RD-actie Kind in Israël

De kwetsbaarheid
van een kind

Wie zich bezighoudt met de toekomst van Israël, moet zich verdiepen in het leven van haar kinderen. Wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst. Als het land al zo kwetsbaar is, hoe zal het kind zich dan ontwikkelen? Een vraag die bijzonder leeft op vier terreinen.

1. Nergens is een kind kwetsbaarder dan vóór de geboorte in de moederschoot. Onder de huidige abortuswet in Israël mag een zwangerschap afgebroken worden tot bijna in het laatste stadium. Abortussen worden dan ook op grote schaal uitgevoerd en zelfs gestimuleerd. In 1997 werden in Israël 18.000 abortussen geregistreerd! In illegale klinieken zelfs het dubbele hiervan. Sinds de vestiging van de staat Israël zijn op deze wijze naar schatting één tot anderhalf miljoen kinderen omgebracht. Bezien op de wereldwijde joodse gemeenschap wordt het aantal geschat op zes miljoen. Is het te veel gezegd om over “de stille holocaust” te spreken? Mede daardoor zijn er momenteel nauwelijks meer joden dan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog!

Verschillende orthodoxe joden hebben alarm geslagen. Sinds enkele jaren is er vanuit joods-christelijke kring een pro-life-organisatie werkzaam: Be'ad Chaim. Haar werk krijgt veel waardering. De organisatie geeft voorlichting op scholen en verspreidt folders. Vrouwen en meisjes in nood worden begeleid. En het werk wordt gezegend. Zoals bij een echtpaar dat geadviseerd werd te aborteren omdat hun kind het Down-syndroom zou hebben. Zij besloten biddend het niet te doen, maar hun kind te ontvangen en op te voeden als een getuigenis dat de Heere Zich ook bekommert om zulke kinderen. Toen hun kindje geboren werd, bleek het een gezond jongetje te zijn. De Heere regeert!

2. Er zijn meer organisaties die zich inzetten voor het kind. Een ander voorbeeld daarvan is de Lotem-school in de kibboets Hulda, een school voor autistische kinderen. Ze worden op deze seculiere school liefdevol begeleid. Jonge mensen uit een nabijgelegen Messiasbelijdende gemeente helpen belangeloos. Hierop wordt verwonderd gereageerd: Wat beweegt hen? In eenvoudigheid mag gewezen worden op Yeshua, de enige Naam ter zaligheid gegeven.

3. Voor een groot aantal chassidische joden is Schneerson, de overleden rabbijn uit Brooklyn, de Messias. Veel van zijn volgelingen geloven dat hij zal opstaan en terugkeren. Inmiddels bereidt men zijn komst voor. In Amerika en Israël staat deze actieve beweging bekend als Chabad. Zij probeert op positieve wijze kinderen en volwassenen terug te brengen tot een joodse levensstijl. Helaas staat de talmoed hierbij meer op de voorgrond dan de tenach. Er wordt aan de kinderen verteld dat ze met een zuivere ziel geboren zijn en dat ze naast een goede neiging ook een kwade neiging hebben. Maar ze kunnen het kwaad overwinnen door de geboden trouw te onderhouden. Zo worden vele kinderen misleid. De invloed van Chabad neemt hand over hand toe.

4. In Jeruzalem staat sinds kort een school voor kinderen van Messiasbelijdende joden: Makor HaTikva (Bron der hoop), de enige in Israël. Het onderwijs is niet direct te vergelijken met ons reformatorisch onderwijs, maar toch: de Bijbel gaat open, zowel het Oude als het Nieuwe Testament! De kinderen horen er de klacht en bede uit Psalm 51: „Tegen U, U alleen heb ik gezondigd en gedaan wat kwaad is in Uw ogen”. Oók uit het Nieuwe Testament mogen zij horen: „Het bloed van Jezus Christus, Zijn Zoon, reinigt ons van alle zonde” (1 Joh. 1:7). Het schooltje telt ongeveer dertig leerlingen. Sommige kinderen zijn beschadigd door gemene plagerijen op de vroegere openbare of orthodoxe scholen. Het benodigde geld moet door de gezinnen zelf bijeengebracht worden.

Van het kind in Israël naar het kind in Nederland. Wat de uiterlijke omstandigheden betreft zijn er veel verschillen. Zo veel voorrechten waarmee wij verwend en waaraan gewend zijn. Wat de innerlijke omstandigheden betreft, is er overeenkomst: voor alle kinderen is vernieuwing van hart en leven onmisbaar nodig!

In dit herdenkingsjaar van de zelfstandigheid van de staat krijgt Israël de nodige aandacht. Dat het niet zou blijven steken bij de romantiek van joodse gebruiken. Dat het zich ook niet zou beperken tot financiële steun, hoe onmisbaar ook. Maar dat de kinderen in Israël werkelijk dichterbij gebracht en hun zielen op ons hart gebonden zouden worden. Om zo een plaats in ons gebed en het gebedje van onze kinderen te krijgen en te houden.

K. Karels, Veenendaal, lid deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten

Het Reformatorisch Dagblad vraagt uw hulp. Voor het kind in Israël. Dit najaar is er een actie voor de gehandicapte kinderen van Shalva in Jeruzalem.

Stort u alstublieft uw gift op gironummer 29.70.700 of op bankrekeningnummer 65.32.60.008 (ING Bank) van stichting Draagt Elkanders Lasten te Apeldoorn.