REACTIES
De redactie behoudt zich het recht voor aangeboden bijdragen te redigeren en/of in te korten,
Annet (19), Utrecht In Nederland is er een scheiding van kerk en staat. Niet iedereen in Nederland hangt dezelfde godsdienst aan, of leeft volgens dezelfde Bijbelse waarden en normen. Het is verkeerd als één kleine groep in Nederland (namelijk de christenen, en hiervan het deel dat het homohuwelijk afkeurt) de dienst zou uitmaken voor al die mensen die niet christelijk zijn. Christenen zijn niet verplicht gebruik te maken van het homohuwelijk (net zoals niet-christenen trouwens), maar gelukkig houdt de regering rekening met meer mensen dan alleen de mensen uit christelijke hoek. Leef zoals jij denkt dat goed is (of zoals jij denkt dat God het bedoeld heeft), maar respecteer ook de mensen die anders leven dan jij.
Herman (27), Emmen Ik vind dat een ambtenaar wel een keuze moet hebben om te weigeren een homostel te trouwen, maar waarom doet men dat? Wat is de redenen hiervoor? Is het niet zo dat er sprake moet zijn van echte liefde voor elkaar? Ook twee mannen en twee vrouwen kennen deze gevoelens. Het is er nou eenmaal en daar kun je niet omheen. Homo's en lesbo's moeten dezelfde rechten krijgen als hetero's. Het is toch wel raar dat het altijd apart is geweest. Dat homosexualiteit is geaccepteerd is al een hele grote stap. Ik ben zelf niet gelovig maar weet wel dat er in de Bijbel staat: heb uw naasten lief. Dus ook als ze een beetje anders zijn dan jullie.
Dennis Dijk (18), Sneek Neen, de uitsterving van de mens staat op het spel en het zorgt voor heel wat beroering in de maatschappij.
Niels (25), Pretoria, Zuid Afrika Ik vind het uitstekend dat er nu een homohuwelijk is. Ik ben zelf homoseksueel, maar ben niet van plan om te trouwen (ik vind het niet zo nodig om het hetero-huwelijk te kopieren). Maar wie dat wel wil, moet de mogelijkheid hebben dit te doen. Ik hoop dat in de toekomst de mogelijkheden voor adoptie verruimd worden. Twee mannen of vrouwen die een duurzame relatie met elkaar hebben zijn, naar mijn mening, heel goed in staat om kinderen op te voeden. Ik respecteer iedere andere mening of opvatting omtrent homoseksualiteit of het homohuwelijk, ieder heeft zijn/haar persoonlijke mening. Maar in een democratie zoals die bestaat in Nederland hebben minderheden ook hun rechten.
Eva Wijers (16), Almere Ik vind het heel goed dat homoseksuele mensen nu kunnen trouwen. Gelijke rechten voor iedereen.
J.W. van Es (58), Nijverdal Een huwelijk kan naar Bijbelse normen, maar ook naar alle andere normen, alleen gesloten worden tussen twee mensen, namelijk een man en een vrouw.
Marte (15), Velp Ik vind dit een goede zaak. Het huwelijk is voor twee mensen die zoveel van elkaar houden dat ze hun hele leven samen willen doorbrengen. Waarom zou dit alleen voor een man en een vrouw gelden en niet voor twee mannen of twee vrouwen?
Van Dongen (22), Utrecht Hou je aan je eigen regels, maar leg ze niet aan een ander op. Christenen hebben om, voor mij onbegrijpelijke redenen, iets tegen de liefde tussen personen van het gelijke geslacht. Prima, dit is een vrij land. Als deze groep zich (al of niet met moeite) tot hetereosexualiteit wil beperken: ga je gang. Gelukkig leven we in een maatschappij waar het uitgangspunt is dat iedereen mag doen en laten wat-ie-wil zolang een ander hier geen last van ondervindt. Zo zal niemand christenen dwingen homosexueel te worden. Als je er als samenleving van uitgaat dat iemand zijn geaardheid vrijelijk mag beleven, moet je homosexuelen ook het recht geven hun relatie op dezelfde wijze te formaliseren als heterosexuelen. Wat betreft het argument "twee homosexuele ouders kunnen geen goede opvoeding geven" het volgende: Ik ben van mening dat een bekrompen christelijke opvoeding slecht is voor kinderen (tenzij ze later gefrustreerd schrijver willen worden), toch zal ik me niet met de opvoeding van deze kinderen bemoeien. Ik respecteer de vrijheid van deze ouders, zoals ik ook mijn vrijheid gerespecteerd wil zien. Christenen kunnen niet van anderen eisen dat ze aan hun normen voldoen en tegelijkertijd zichzelf aan de bemoeienis van buitenaf onttrekken.
