WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE IN RUSLAND

Wetenschap op een laag pitje
22 september 1998 – De opening van het academisch jaar is in Rusland altijd een feest, en ook deze keer lopen de 700 eerstejaars van de Timiryazev Agrarische Academie er voorbeeldig bij. Toch ziet de toekomst voor de Russische studenten er somber uit.
Geldgebrek maakt Russen creatief
29 september 1998”Soort: Homo sapiens, Onderzoeker”. In juli 1995 sloten drie meteorologen zichzelf op in een kooi van de Moskouse dierentuin, samen met een orang-oetan. Hun protest was bedoeld om wetenschappers op de rode lijst van bedreigde soorten te krijgen. Het bordje is inmiddels verdwenen, de dreiging bleef.
Ruimtetuig in de mottenballen
6 oktober 1998 – „Het is erger dan ik dacht”, zegt gids Sergeeva als ze na een paar jaar het Kosmospaviljoen weer bezoekt. „Hier stonden de originele raketten: de Spoetniks, Sojoez en Semjorka's”. Inmiddels is de koepel ontruimd en het vijf meter hoge portret van Gagarin afgeplakt. Een schamel restant van Ruslands ruimtevaart.
In Moskou ligt de software op straat
13 oktober 1998 – Op de trap van de metro, in de talloze ondergrondse traverses, op de markt of gewoon op de brede stoepen: het lijkt of alles te koop is in Moskou. Tussen zonnebrillen, kranten en tijdschriften, sigaretten en fruit staat een kraam met cd-roms. Zelfs de nieuwste westerse software ligt hier voor 40 roebel per schijfje.
Kernkoppen omsmeden tot ploegscharen
20 oktober 1998Sinds de val van het communisme heeft Rusland er een belangrijk exportartikel bij dat echter geen geld in het laatje brengt. De ”brain drain”, vlucht van belangrijke wetenschappers naar het buitenland is alleen voordelig voor dubieuze landen als Irak of Noord-Korea.
Internet maakt ook van Rusland een dorp
27 oktober 1998 – De VS geven in 1968 opdracht een computernetwerk te bouwen dat een Russische atoomaanval kan doorstaan. Dertig jaar later kletsen Russische jongelui via datzelfde netwerk met hun Amerikaanse vriendjes. De automatisering hield niet stil bij het IJzeren Gordijn.
”Survival kit” voor bibliotheken
3 november 1998 – Boeken, en vooral tijdschriften, zijn een onmisbaar stuk gereedschap voor elke onderzoeker. In Nederland vind je op de hoek van elk lab een vakbibliotheek. In Rusland ook, maar de laatste zes, zeven jaargangen van veel tijdschriften ontbreken.
Russische ivoren torens brokkelen af
10 november 1998 – Een flinke heuvel met wat akkers was alles wat er veertig jaar geleden lag. In tien jaar tijd stampten de Sowjets een wetenschapscentrum uit de grond. Inmiddels verwelkt de bloem en brokkelt de ivoren toren langzaam af.