Het jaar 1998

Geen smetteloos koninklijk jaar

Door Bea Versteeg
Veel gedoe rond het Nederlandse koningshuis in 1998. Er zijn jaren geweest die publicitair rimpellozer zijn verlopen. De verjaardag van koningin Beatrix, het IOC-lidmaatschap en de verbroken relatie van prins Willem-Alexander en niet te vergeten het huwelijk van prins Maurits en Marilène hebben heel wat pennen en monden in beweging gebracht.

Als de koninklijke familie op oudejaarsavond terugblikt op het vergangen jaar, zal dat ongetwijfeld met gemengde gevoelens zijn. Daarin verschilt zij nauwelijks met enig andere familie in dit land. Elk jaar kent zijn goede en kwade dagen.

Met veel genoegen denkt koningin Beatrix ongetwijfeld terug aan het verjaardagsfeestje dat zij voor vrienden en familie eind januari gaf. Drie dagen lang heeft ze hen getrakteerd op wat in haar ogen het beste is wat Nederland op cultureel gebied te bieden heeft. Een echt hofbal, wat sinds 1967 niet meer was gehouden, vormde het bewijs dat ook Nederlands Koningin weet wanneer pracht en praal gepast zijn.

De enige rimpeling in deze feestelijke vijver was de aubade die de Amsterdammers de jarige wilde brengen. Een spontaan gevormd koor op de Dam heeft zaterdag 31 januari uren tevergeefs staan warmdraaien. Een advies van de beveiliging weerhield koningin Beatrix ervan van het gezongene te genieten.

Relletje
De feestvreugde is maar nauwelijks verstomd of het eerste relletje is daar. Begin februari wordt bekend dat prins Willem-Alexander lid wordt van het Internationaal Olympisch Comité. Om dit been hebben nog zes Nederlanders gevochten. Eén hunner, NOC*NSF-voorzitter Huijbregtsen, blaast stoom af in de Volkskrant. Van de kwalificaties die hij de prins toedicht, blijft na een gerechtelijke procedure de term “judas” over.

Premier Kok vindt de nieuwe functie een uitstekende internationale leerschool. Van kritiek uit de Kamer en maatschappij op het IOC wil hij niets weten. De prins zal zich bij politieke beslissingen afzijdig houden, zo bezweert de minister-president.

Behalve aan de sport gaat de troonopvolger zich dit jaar steeds meer wijden aan het watermanagement. In november komt zijn benoeming als lid van de Commissie Intergraal Waterbeheer. Het is de bedoeling dat hij op termijn voorzitter van dit adviesorgaan van het ministerie van verkeer en waterstaat wordt. Ook op het internationale vlak bekleedt de Nederlandse watermanager inmiddels een paar erefuncties. Zo is hij honorair lid van de Wereld Water Commissie en beschermheer van het Global Water Partnership.

In zijn privé-leven was de toekomstige koning wat minder fortuinlijk. Na vier jaar kwam er een eind aan zijn relatie met de Nijmeegse tandartsendochter Emily Bremers. Haar aanwezigheid op de verjaardag van koningin Beatrix en de bruiloft van prins Maurits en Marilène had speculaties over een op handen zijnde verloving verhevigd. Later bleek dat dit voorjaar de verkering al in zwaar weer terecht was gekomen. Tegen de stormen was de relatie uiteindelijk niet bestand.

Familiebruiloft
Neef Maurits en zijn Marilène zagen daarentegen hun vriendschap bekroond met een huwelijk. De plechtigheden op 29 en 30 mei in Apeldoorn hadden een gezellige, maar deftige familiebruiloft moeten worden. De kerkelijke inzegening door ds. N. M. A. ter Linden en pastoor G. Th. Oostvogel zorgde voor een diepgaand verschil van mening tussen de protestantse en rooms-katholieke kerkleiders in Nederland.

Het jarenlange gepraat over oecumene ten spijt, hield kardinaal Simonis vast aan een rooms-katholieke viering van het avondmaal. De hostie mocht behalve aan de bruidegom enkel aan rooms-katholieken uitgereikt worden. De prinsessen Juliana, Margriet en prins Bernhard negeerden door hun deelname het kerkelijk protocol. Overleg naderhand heeft de kerken niet nader tot elkaar gebracht.