd winnen.” De westerse wereld zal zich volgens de bondskanselier noch tot een strijd tussen de culturen laten verleiden „noch van de waarden die onze wereld samenhouden ook maar een millimeter prijsgeven.”

Duitsland „moet op een nieuwe manier internationale verantwoording op zich nemen”, aldus de kanselier, die stelde dat een financiële bijdrage leveren niet langer voldoende is. „Militaire operaties voor het behoud van vrijheid en mensenrechten behoren uitdrukkelijk tot de mogelijkheden. Internationale verantwoording nemen en daarbij steeds risico's vermijden, kan en mag niet de leidraad van de Duitse buitenlandse en veiligheidspolitiek zijn.” Aan het noodzakelijk discussieproces zal de regering meedoen, dat is volgens Schröder beter dan ”hoerapatriottisme.”

Schröder zei dat de regering nog deze maand een tweede anti-terreurpakket wil aannemen. Onder andere wordt onderzocht of vingerafdrukken of andere persoonskenmerken moeten worden opgenomen in identiteitskaarten en paspoorten.

De Bondsdag overlegde gisteren voor de eerste keer over het eerste veiligheidspakket dat door de regering is ingediend als reactie op de aanslagen in de VS. De regering stelt voor het verenigingsrecht aan te passen zodat religieuze organisaties hun privileges verliezen. Ook wil de regering de anti-terreurwetten aanpassen opdat ze betrekking kunnen hebben op buitenlandse terreurorganisaties.

Voorts kondigde Schröder aan dat de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) meer mensen en middelen krijgt. Ook de rampendiensten moeten verbeterd worden en er moet een systeem opgezet worden om de bevolking te waarschuwen.

De christen-democraten eisen dat de Bundeswehr meer bevoegdheden krijgt om in eigen land bij te dragen aan de bescherming van de bevolking, waarbij de CDU/CSU vooral denkt aan de inzet van luchtafweerraketten rond gevoelige objecten. De kanselier wees die eis echter van de hand en stelde dat bestaande wetten genoeg ruimte bieden voor een eventuele militaire inzet.

Minister van Justitie Herta Däubler-Gmelin kondigde aan dat het terrorisme ook zal worden bestreden met een regeling voor kroongetuigen, die in ruil voor verklaringen worden vrijgesteld van vervolging. Een eerder in Duitsland ingevoerde tijdelijke regeling werd in 1999 niet verlengd vanwege juridische bezwaren. Däubler-Gmelin zei dat de nieuwe wet de fouten uit de oude zou vermijden. Haar collega van binnenlandse zaken Otto Schily zei dat asielzoekers sterker zullen worden gecontroleerd en dat daarbij gebruik zal worden gemaakt van aan elkaar gekoppelde bestanden.