Dossier MKZ5 april 2001

Korte berichtgeving

Veerponten IJssel
ARNHEM – Enkele veerponten over de IJssel hebben gisteren nog gewoon heen en weer gevaren tussen Gelderland en Overijssel, ondanks een verbod van het ministerie van Landbouw. Het ministerie bepaalde dinsdagavond dat de veren voor vier weken uit de vaart moesten omdat de rivier geldt als de oostgrens van het wegens mkz afgesloten Noord-Veluwse gebied.

Verlengd
BRUSSEL – De Europese maatregelen tegen Nederland vanwege de uitbraak van mkz worden verlengd tot 25 april. Voor Noord-Brabant wordt het regime beperkt tot het gebied rond Sprang-Capelle en Maren-Kessel en Herpen. Het Permanent Veterinair Comité, met experts uit de EU-lidstaten, besloot hiertoe gisteren, zo werd bekend in Brussel. Ook de embargomaatregelen tegen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk, de andere lidstaten met mkz, zijn verlengd.

Voormannen
RIJSWIJK – De veehouderij in Nederland moet drastisch veranderen. Er moet een einde komen aan het gesleep met dieren, veemarkten moeten worden afgeschaft en de veehouders moeten minder gaan produceren. Dat zeggen kopstukken uit de veehouderswereld deze week in Vrij Nederland. De voormannen pleiten in het artikel voor herstructurering van de veehouderij en vaccinatie op grote schaal.

Koe adopteren
's-GRAVELAND – Meer dan 750 mensen hebben aangegeven een koe te willen adopteren. De Stichting Milieubewustzijn opende dinsdagavond op internet haar website www.adopteereenkoe.nl om burgers en boeren nader tot elkaar te brengen. In totaal kreeg de stichting ongeveer 900 reacties per e-mail en de telefoon staat roodgloeiend, aldus een woordvoerster gisteren. De adoptie kost minimaal 100 gulden.

Zwarte schapen
BERLIJN – De Duitse minister van Landbouw, Künast, heeft gisteren felle kritiek geuit op Duitse boeren die volgens haar illegaal varkens kopen in Nederland. Zij noemde hen „zwarte schapen” en deed een dringende oproep onmiddellijk te stoppen met de illegale praktijken.

Tv-actie
HILVERSUM – De al eerder aangekondigde tv-actie voor boeren die zijn getroffen door mond– en klauwzeer gaat definitief door. Dat heeft de TROS, die het programma op zaterdag 14 april gaat uitzenden, gisteren bekendgemaakt. De omroep organiseert de ruim twee uur durende uitzending, die om 20.30 uur begint, samen met de stichting Geef boeren de toekomst.

Paarden
DEN HAAG – Het ministerie van Landbouw heeft het vervoersverbod voor paarden versoepeld. Behalve in de gebieden die wegens mkz zijn afgesloten mogen paardachtigen zowel binnen Nederland vervoerd worden als naar andere EU-landen worden getransporteerd.

Oproep Kamminga
ARNHEM – Commissaris van de koningin J. Kamminga van de provincie Gelderland roept de boeren op de Noord-Veluwe op vertrouwen in de overheid te hebben. Volgens Kamminga is er sprake van „ramp op ramp” en zijn daarom de strengste maatregelen noodzakelijk.

Afzetting lekt
EPE – De afzetting van de driehoek Zwolle–Apeldoorn–Deventer is niet waterdicht. Op diverse locaties waren gisteren geen politiemensen aanwezig om reizigers te controleren op het vervoer van vee, aldus burgemeester L. Eland van Epe. Eland spreekt over een „chaotische operatie.” „Maar dat is niet verwonderlijk tijdens een rampsituatie als deze.” Een woordvoerder van de politie erkent de tekortkomingen. Hij spreekt over opstartproblemen, maar volgens hem zijn inmiddels alle toegangswegen voorzien van controlerende politiemensen.

Kort geding tegen staat
De Stichting Boer en Vee vraagt vanmiddag in kort geding tegen de staat een standpunt van de rechtbank in Den Haag over de rechtmatigheid van het preventief ruimen van gezonde dieren. Een groep verontruste boeren, burgers en sympathisanten wil „de zinloosheid” onderstrepen van het doden van meer dan 100.000 dieren in Nederland wegens de mkz-crisis. De stichting eist dat de regering onmiddellijk overgaat tot het inenten van dieren. Woordvoerder mr. W. baron van Tuyll van Serooskerken zei gisteren dat de stichting vooralsnog bestaat uit een klein aantal verontruste Nederlanders. „Wij hopen dat meer mensen zich bij ons aanluiten.”