Dossier MKZ3 april 2001

Verbod opgeheven ondanks mkz-crisis

Rattenvangers in
Gelderland mogen
weer aan het werk

Van onze regioredactie
ARNHEM – Muskusrattenvangers in Gelderland mogen weer aan het werk, ondanks de mond- en klauwzeercrisis. Gisteren luidde de provincie de noodklok over het jachtverbod op muskusratten in verband met het virus. Gedeputeerde Staten waren bang dat door het verbod een muskusrattenplaag zou uitbreken. Al wekenlang kunnen de ruim vijftig vangers in Gelderland hun werk niet doen.

Gelderland heeft als grootste provincie met veel rivieren en sloten veel overlast van muskusratten. De beesten graven gangen en holen in rivierdijken, die daardoor verzwakken. Als de ratten te lang hun gang kunnen gaan kan een dijkvak inzakken.

Vrijwel tegelijkertijd met de uitbraak van mond- en klauwzeer steeg het water in de grote rivieren. Normaal gesproken is dat een uitkomst voor de muskusrattenvangers. De dieren klimmen dan uit hun holen in waterkanten naar het droge en kunnen zo gemakkelijk worden afgeschoten. Nu er echter een jachtverbod geldt moeten de rattenvangers de beesten ongemoeid laten. Het voorjaar is de paartijd voor muskusratten, die zich toch al razendsnel voortplanten.

Coördinator muskusrattenbestrijding Gert van Dongen is blij met het besluit dat er weer gejaagd mag worden. „Op dit moment is het uiterst gunstig om op muskusratten te jagen. De beestjes zijn nu begonnen aan hun trekperiode. Vanwege het hoogwater worden de dieren steeds verder verdrongen. Juist dan zijn ze vrij makkelijk af te schieten.”

Gisteravond heeft het landelijk centrum muskusrattenbestrijding toestemming gegeven om weer te gaan jagen. „Daardoor kunnen de vangers, die nu tijdelijk ingezet zijn bij de bestrijding van de mkz-crisis, weer aan het werk.”

IJsselvallei
Coördinator Gert van Dongen: „We kijken heel zorgvuldig naar waar we jagen. We moeten namelijk werken binnen de kaders die het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stelt. Zo zullen de vangers geen bedrijven betreden waar evenhoevige dieren zijn. Dit betekent dat we niet kunnen werken in de IJsselvallei, tussen Apeldoorn en Zwolle.”

Zoals het er nu naar uitziet, denkt de provincie Gelderland de situatie in de hand te houden. Van Dongen: „We moeten hard aan het werk, maar ik schat in dat we kunnen voorkomen dat we dit najaar een muskusrattenplaag krijgen.”