Anne Jan Koekoek (19), Hoogeveen Het is erg vreselijk dat dit in Nederland mag, een land waar God sinds lange tijden Zijn zegen heeft willen geven. Er staat duidelijk in de Bijbel geschreven dat waar mannen bij mannen liggen, het Hem zeer toornig maakt en een gruwel in Zijn ogen is!
Geert Bosch, Enschede Jammer dat al die mensen met een negatief beeld over homo's en het homohuwelijk nooit de moeite doen om op een menselijke manier met dit "probleem" om te gaan. Ik denk dat de meeste negatieve reacties komen van mensen die nog nooit een homo hebben gezien of laat staan er mee hebben gepraat. Het staat in de Bijbel dat het slecht is, dus praat er verder maar niet over. Ook in orthodoxe kringen lopen er duizenden rond. Misschien uw eigen zoon of dochter wel!
I. Steinfort, Ede Goed besluit! Deze regering durft tenminste wat en laat zich niet van de wijs brengen door de kleine christelijke partijen die denken dat ze heel Nederland achter zich hebben staan. Nederland is tolerant en durft daar voor uit te komen. Heel wat landen kunnen nog wat van ons leren; of is iedereen bang voor veranderingen? Alles went. Over een paar jaar maakt niemand zich meer druk over dit besluit. Laat u niet gek maken door anderen.
M. Broesterhuizen (51), Sint Michielsgestel Als katholiek ben ik van mening dat een homohuwelijk gewoonweg niet bestaat. Het huwelijk is door God geschapen als verbintenis tussen man en vrouw. Het andere is gewoon geen huwelijk. Als katholiek vind ik dat het echte huwelijk ook tegenover God en de christelijke gemeenschap gesloten wordt, d.i. in de kerk. Het burgerlijk huwelijk is nooit een echt huwelijk geweest en valt nu met het zogenaamde homo-huwelijk eindelijk door de mand. De overheid heeft geprobeerd ons door wetgeving (het verbod om een kerkelijk huwelijk te sluiten vóór het burgerlijk huwelijk) ervan te overtuigen dat het burgerlijk huwelijk het echte huwelijk is. Het zou mij een lief ding zijn als de staat die verplichting zou afschaffen. Mensen die geen behoefte hebben om te delen in de symboliek van de comedie van het burgerlijk huwelijk, kunnen hun huwelijk dan sluiten in de kerk en ten behoefte van wereldlijke zaken een samenlevingscontract bij de notaris sluiten. Ik ben ervan overtuigd dat ook anderen (bv. de Joden) zo'n constructie liever zouden zien.
F.F.W. Beijerling (56), Voorburg Niet alleen is een homohuwelijk tegennatuurlijk, het druist ook in tegen de opdracht die de mens door de Schepper is meegegeven, namelijk dat de man zijn vrouw zal aankleven en één vlees zijn. Dat Nederland nu het homohuwelijk invoert, is het zoveelste bewijs van de uitzichtloosheid waarin de meeste bestuurders verzeild geraakt zijn door de prevalerende "niets moet, alles kan" mentaliteit in dit land. Die gedoogmentaliteit waar ik erg op tegen ben, ligt ten grondslag aan mijn besluit om mij te vestigen in het geboorteland van mijn echtgenote, Kameroen, waar men op het gebied van goede zeden en hoge normen de weg nog niet is kwijtgeraakt.
N.D. Dirksen (30), Veenendaal Gezien de opvattingen die de Nederlandse Staat (en met haar het het Nederlandse volk) er m.b.t. huwelijk op na houdt, ga ik serieus onderzoeken wat de mogelijkheden voor mijn kinderen zijn, om een burgelijk huwelijk in het buitenland te sluiten. Bijvoorkeur in een relatief katholiek land waar men nog de tijd- en cultuuroverstijgende waarde van het huwelijk - als verbindtenis tussen man en vrouw -, hoogacht. Het praatje van de ambtenaar, en de trouwakte zijn door dit wetsvoorstel ´in mijn ogen´ volslagen zin- en waardeloos geworden. Ik sluit mij graag aan bij de reaktie van Adrienne Strengholt. Nog liever gèèn burgerlijk huwelijk, dan zo´n waarde(n)loos huwelijk.
J.J. van der Werf, Berkenwoude Met instemming heb ik de oproep van het gezelschap van hoogleraren gelezen. De legalisering van het homohuwelijk betekent een onherroepelijke stap. Het paarse kabinet, en met name enkele D66-ers, wil niet anders dan de weinige banden die er nog zijn met het christelijk verleden van Nederland vernietigen. Weg met God en godsdienst! Maar, regering, bedenk dat 'Wie God verlaat, smart op smart heeft te vrezen'. En dat geldt niet alleen voor de regering, maar ook voor onszelf. Wij zouden als reformatorisch Nederland een lichtend licht moeten zijn, maar de praktijk leert zo vaak anders. Maar desondanks mogen wij toch bidden en smeken of God de goddeloze plannen van onze regering wil verijdelen. En vanaf deze plaats roep ik de senatoren in de Eerste Kamer op, evenals Hare Majesteit de Koningin, de wetsvoorstellen m.b.t. homohuwelijk, adoptie en euthanasie en abortus niet te ratificeren.
