Binnenland 7 augustus 1999

Zie ook: Hongarije haalt op woensdag trucks van de weg

Wens van gemeenten in drie provincies

Straatverlichting aan
bij zonsverduistering

Van onze binnenlandredactie
BAARN – In Flevoland, Friesland en Gelderland gaat tijdens de zonsverduistering op woensdag 11 augustus de straatverlichting aan. Energiebedrijf NUON heeft dit besloten omdat een meerderheid van de gemeenten dit wenst.

NUON wil niet verantwoordelijk zijn voor eventuele ongelukken als de straatverlichting uit blijft. Ook gemeenten willen ongevallen voorkomen. Gemeenten die het niet eens zijn met de beslissing van NUON hebben het nakijken. Het is volgens een woordvoerster van NUON geen doen om de verlichting in de ene gemeente wel en in de andere niet te laten branden omdat dat handmatig zou moeten.

Hoewel de straatverlichting in de drie provincies op lichtcellen reageert –de lampen gaan aan als het donker wordt– neemt NUON het zekere voor het onzekere. „Het had automatisch gekund, maar om alle risico's uit te sluiten blijven we ondanks de hoeveelheid klachten die we hebben gekregen van eclipsliefhebbers, bij onze beslissing om de straatverlichting aan te zetten”, aldus de woordvoerster.

Het Utrechtse energiebedrijf REMU laat gemeenten zelf de keuze. Volgens de woordvoerder wil de helft van de gemeenten wel, en de helft niet dat de straatverlichting aangaat. „In de gemeente Utrecht gaan de lampen in ieder geval aan.” Ook de provinciale wegen in de provincie Utrecht worden verlicht. Eneco, het energiebedrijf dat een groot deel van Zuid-Holland van stroom voorziet, laat de straatverlichting uit. „De verlichting werkt automatisch, als het te donker wordt, gaat de verlichting aan, net als bij onweer overdag”, zegt een woordvoerder. De verlichting langs de rijkswegen reageert ook via sensoren en gaat dus automatisch aan als het donker wordt.

Onduidelijkheid
De sterrenwacht Quasar in Hoeven wil niet meer over de zonsverduistering worden gebeld. De stroom aan telefoontjes is zo groot dat ze die niet meer kan verwerken. Dagelijks bellen honderden mensen met vragen over de zonsverduistering en over eclipsbrilletjes. „Er is nog steeds veel onduidelijkheid. Wij krijgen veel vragen over de 'brillenglazen', waar de mensen precies op moeten letten als ze een bril kopen en of de eclipsbrillen maar één keer bruikbaar zijn.”

De kans is groot dat het weerbeeld zich woensdag, de dag van de zonsverduistering, toch positief ontwikkelt, zo meldt het KNMI. De kans op opklaringen rond de middag is 65 procent. Eerder was dat nog 40 procent. De computer van het Europese weercentrum en van de Engelse weerdienst berekenen boven West-Frankrijk en Midden-Duitsland een uitloper van een hogedrukgebied. In Nederland wordt een 'zwakke rug' van een hogedrukgebied verwacht.

„Bij deze weerssituatie ontstaan overdag in de onstabiele lucht wel stapelwolken, maar deze zullen tijdens de eclips voor een groot gedeelte oplossen”, aldus het KNMI. Wel is er de mogelijkheid dat een aantal wolken toch de zon afschermt. De kans op enkele buien in de morgen is niet groot.

Sportvliegtuigjes
Reclame- en fotovluchten, maar ook andere vluchten met sportvliegtuigjes die op zicht vliegen, kunnen zich beter niet tijdens de zonsverduistering in de lucht wagen. Dat dringende advies geeft de Rijksluchtvaartdienst aan piloten van de kleine burgerluchtvaart.

Het geldt vooral als er sprake is van bewolking. De zonsverduistering in combinatie met bewolking kan tot nachtelijke omstandigheden leiden en volgens de Nederlandse regelgeving zijn nachtvluchten verboden voor vliegtuigen zonder navigatiemiddelen, legt een woordvoerster van de Luchtverkeersbeveiliging op Schiphol uit. Het gewone commerciële luchtverkeer is in de regel wel voorzien van dergelijke instrumenten en is gewend 's nachts te vliegen. Dat zal dus geen hinder van de eclips ondervinden.

De zonsverduistering is uitgebreid op Internet te volgen. Zo is er live te zien hoe de eclips er in onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Turkije en India uitziet.