De wissel

„Het grootste probleem bij de jaarwisseling zijn wijzelf”

Liever oliebollen dan vuurwerk

Door W. L. van der Staaij
APELDOORN – De geur van warme oliebollen is tot in Canada op te snuiven. De bussen poedersuiker zijn niet aan te slepen. Nog twee dagen en dan liggen de servetten verfomfaaid in de vuilnisbak, zijn de straten roodgekleurd van het vuurwerk en weet iedereen hoe de millenniumnacht is verlopen. Hoe bereiden lezers van de electronische versie van het RD zich voor op deze bijzondere jaarwisseling?

De meeste Nederlanders zijn niet aan het hamsteren geslagen, maar „vooral met het oog op de kinderen heb ik de eerste levensbehoeften extra op voorraad”, zegt Izak Verwoert, die reageerde op de oproep in de digitale krant om een mening te geven over de millenniumhype.

Hoewel hij in Nederland geen ernstige technische problemen verwacht, zal het Verwoert niet verbazen als bepaalde groeperingen er tijdens de millenniumnacht op uit zijn om de boel op stelten te zetten. „Ik verwacht problemen met speciaal vuurwerk en rellen die uit de hand lopen.”

De meeste RD-lezers die reageerden op de oproep zijn dezelfde mening als Verwoert toegedaan. „Wat kunnen mensen toch paniek zaaien. Het grootste gevaar met de jaarwisseling zijn wijzelf met al dat vuurwerk”, zegt Jan Post uit Pijnacker.

Aan voorspellingen durft Aart Biesheuvel (38) uit Werkendam zich niet te wagen, maar ook hij verwacht onrust door „alle millenniumdwaasheid.” De „opgeklopte commerciële en religieuze toestanden” rond de millenniumwisseling noemt Biesheuvel volkomen misplaatst. „De jaartelling is ook maar geprikt en bovendien begint met de overgang naar 2001 het nieuwe millennium pas.”

De 25-jarige Arjan Vos uit Brakel is het daarmee eens. „De mensen zullen waarschijnlijk meer problemen opleveren dan apparatuur doordat de jaarwisseling nét iets gekker, iets uitbundiger, iets vrolijker gevierd zal worden dan anders.”

Overheidscampagne
De voorlichtingscampagne van de overheid kan niet op veel waardering van de lezers rekenen. „Ik vind het goed dat ze de ongerustheid willen wegnemen, maar de overheid heeft die ongerustheid zelf veroorzaakt”, zo reageert Biesheuvel. Bovendien stoort het de Werkendammer dat Den Haag veronderstelt dat er niets kan gebeuren. „Dat is naïef. Je kunt het nooit zeker weten.”

Afgaande op de manier waarop de presentatie van de campagne plaatsvindt, kan er volgens Eric Harbers inderdaad niets aan de hand zijn: „Anders hadden ze wel harder geroepen. Je merkt nu weinig van de campagne.”

Als er onverhoopt toch iets misloopt, zullen de hulpdiensten moeten bewijzen dat de maanden van voorbereiding niet voor niets zijn geweest. „In ieder geval zal ik zo min mogelijk gebruikmaken van de telefoon”, zegt Wim Verhoeks uit Ede. „Daarnaast drink ik dit jaar geen alcoholische dranken, omdat ik paraat wil zijn om eventueel hulp te kunnen bieden.”

Goede voornemens
Een millenniumwisseling of niet, 1 januari 2000 lijkt hét moment om goede voornemens uit te voeren. „Ondanks de dagelijkse drukte bij mijn werkgever wil ik veel aandacht aan het gezin geven”, zo vat Eric Harbers zijn voornemens samen. „Overwerken ga ik tot een minimum beperken. Daarnaast wil ik betrokken blijven bij maatschappelijke instellingen van eigen signatuur, omdat die een positieve bijdrage leveren aan het behoud van de christelijke inbreng in de Nederlandse samenleving. Een heel bewust voornemen is ook om waar mogelijk de fiets te nemen. Dat is voor iedereen gezonder. Het zal wel moeilijk voor me worden, vooral omdat ik autorijden reuze gemakkelijk vind.”

Een nuchter advies komt van de 21-jarige Hanneke van Leeuwen uit Zoetermeer: „We moeten maar heel gewoon doen. Dan doen we al gek genoeg. En als je goede voornemens hebt, moet je er gelijk aan beginnen. Van uitstel komt immers afstel.” De meeste RD-lezers zijn het met haar eens dat goede voornemens niet speciaal bij de jaarwisseling horen.

Oliebollen in Canada
De klok slaat morgenavond voor de laatste keer van het jaar twaalf uur. Op dat moment zullen veel RD'ers de millenniumfeesten aan zich voorbij laten gaan. Speciale vakanties of vliegreizen zijn niet geboekt door de lezers die hebben gereageerd op de oproep.

Niet iedereen kan de jaarwisseling thuis beleven. „Iedereen van de computerafdeling is gevraagd om op de afdeling te blijven. We zullen waarschijnlijk ingeschakeld worden als telefonische helpdesk voor het oplossen van eventuele problemen van de veldwerkers”, verwacht Johan Korten.

De 20-jarige student loopt momenteel in de Verenigde Staten stage aan de technische afdeling van de Wycliffe Bijbelvertalers. „Vooral landen waar veel Wycliffe-personeel zit, zoals Rusland, de Filipijnen, Papoea-Nieuw-Guinea, lijken kwetsbaar voor het millenniumprobleem”, zegt Korten.

De familie Kerkhoff uit het Canadese Chilliwack zal de deur niet uitgaan. „We blijven gezellig thuis, bij de open haard. En goede Hollandse oliebollen op tafel.”

Selectie van niet in het artikel verwerkte reacties

Reacties niet op naam:
Algemeen

Goede voornemens?

Problemen?

Bezigheden om 0.00 uur

Voorzorgsmaatregelen

Speciale vakantie?

Met vliegtuig mee?

Overheidscampagne

Reacties op naam:
Algemeen

Overheidscampagne

Problemen?

Bezigheden om 0.00 uur