S.J. Kramp (63), Zevenaar We zijn dankbaar dat er zoveel hoogleraren uit de hele wereld gereageerd hebben, wij willen volgen. Ontzettend dat we in Nederland zover zijn afgeweken van Gods geboden. Zijn we als Christenen wel genoeg op de bres gesprongen om Gods Woord te verdedigen?
A. Groenestein (74), Winterswijk Niet doen. We moeten juist over dit probleemmatige in de wereld niet voorop lopen.
A. Kok (50), Veenendaal Deze beslissing gaat tegen Gods Woord in.
Patrick Boersma (25), Groningen Met verbazing las ik de titel van het hoofdartikel van het RD van woensdag 6 september, "Kamer viert feestje om homohuwlijk". Velen van ons mogen het dan wel niet eens zijn met deze ontwikkeling, de afgunst en spot die ik lees als het homo's betreft, bevalt mij toch niet. Vindt u het vreemd dat homo's weinig met ons te maken willen hebben als zij steeds dergelijke tendensen vanuit onze hoek waarnemen? Verder wil ik nog opmerken dat we in een democratie leven en dat wanneer een deel van de bevolking een homohuwelijk wil, er de mogelijkheid daartoe moet zijn. Wij hoeven er immers niet gebruik van te maken! Ook vind ik dat er veel te veel ophef binnen onze kringen wordt gemaakt over het homohuwlijk. Ik zou in ieder geval niet over het homohuwlijk willen oordelen, dat laat ik aan God over. De Schrift is mijns inziens namelijk helemaal niet zo afwijzend ten opzichte van deze medemensen als door de redactie van het RD en de kerk gesuggereerd wordt.
Rob Weijs, Odysseuslaan 79, Eindhoven Argumenten tegen het homohuwelijk komen mij gezocht voor. Het voorbehouden van het huwelijk aan een relatie waar kinderen uit kunnen voorkomen, lijkt me niet erg consequent te worden opgevolgd. Een vrouw waarvan de baarmoeder is verwijderd, zou dan namelijk ook niet mogen trouwen. En zou ik, als ik onverhoopt weduwnaar zou worden, nog mogen hertrouwen? Ik heb eigenmachtig bepaald dat het hebben van twee eigen kinderen genoeg is. Daarna heb ik mij laten steriliseren. In mijn huidige, maar ook een eventueel toekomstig huwelijk sta ik alleen nog open voor een pleegkind. Ik ben dan wel keurig hetero, maar mijn seksualiteit staat niet meer ten dienste van het krijgen van kinderen. Wat dat betreft is het verschil tussen mij en een homo ineens flinterdun geworden. Nog iets over die arme ambtenaar van de burgerlijke stand. Die zal zich toch wel al eerder hebben afgevraagd wat voor vak hij heeft gekozen? Krijgt hij niet al volop te maken met gescheiden mensen die desondanks toch weer willen trouwen? Dieven, overspeligen en andere slechte mensen, wat doet die ambtenaar daar nu mee? Weigert hij die allemaal? Zo niet, dan hoeft hij wellicht ook niet overdreven moeilijk te doen over homo's die willen trouwen. Ik wil overigens de gewetensbezwaren van deze ambtenaar niet bagatelliseren. Er moeten en kunnen creatieve oplossingen voor worden gevonden, maar ze hoeven gewoon geen reden te vormen om homo's uit te sluiten van het huwelijk. In plaats van oppositie tegen het burgerlijk homohuwelijk kunnen kerken beter het kerkelijk huwelijk gebruiken om hun gedachtegoed te beschermen. Waarom moeten wij homoseksuelen in het hoekje van de slechteriken plaatsen?
