Dossier MKZ31 maart 2001

Korte berichtgeving

Veegroeiremmer
VEGHE – Om de druk in de overvolle varkensstallen letterlijk te verlichten heeft veevoederleverancier Cehave Landbouwbelang in allerijl een speciale mkz-korrel ontwikkeld. De pil remt de groei van vleesvarkens. Normaal gesproken moeten vleesvarkens snel groeien. De korrel kon binnen een week worden gemaakt, omdat Cehave tijdens de varkenspestepidemie in 1997 al een speciale pil had ontwikkeld. Die korrel is aangepast voor de mkz-gevallen. Het voer is goedkoper dan gewoon voer, omdat het een lagere energiewaarde heeft.

Actie voor meeleven
VOORST – „Het economisch belang gaat over lijken”, zegt melkveehoudster Marente Hupkes uit Voorst naar aanleiding van de ruimingen in verband met mond- en klauwzeer. Zij is een handtekeningenactie begonnen om medeleven te betuigen met de getroffenen en respect te tonen voor de dieren. Hupkes zegt al meer dan 10.000 handtekeningen binnen te hebben. Hupkes en onderwijzeres Hanneke Achterkamp uit Terwolde hebben met afgrijzen kennisgenomen van de gevolgen van mkz voor mens en dier. Zij beschouwen hun actie „als niet meer dan een gebaar.”

Vakantietwijfel
AMSTERDAM – De onzekerheid bij vakantiegangers over het al dan niet doorgaan van hun reisje naar de Nederlandse recreatiegebieden en Duitsland neemt toe. Volgens Toerisme en Recreatie Nederland (TRN) twijfelen veel mensen over het doorzetten van hun tripje. Dat heeft de organisatie gisteren gezegd. Volgens de woordvoerder valt het aantal annuleringen tot nu toe mee. Maar de organisatie maakt zich zorgen omdat over twee weken de paasvakantie begint. Overijssel en Gelderland zijn bij uitstek recreatiegebieden. „De situatie in dat gebied verandert per dag. Mond- en klauwzeer is sinds anderhalve week in Nederland opgedoken. Het is de vraag hoe het er over twee weken voorstaat.” Nu de gevreesde ziekte ook in Duitsland lijkt op te duiken, wordt TRN bestookt met telefoontjes. „Veel vakantiegangers vinden de beelden van grijpers die dode dieren afvoeren niet stroken met hun vakantiegevoel. Een aantal van hen annuleert. Het is echter afwachten hoe het verdergaat.”

Safaripark open
HILVARENBEEK – Het Safaripark Beekse Bergen gaat vandaag weer open. Het was gesloten in verband met een mogelijke besmetting met mond- en klauwzeer in Sprang-Capelle. Inmiddels is de situatie daar volgens de directie duidelijk genoeg. Wel worden bezoekers ontvangen met maximale voorzorgsmaatregelen. Bezoekers mogen geen etenswaren meenemen. Zij kunnen een rondrit maken met een bus. Zij mogen ook in een boot van het park, of er wandelen. De kinderboerderij is echter gesloten. Het safaripark had zijn deuren de afgelopen tijd tot driemaal toe voor drie dagen gesloten wegens de mkz.

Duur leer
PARIJS – Mond- en klauwzeer en de runderziekte bse zorgen voor slapeloze nachten in een onverwachte hoek. De makers van exclusieve luxe goederen, zoals Gucci en Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), zien de prijs van leer stijgen en het aanbod van kwaliteitsleer afnemen. De producenten van onder meer dure schoenen, portefeuilles en handtasjes maken zich zorgen. De bezorgdheid onder consumenten over vlees heeft de consumptie doen afnemen. Er worden minder dieren geslacht en dus loopt het aanbod van huiden terug. „Mond- en klauwzeer en de bse-crisis zorgen voor serieuze verstoringen”, aldus J. Vivier van LVMH. „Een consumptievermindering van 30 tot 35 procent (in Frankrijk) levert een tekort aan huiden op. De prijs van een kalfshuid is tussen januari 2000 en februari 2001 met 70 procent toegenomen. Daardoor stijgen ook de consumentenprijzen. Volgens LVMH zijn die 7 à 10 procent gestegen. Het Franse bedrijf spendeert jaarlijks 68 miljoen dollar (170 miljoen gulden) aan leer.

Vervoersverbod
DEN HAAG – Het vervoersverbod in verband met mond- en klauwzeer is donderdag dertien keer overtreden. De Algemene Inspectiedienst (AID) deelde tien processen-verbaal uit en gaf drie keer een waarschuwing, meldde de dienst gisteren. De overtredingen liepen uiteen. Zo gebruikte iemand een paardentrailer om goederen mee te vervoeren en reed een ander op verscheidene plaatsen rond met veevoer. In Ferwerd lag een kadaver van een rund onafgedekt langs de weg. In Baambrugge, Streefkerk en Zuiderwoude lieten de eigenaren van een boerderij bezoekers toe.