Henk Schwarts Eindelijk doet de politiek iets verstandig. Zij stemmen in met het homohuwelijk. Alhoewel ikzelf geen homo ben, keur ik en sta ik voor 100% achter dit besluit. Waarom? Wel ik heb geleerd om respect voor alles en iedereen te hebben wat groeit, bloeit en leeft. Ik vraag mij nog steeds af wat de kerken eigenlijk bezielen om zich met de maatschappij te bemoeien en de samenleving zaken op te dringen waar zij niets mee te maken hebben. De kerken denken dat zij de maatschappij kunnen besturen, maar gelukkig is hun invloed niet zo groot. Voor mij is het zo, dat de kerken mij juist belemmeren om invulling aan het leven te geven. Zij beperken mij in de geestelijke en morele ontplooïng. Denk hierbij aan het gesloten houden van zwembaden op zondag, het vasthouden aan de winkelsluiting op zondag en noem maar op. De zondagsrust is voor de kerken een groot goed, maar waarom wordt dan mijn zondagsrust gestoord door het luiden van de kerkklokken? Hebben de kerken dan geen respect voor andersdenkenden? Wellicht niet en staan zij zeer ver buiten de samenleving. Zie hier de achtergrond van de belemmering tot liefde. Want volgens de kerken is het huwelijk het uiterste gebaar van liefde voor de ander. Een hoger goed is er niet. Laat dan ook de homo's hun liefde uiten en dit belonen door het huwelijk. Laten wij het respect voor de mens in al zijn geledingen respecteren en de mens zijn eigen leven leiden, dan immers is er pas sprake van een menswaardig bestaan.
Pieter Visser (35), Zutphen In de berichtgeving over het homohuwelijk wil ik de redactie wijzen op een aantal feitelijk onjuistheden. De in de krant vermelde opmerking dat het (burgelijk) huwelijk al door de eeuwen heen een ordeningsprincipe is van de maatschappij is feitelijk onjuist. Het huwelijk is, tot aan de Romantiek (einde 18 e eeuw) een zaak geweest van de rijken en adel. Het huwelijk diende in deze dan altijd als juridische vorm om zaken geregeld te hebben. Voor alle duidelijkheid, ik spreek NIET over het kerkelijke huwelijk! Pas tijdens de Industriele Revolutie en de mechanisatie van de landbouw kwamen de lagere klassen tot enige mate van bezit en welvaart. Pas toen werd ook het huwelijk een item in deze kringen. Voor die tijd was dat niet het geval. Ergo, waar wat te verdelen en te regelen valt, wordt getrouwd. In het bijzonder erfrecht heeft het burgerlijk huwelijk een belangrijke rol en juist hierbij kwam het in gelijkgeslachtelijke levensgemeenschappen tot wantoestanden. Juist in deze valt hier veel te verbeteren door deze wetgeving. In het verleden is het regelmatig zo geweest dat bijvoorbeeld het bezit van een huis door twee mensen (een homopaar) bij het overlijden van een der partners tot wantoestanden voerde met de familie van de overleden partner. Deze had juridisch gezien een sterkere aanspraak op de erfenis dan de partner. Ook kinderen in een relatie als deze waren hier vaak de dupe. Even los gezien wat de levensovertuiging van de lezer is en hoe deze hier over denkt: Dit is reeel, er zijn kinderen in gelijkgeslachtelijke levensvormen en bij het overlijden van met name de natuurlijke moeder had dit tot gevolg dat de kinderen NIET in het huishouden waar zij opgroeiden en bescherming vonden, werden weggerukt. Juist in deze heeft een wetgever te zorgen voor een regelgeving die aangepast is aan de realiteid van de maatschappij en niet een die door een bepaalde levensvisie wordt overheerst.
C. van der Spek (33), Moerkapelle Slecht. Duidelijk tegen alle bijbelse normen in!!
Adrienne Strengholt, Cairo, Egypte Als onze overheid inderdaad aanstuurt op een homohuwelijk en via de wetgeving vastlegt dat het huwelijk tussen man en vrouw en het homohuwelijk gelijk en gelijkwaardig zijn, kan het volgende gebeuren. Een christelijk paar gaat naar het gemeentehuis om het huwelijk te laten vastleggen door een ambtenaar. Als het echtpaar na de huwelijkssluiting het gemeentehuis verlaat, staan al twee mannen klaar om meteen daarna in het huwelijk te treden... Laten de Nederlandse kerken maar besluiten dat de overheid haar recht op de inzegening van het bijbelse huwelijk heeft verspeeld als ze homohuwelijken toelaat. Ik vind dat de kerken in dat geval duidelijk moeten zijn. Voortaan geen burgerlijk huwelijk meer voor christenen. Maak de ceremonie in de kerk iets uitgebreider, met het tekenen van een contract in het bijzijn van een advocaat, en we hoeven niet naar het gemeentehuis waar ze over een paar jaar misschien ook huwelijken van honden of katten gaan inzegenen. W. Drooger (67), Hendrik-Ido-Ambacht Het is een ontwikkeling die alles te maken heeft met het vervagen van ethische normen en waarden. Ons land en volk, waar ik persoonlijk ook deel van uitmaak, raakt steeds verder verwijderd van de grondslagen van de Bijbel. Voorbede voor de regering, ook deze paarse, is blijvende opdracht.
G.A. Brink (48), Vollenhove Een zeer slechte ontwikkeling, als christenen moeten wij een duidelijke vinger opsteken omdat de Heere God dit in de Bijbel ten zeerste afkeurt!
|